Jack’s League: Scheveningen pakt in spectaculair duel weer volle buit

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Scheveningen kon op sportpark Houtrust na een enerverend duel tegen Spakenburg terecht als winnaar van het veld stappen. Voor rust gaf de ploeg van John Blok heel snel een voorsprong uit handen, maar scoorde alsnog de 2-1. De thuisploeg had het zich na rust – met het benutten van kansen in de counter – wat gemakkelijker kunnen maken. Toch een terechte 2-1 winst.

Tekst: Ton Beije           |       Foto’s: Aad van der Knaap

In het eerste kwartier was het vooral aftasten, met Scheveningen meer in balbezit en bivakkerend op de helft van Spakenburg. De thuisploeg wist zich echter nog geen echte kansen te scheppen. Na twintig minuten kende Scheveningen een prima omschakeling. Op eigen helft werd een aanval van Spakenburg onschadelijk gemakt. Donovan de Groot zette op rechts Freek van Eijk aan het werk, die op snelheid naar binnenkwam en vanaf de rand van de zestien met links de verre benedenhoek opzocht en vond: 1-0.

De Scheveningense fans waren nauwelijks klaar met het vieren van de openingstreffer of de gelijkmaker hing al in de touwen bij doelman Sven van der Maaten. De voorzet kwam van rechts en de lange Floris van der Linden stond tussen twee Scheveningse verdediger vogelvrij en tikte binnen: 1-1. Na die snelle tegentreffer was even de organisatie bij de gastheren niet in orde, maar trainer Blok stelde snel orde op zaken.

De dadendrang van Scheveningen was voor het eerste bedrijf nog zeker niet voorbij. Hoewel Spakenburg wat meer in de wedstrijd kwam, wist de thuisploeg toch weer aan de leiding te komen. Een prachte aanval over links met een sublieme één-twee combinatie tussen Freek van Eijk en de meegekomen Tyrone Owusu resulteerde in de 2-1 met een schuiver in de verre hoek van Owusu. In de extra tijd van de eerste helft werd het even benauwd voor het Scheveningse doel, maar tot echte kansen kwam Spakenburg niet.

Na rust had Scheveningen pech, dat verdediger Robert van Koesveld al na vijf minuten het veld moest verlaten met waarschijnlijk een hamstringblessure. Trainer Blok zette de ‘poppetjes’ weer in de goede samenstelling en met het invallen van Mitchell de Vlugt (broer van de in de basis gestarte Ricardo) was de controle terug in de Scheveningse ploeg. Trainer Eric Meijers van Spakenburg greep na een uur spelen in en bracht drie wissels in het veld. In die fase werden de bezoekers iets sterker en waren wat meer op de helft van Scheveningen te vinden. Dat gaf Scheveningen de mogelijkheid om gevaarlijk te worden in de counter. Donovan de Groot probeerde het na ruim een uur. Hij ging goed door over links, kapte naar binnen, maar zag zijn lob wel over doelman Leon ter Wielen gaan, maar ook over het vijandelijke doel.

Het was ook gelijk de laatste actie van De Groot, die plaats mocht maken voor de snelle en fysiek sterke Michael de Niet. Net ingevallen had De Niet een knappe actie in huis over rechts. Op snelheid liet hij iedereen staan, gaf laag voor op Freek van Eijk, die in plaats van de 1-3 aan te tekenen, de bal naast schoof. De goed leidende scheidsrechter Pérez toonde Lex Immers terecht geel (‘nuttige’ overtreding op invaller Joël Amakodo) en even later in een identieke situatie aan Spakenburger Koos Werkman na een overtreding op De Niet.

Spakenburg speelde nu veelal de lange bal, die hoog in de zestien van Scheveningen werd gepompt op de lange aanvallers. Floris van der Linden wilde een ‘pingel’ forceren, maar kreeg in plaats daarvan zelf geel wegens een Schwalbe. Met nog zeven minuten op de klok kwam bij de gastheren Rowdy van der Putten in het veld voor de moegestreden Van Eijk. Een minuut later mocht Michael de Niet alleen op het Spakenburgse doel afgaan, maar hij wilde te gehaast een lob geven, die naast ging. Bij Spakenburg nog meer wissels om te trachten de bakens nog te verzetten, maar de beste mogelijkheden waren toch voor Scheveningen. Rowdy van der Putten vond doelman Ter Wielen op zijn weg met een knappe vrije trap, die niet meer dan een hoekschop opleverde. Het bleef terecht, ook na zes extra spannende minuten, bij 2-1.