Zaterdag 1A: ‘Ongelukkige’ nederlaag Die Haghe tegen BOL

|||||||||||||||||

In de stromende regen en op een doorweekte grasmat vond Die Haghe haar Waterloo tegen csv BOL uit het waterrijke Broek op Langendijk. Een nederlaag die op ongelukkige momenten gestalte kreeg en werd ingeleid toen Die Haghe-doelman Bas Drost, bij een 1-1 stand , weliswaar zonder opzet, maar door het spekgladde veld,  zeer onheus werd bejegend door een speler van BOL en daarbij geblesseerd raakte.

Tekst: Kees de Groot        |      Foto’s: HMA-Fotografie

Bas Drost wilde echter verder keepen en ondanks zijn twijfel ging hij toch verder in de tweede helft. Dat werd Die Haghe, na een 1-2 ruststand, fataal want binnen vijf minuten stoomde BOL door naar 1-4 door missers in de verdediging van Die Haghe, waarbij Bas Drost was betrokken. Volledig groggy en waarschijnlijk veel te laat, werd Bas Drost gewisseld door Dion van Splunteren, maar de wedstrijd was natuurlijk al gespeeld.

Het begon allemaal goed voor Die Haghe. Het miste weliswaar Blnd Ahmed met een enkelblessure, maar sterkhouder Sander de Jong was terug op het middenveld. Robin Laming zakte vanaf het middenveld terug in de verdediging.

Door het spekgladde veld was er direct strijd. Vooral op rechts onderscheidde rechtsachter Tony Bergsma zich met snelle acties en dat leverde in de vierde minuut al de eerste hoekschop op. De eerste kans voor BOL kwam in de achtste minuut. Na een snelle uitbraak zag Die Haghe de bal op de paal belanden en de open kans uit de rebound ging naast.

In de tiende minuut kwam Die Haghe op voorsprong. Een lange bal van Jesse Bakker werd uitstekend verwerkt door de technische Sami Aoulad Said en hij scoorde met een droge boog het eerste competitiedoelpunt voor Die Haghe. Dat was een mooie start voor de Ockenburghers. BOL bleek echter niet onder de indruk en kon het vanuit een gesloten verdediging onder leiding van de 40-jarige René Rootlieb met snelle uitvallen Die Haghe lastig maken. De lichtvoetige splitsen van BOL waren regelmatig de wat minder wendbare Die Haghe-verdedigers te snel af, maar Die Haghe hield voorlopig stand. BOL drong nog meer aan en Die Haghe was soms te slordig in de omschakeling, waardoor de bal veel te snel werd ingeleverd bij de tegenstander. Gelukkig bleek BOL vooral slordig om te gaan met de kansen, maar in de 25e minuut was daar toch de gelijkmaker. Die Haghe appelleerde nog voor buitenspel, maar de goed leidende scheidsrechter Labeur wilde daar niets van weten.

Na de eerder vermelde blessure van Die Haghe-doelman Bas Drost kwam Die Haghe beter voor de dag, maar het leverde geen echte kansen op voor de gastheren. Waar iedereen al verlangde naar het droge en warme clubgebouw, kwam BOL heel gelukkig op een 1-2 voorsprong. Vlak voor rust kreeg een aanvaller van BOL een vrije schietkans na een verkeerde inworp van een verdediger van Die Haghe. Bas Drost was kansloos bij de zuiver ingeschoten bal. Zo werd de thee opgezocht met een 1-2 ruststand, waarbij de meeste toeschouwers wel dachten dat Die Haghe in de tweede helft beter voor de dag zou kunnen komen.

In het tweede bedrijf kwam BOL dus heel gemakkelijk op een 1-4 voorsprong. Een inschattingsfout in de 47e minuut leverde de 1-3 op en in de 50e minuut kwam BOL, heel goedkoop, aan een 1-4 voorsprong. Een vrije bal leek een prooi voor Tony Bergsma, maar hij werd omvergelopen door doelman Bas Drost. Beide spelers bleven liggen, waardoor BOL simpel tot scoren kon komen.

Die Haghe pakte de draad weer op en leek in de 55e minuut te gaan scoren. De inzet van Jelle Halsema werd echter net voor of achter de doellijn weggewerkt door de doelman van BOL. In de 55e minuut liet Bas Drost zich vervangen door Dion van Splunteren, die al heel snel een doelpunt om zijn oren kreeg. Trainer Pieter Jongmans bracht al zijn wissels nog in het veld en voor middenvelder Calvin Bakker betekende dat ‘een droom die uitkwam’, omdat hij voor het eerst samen met zijn broer Jesse Bakker in het veld stond. Toch een klein geluksmomentje op een druilerige en voor Die Haghe sombere middag, al moet wel worden gezegd dat de thuisploeg, ondanks de grote achterstand, bleef voetballen en niet het hoofd in de schoot legde. De eindstand werd gelukkig nog iets dragelijker door een doelpunt van Mark van Kippersluijs, na een voorzet van Yoran van Voskuilen in de slotminuut. Een verdiende overwinning van de ploeg uit Broek op Langendijk, dat eigenlijk met een ‘no nonsens’ spelletje een heel gemakkelijke overwinning behaalde.

Voor Die Haghe is de 2-5 nederlaag bijna onwerkelijk. De komende week zal er ongetwijfeld heel hard worden gewerkt om deze nederlaag te verwerken en weer klaar te zijn voor de volgende confrontatie. Gelukkig is nu al duidelijk dat de verschillen in de eerste klasse A klein zijn en dat betekent dat er iedere week weer kansen liggen om prestaties te verbeteren.