Pieter Jongmans (Die Haghe): ,,Niet trainen in 2-tallen, spelers hebben thuisprogramma”

Een nieuwe start van de competitie lijkt momenteel verder weg dan ooit. De huidige lockdown loopt tot 19 januari, maar premier Rutte liet al weten, dat een verlenging niet uitgesloten is. Hoe kijken de voetbaltrainers er tegenaan, hebben zij eventueel alternatieven? In deze aflevering geeft Pieter Jongmans (foto), trainer van zaterdag eersteklasser Die Haghe, zijn mening.

Tekst: Ton Beije

Voor de herstart van de competitie zijn er vanuit de KNVB nog twee opties over uit het zogenoemde ‘Plan B’. De huidige competities opdelen in halve poules waarbij er alsnog een hele competitie wordt gespeeld of het uitspelen van alleen de eerste competitiehelft.

Pieter Jongmans: ,,Wanneer je mij begin december had gevraagd hoe het eruit zou gaan zien, gaf ik als antwoord dat we alleen een halve competitie kunnen uitspelen (optie twee van hierboven). Nu de ontwikkelingen zich vorderen en met de nieuwe kabinetsmaatregelen is dit waarschijnlijk nog de enige optie. Het komt dus niet als een verrassing, de andere opties waren voor mij zeer optimistisch. Hoe graag we ook met zijn allen weer willen starten, we moeten realistisch blijven.”

Nadenken

,,Dit geldt tevens voor de bond”, vindt Jongmans. ,,Men moet nu goed nadenken over de herstart en over een gedegen oefenperiode voorafgaand. Niet alleen om spelers weer wedstrijd fit te krijgen, maar vooral als blessurepreventie. Door de ‘reversibiliteit’ (een langere periode niet meer actief waardoor de conditie afneemt) is het lichaam weer geheel terug bij af. Wanneer we terugdenken aan de voorbereiding van dit seizoen en de start van de competitie, toen kampten veel teams met veelvuldig blessureleed. Dit is een leer voor de herstart van alle competities.”

P/D-voorstel

Bij een competitie hoort ook een P-D-regeling. Hoe ziet Jongmans dat zitten? Hij: ,,Door het wegvallen van de periodes zou mijn voorstel zijn om de top vier te laten spelen in de play-offs voor een promotie. En alleen de nummer laatst te laten degraderen. Een ander optie zou kunnen zijn, dat alleen de nummer één kan promoveren en de nummer laatst te laten degraderen.”

Geen 2-tallen

Ook Pieter Jongmans zet zijn vraagtekens bij de houdbaarheid van trainen in kleine groepjes. ,,Tijdens de halve lockdown trainden wij in 4-tallen en dat ging zover je er invulling aan kunt geven goed. Over de houdbaarheid van het trainen in 4-tallen kun je wel discussiëren. Wij hadden een leuke en plezierige periode. Met de TC en het bestuur van Die Haghe hebben we besloten om niet te trainen in 2-tallen. Het signaal na de persconferentie was duidelijk om niet met groepen bijeen te komen en het voorkomen dat er traffic van en naar de vereniging zou zijn. Alle activiteiten voor de jeugd blijven wel doorgaan en daar worden met plezier onderlinge toernooien en wedstrijden georganiseerd door alle jeugdtrainers. Samen met onze fysiotherapeut Ivo hebben we een thuisprogramma opgesteld voor de spelers. De invulling daarvan is aan de spelers zelf, een aantal traint samen in 2-tallen of gaat in een 2-tal hardlopen.”

© Haaglanden Voetbal

 

 

Lees verder