Zondag Hoofdklasse: HBS moet bij Purmersteijn voorsprong prijsgeven

HBS wist vooraf dat het een lastige wedstrijd zou worden in Noord-Holland, want gastheer Purmersteijn verloor dit seizoen pas drie keer. Aan de andere kant kon HBS met veel vertrouwen aan het duel beginnen, gelet op de resultaten in de laatste wedstrijden. Het duel eindigde uiteindelijk in een 2-2 gelijkspel.

Tekst: Ton Beije

Trainer Bas Steffens van HBS kon sinds lange tijd weer een beroep doen op Thomas van Waesberge. Hij speelde in de plaats van de geblesseerde Jim Roberti.

Purmersteijn, een ploeg met nogal wat lengte, was dus een fysiek zware opponent. HBS kwam de eerste tien minuten door zonder kleerscheuren. Even leek HBS gevaarlijk te kunnen worden, maar Sieb Verheul werd teruggefloten vanwege een overtreding op de laatste man van de gastheren.

Het was toch de HBS-aanhang dat als eerste kon juichen. David Kappel (foto) ontdeed zich prima van een Purmersteijn-verdediger en kon alleen op de doelman afgaan. Hij schoof de bal door de benen van de sluitpost binnen: 0-1. Kappel is bij de Kraaien de man in vorm, want vorig weekend wist hij driemaal het vijandelijke net te vinden.

Verdubbeling

Purmersteijn kon er tot dan aan toe niet veel tegenoverstellen. De thuisploeg had nog nauwelijks een kans gehad. Aan de andere kant was HBS dicht bij een verdubbeling van de marge, maar een kopbal van Niels van Pelt ging maar rakelings naast het doel van Purmersteijn. Langzamerhand kwam de thuisploeg meer in de wedstrijd en probeerde het de snelle rechterspits te bereiken. Het leverde niet meer op dan twee halve kansen. Al was het wel een fase in de wedstrijd waarin HBS alert moest zijn. Nog voor de pauze verloor Purmersteijn een tweetal spelers door blessures.

Beroering

Purmersteijn, dat de eerste helft prima geëindigd was, kwam ook goed uit de startblokken na de thee. Twee schoten leverden echter geen succes op en aan de andere kant wist HBS brutaal op 0-2 te komen. Een treffer die echter veel beroering bracht bij de gastheren. Volgens heel Purmersteijn had Tjeerd Westdijk bij het binnenlopen van de bal hands gemaakt. De neutrale assistent-scheidsrechter was echter al snel richting middenlijn gelopen. Die tweede HBS-treffer kwam voort uit een hoekschop, waarbij Levi Berends de bal terugkopte op Brayen Bröcker, die vervolgens Westdijk in staat stelde te scoren.

Counter

HBS bleef in de counter gevaarlijk, maar de 0-3 viel niet ondanks mogelijkheden voor Tjeerd Westdijk en Sieb Verheul. Purmersteijn wilde zich nog niet neerleggen bij een nederlaag en zocht furieus de aanval. Doelman Silver Wartna had vooralsnog geen moeite om de nul te houden. Vervolgens verzuimde Tjeerd Westdijk om het duel in het slot te gooien, toen hij alleen op de doelman afging. In plaats een medespeler te zoeken, ging de inzet van de HBS-aanvaller nu ver naast. In plaats daarvan kam Purmersteijn terug in de wedstrijd. Mylan Polman passeerde doelman Silver Wartna: 1-2. Een dat betekende dat HBS nog twintig spannende minuten tegemoet ging.

Druk

Een vrije trap op een ‘linke’ plek voor Purmersteijn leverde wel gevaar, maar geen doelpunt op. HBS kwam onder druk te staan en moest alle zeilen bijzetten om de gelijkmaker te voorkomen. Dat lukte niet, want wederom Mylan Polman was ook verantwoordelijk voor de gelijkmaker van de ploeg uit Noord-Holland: 2-2. Purmersteijn voelde dat er wellicht nog meer in zou zitten en enkele arbitrale beslissingen vielen ook niet in het voordeel van HBS uit. Toch verscheen de ploeg van Steffens in de slotfase nog enkele malen gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Treffers vielen er echter niet meer, het bleef bij 2-2. Een duel waar aanvankelijk meer in had gezeten voor de Kraaien, maar uiteindelijk had ook nog Purmersteijn de volle buit in eigen huis kunnen houden.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder