Zondag Hoofdklasse: HBS start sterk en stuur Emmen puntloos huiswaarts

||||

HBS is op eigen veld het seizoen goed begonnen. De ploeg van trainer Bas Steffens hield de punten in eigen huis door een overwinning op Emmen. HBS stapte met een 3-0 zege van het veld.

Tekst: Ton Beije               |       Foto’s: Fred Reuling

In dit treffen was de eerste goede mogelijkheid voor HBS, maar Mustafa Frederik kreeg de bal vanaf vijf meter niet in het doel, maar zag zijn inzet over de ballenvanger gaan. HBS bleef het doel van Emmen zoeken en de Kraaien kwamen dan ook verdiend aan de leiding. Nathan Mbuyamba zorgde voor de eerste treffer van HBS van dit seizoen: 1-0.

Aan de andere kant kreeg Emmen een goede mogelijkheid bij een vrije trap op zo’n twintig meter van het Haagse doel. De bal eindigde echter in de muur van HBS, dat het eerste deel van de eerste helft net iets beter voor de dag kwam dan Emmen. De bezoekers dachten even in kansrijke positie te komen, maar een gevaarlijke aanval met mogelijkheden werd door de assistent-scheidsrechter afgevlagd voor buitenspel, tot woede van de Emmen-bank.

Langzamerhand kwam Emmen steeds beter in de wedstrijd en kreeg ook kansen om langszij te komen, maar doelman Luc Vurens in het HBS-doel wist van geen wijken. HBS kreeg via Dustin van den Berg zelfs de kans om de marge te verdubbelen, maar van kort bij verzuimde hij af te vuren. Het bleef in de eerste helft, met een beter HBS in de aanvangsfase, maar een goed terugkomend Emmen bij 1-0.

Na rust, met bij HBS Tjeerd Westdijk in de ploeg voor Berend Kaster, werd het er met de regen niet prettiger op langs de lijn. Westdijk kreeg al snel een kans, maar de Emmen-doelman bracht redding. Ook een vrije trap van David Kappel (in de ploeg gekomen voor Frederik) vond geen genade bij de goalie van Emmen, hij ranselde de bal uit de kruising. Kappel stond even later wel aan de basis van de tweede treffer van HBS, die werd gescoord door Martijn le Congé: 2-0.

Ondanks de 2-0 voorsprong was het nog niet gedaan voor HBS, want de dreiging van Emmen, dat zich nog niet gewonnen wilde geven, bleef. Tjeerd Westdijk had – in een één-tegen-één-situatie – het genadeschot kunnen geven, maar vond de doelman op zijn weg. Ook op aangeven van Jim Roberti was Westdijk dicht bij een doelpunt, maar weer stond de doelman in de weg. Het spreekwoord ‘driemaal is scheepsrecht’ ging ook nu op, want in blessuretijd pakte Tjeerd Westdijk toch zijn treffer mee: 3-0.