Zondag Derde Divisie: Quick troeft Hercules af op inzet

Een kletsnat Utrecht was het decor voor de wedstrijd tussen de oudjes in de Derde Divisie: Hercules-Quick. Beide clubs zijn minimaal 125 jaar oud en bulken van de historie, maar daar ging het uiteindelijk niet om vandaag. Aangezien het grasveld afgekeurd was, moest uitgeweken worden naar kunstgras, waar de Haantjes uiteindelijk beter met de lastige omstandigheden om konden gaan.

Tekst: Marcel de Kler

Veel toeschouwers waren er niet, maar degenen die er wel waren, zagen twee ploegen die het moeilijk hadden met de flinke storm en regen. Toch leek Quick al binnen een minuut op voorsprong te komen, maar Jaap Fischer zag zijn inzet nog net van de lijn gehaald worden. Aan de andere kant kreeg ook Hercules een grote kans na een slippertje achterin, maar die inzet werd nog tot hoekschop verwerkt. Iets later waren de gastheren, met de storm schuin in de rug, weer gevaarlijk middels een vrije trap, maar Jari Puister schatte de wind goed in en ving de bal eenvoudig. Ook een vrije trap voor Quick leverde uiteindelijk slechts een hoekschop op.

Buitenspel

Binnen het kwartier leken de gastheren te kunnen juichen, maar ze zagen al snel dat hun doelpunt terecht werd afgekeurd wegens buitenspel. Het bleek slechts uitstel voor de Haantjes, want enkele minuten later was het wel geldig raak. Uit een hoekschop werd de bal snoeihard tegen de touwen gekopt en zo kwam Hercules op 1-0 voorsprong. Quick liet zich hierdoor niet van de wijs brengen en ging stug door met het zoeken naar de opening. Die werd halverwege het eerste bedrijf ook gevonden. Rachid Bouyaouzan (foto) werd vrijgespeeld en werd in doorgebroken positie neergehaald. Scheidsrechter Dogterom wilde fluiten, maar zag dat Rick Burgering er vandoor kon met de bal en gaf uitstekend voordeel. Burgering legde de bal eenvoudig breed op de meegelopen Lennaert Massar, die de 1-1 scoorde en de scheidsrechter zo de rode kaart op zak kon houden.

Jari Puister

De gastheren waren hier ook niet echt van onder de indruk en zette een tandje bij tot de rust. Het leverde de gastheren veel kansen op, maar doelman Jari Puister had telkens het juiste antwoord op de gevaarlijke inzetten en sleepte Quick er in deze fase doorheen. Hierdoor konden beide ploegen aan de thee met een 1-1 tussenstand, waar Hercules logischerwijs het meeste van baalde. Het gaf de trainers ook de mogelijkheid om de bekende punten op de i te zetten en hun nuances over te brengen op de spelers. Al is het te betwijfelen wat die ervan meekregen, want die waren waarschijnlijk vooral bezig om warm te worden.

Werklust

Toch leken de Haantjes het beste geluisterd te hebben. De werklust voor de rust was al prima te noemen, maar het veldspel werd ook beter met de storm in de rug. Binnen tien klokrondjes kreeg de Haagse ploeg enkele kansjes, maar werd eerst een bekeken inzet geblokt en ging ook een vrije trap nipt naast het Hercules-doel. Ook een schot van Rachid Bouyaouzan kon na een uur spelen met moeite door de Utrechtse sluitpost worden gekeerd, hetgeen hij enkele minuten later weer deed. Ditmaal was het dus duidelijk de andere doelman die zijn ploeg in de wedstrijd hield. Des te jammer voor Hercules dat juist doelman Vonk er niet goed uitzag na 65 minuten spelen. Thomas van Haaften had van de zijkant een diepe bal in gedachten, maar zag dat de wind aan de haal ging met de bal. Hercules-doelman Vonk schatte de bal compleet verkeerd in, waarna de bal in het doel waaide voor de 1-2.

Geluk

Met het geluk een keer aan de eigen zijde, gingen de Haantjes op zoek naar de beslissing, zonder daarbij te verslappen. Met collectief hard werken werd Hercules weggehouden van het eigen doel en bleef Quick dreigender. Bij het ingaan van het Haags Kwartiertje viel de beslissing. Marc Boshoff werd aan de zijkant op avontuur gestuurd en had een perfecte voorzet in huis op Rachid Bouyaouzan, die met een fraaie volley de 1-3 binnenschoot. In het restant was het geloof bij de thuisploeg weg, mede omdat ze na de rust eigenlijk nog geen echt gevaar hadden kunnen stichten. Sterker nog, de thuisploeg pakte meer kaarten dan het kansen kreeg in de slotfase.

Aansluiting

Quick trok zodoende de overwinning relatief eenvoudig over de streep en was met name op basis van de werklust en een uitstekende tweede helft ook zeer verdiend te noemen. Met twee overwinningen op rij heeft Quick nu ook in de stand een sprongetje gemaakt en veel belangrijker, heeft het zelfvertrouwen ook weer een boost gekregen. Volgende week zullen de Haantjes op eigen veld de zegereeks door willen zetten tegen Blauw Geel’38 en als dat lukt, is de aansluiting bij de middenmoot een feit.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder