Zondag Hoofdklasse: HBS haalt belangrijke drie punten op bij VOC

Ondanks een groot keepersprobleem, zag HBS toch kans om de volle buit mee te nemen uit Rotterdam bij VOC: 1-2. Door deze zege en de andere uitslagen in de kopgroep, doet HBS nog volop mee in de strijd om de titel.

Tekst: Ton Beije

Trainer Bas Steffens zal met een groot keepersprobleem voor het duel tegen VOC uit. Luuk Vurens en Silver Wartna waren geblesseerd en doelman Wesly van Wel (O23) was geschorst). Om die reden stond nu tussen de palen Gianni Kamperveen (foto). Pascal Sneep, de doelman van O19, zat op de bank. Daarnaast kon Steffens geen beroep doen op een aantal geblesseerde spelers en was bovendien Mink Hueting verhinderd wegens werk. Overigens was ook gastheer VOC niet helemaal compleet.

Blessure

In het begin liep Brayen Bröcker al snel tegen een blessure op en lag een tijdje naast het veld. De volgende speler die op de grasmat belandde was David Kappel. Hij klapte met zijn hoofd tegen dat van Sjors Lankhaar aan. Kappel kon daarna het duel weer vervolgen, Lankhaar niet en werd vervangen door Bryant Varela. Veel kansen waren er nog niet geweest. Tjeerd Westdijk zocht bij een doelpoging het vijandelijke doel te hoog. Vervolgens raakte Thomas van Waesberge geblesseerd aan het hoofd. Ook hij kon weer verder, maar dat gold niet voor Brayen Bröcker. Hij had toch te veel last van de blessure en werd vervangen door Nathan Mbuyamba.

Tien man

In die eerste twintig minuten speelde HBS in totaal een kwartier met tien man, omdat spelers ‘opgelapt’ moesten worden. De eerste kans was voor Wessel Verhaar van VOC, maar doelman Gianni Kamperveen bracht redding. Het eerste deel van de eerste helft lag het tempo laag, er was duidelijk sprake van ‘zomeravondvoetbal’. Het scorebord gaf nog steeds de 0-0 stand aan.

Nadat er even weinig te beleven viel op het veld, kreeg HBS op een heerlijke plek een vrije trap te nemen (volgens VOC wat makkelijk gegeven door de scheidsrechter). Niels van Pelt nam die vrije trap voor zijn rekening en draaide de bal fraai langs goalie Tijs te Duits in het VOC-doel: 0-1. Een stand die tot de rust geen wijziging meer kende.

Verdubbelen

Al snel in het tweede bedrijf kreeg HBS een enorme kans via Luca van Leeuwen om de marge te verdubbelen. Hij faalde echter oog-in-oog met de VOC-doelman. Doordat bij de thuisploeg Erwin Nuytinck er geblesseerd vanaf moest, werden de personele problemen bij VOC nog groter. Fedor Warmenhoven was zijn vervanger. Wat HBS niet deed vlak na het begin van de tweede helft, deed VOC wel: scoren. Er was nog geen kwartier gespeeld of Sebas Quispel kopte in de rebound de bal langs Kamperveen: 1-1.

Balverlies

Na die treffer even een mindere fase van HBS. VOC ging meer druk zetten en was ook feller dan de meeste spelers bij de Kraaien. Bij HBS was het vele balverlies opmerkelijk. Eigenlijk uit het niets kwam HBS op een 1-2 voorsprong. Op aangeven van Tjeerd Westdijk tikte Luca van Leeuwen via de paal de bal binnen. Trainer Bas Steffens bracht Ian Baggerman in het veld voor Leroy Klootwijk. Baggerman ging achterin spelen om de lange ballen op de grote VOC-spits onschadelijk te maken. Na verloop van tijd werd ook Kappel bedankt voor bewezen diensten en Dustin van den Berg in het veld. Bij VOC moest doelman Tijs te Duits zich laten vervangen door de jonge Mats Magelmans, die eerder een korte periode het doel verdedigde bij DHC.

In het laatste kwartier mocht HBS de nodige hoekschoppen nemen, maar wist daaruit niet tot scoren te komen. VOC liep op haar laatste benen en kon het doelman Kamperveen niet echt moeilijk meer maken. Een belangrijke zege voor HBS, dat nog volop meedoet in de strijd bovenin.