Zondag Hoofdklasse: HBS blijft door zege meedoen om titel

Hoewel TOGB met drie punten voorsprong op Hoogeveen nog steeds de ranglijst aanvoert en zes punten op HBS, SJC en Be Quick, blijft het razend spannend wie de kampioenstitel pakt en wie gaat meedoen aan de nacompetitie. Na de 3-0 ruststand voor HBS tegen De Zouaven leek het op een gelopen race, maar dat pakte anders uit bij aanvang van de tweede helft.

Tekst: John Carlier

Bij de eerste twintig minuten leek het er niet op dat HBS bij het rustsignaal zo’n ruime voorsprong  zou hebben. Beide teams waren aan elkaar gewaagd tot de 23e minuut. Wel had HBS twee corners voor die tijd geforceerd en had David Kappel een mogelijkheid voor 1-0, maar zijn schot ging hoog over. Ook Brayen Bröcker had een mogelijkheid om te scoren. Tjeerd Westdijk bediende hem op maat, maar zijn kopbal ging net over. Na deze mogelijkheden was het in de 23e minuut wel raak. Het was weer David Kappel die op basis van snelheid de verdedigers eruit liep alsof ze er niet stonden en met een voorzet Sieb Verheul (foto) de mogelijkheid bood om de hoek uit te zoeken. Hij koos voor de linkerhoek en bracht daarmee de stand op 1-0.

Lat

Na dit doelpunt kreeg De Zouaven nog wel de mogelijkheid op de gelijkmaker, waarbij Jurre Duijn vanuit een voorzet van Yunus Bakacsiz de bal in één keer op de slof nam en vervolgens de bal net langs de voor zijn ploeg verkeerde kant van de paal zag gaan.

Hierna was het toch weer HBS dat toesloeg. Een perfecte voorzet van Thomas Waesberge, die overigens een prima partij speelde, bereikte het hoofd van Levy Berends, die de 2-0 op zijn naam schreef. Hierna was HBS toch de betere ploeg, wat resulteerde in een corner en een kopbal van Niels van Pelt die door de lat werd gekeerd.

Raak

In de 33e minuut was het wel raak. Het was weer Thomas van Waesberge die de verdedigers op snelheid eruit liep alsof ze er niet stonden en daarna David van Kappel op maat bediende die vervolgens 3-0 scoorde. Direct hierna was het weer David van Kappel die Tjeerd Westdijk de mogelijkheid bood voor 4-0, maar zijn kopbal kwam recht in de handen van doelman Patrick Schooneman. HBS bleef tot aan de rust de bovenliggende partij, forceerde nog wel een corner, maar de ruststand bleef 3-0.

Wakker

Het leek een gelopen wedstrijd, maar bij aanvang van de tweede helft liet De Zouaven een heel ander beeld zien. Zowel in de 48e als 51e minuut waren er mogelijkheden voor 3-1. Eerst knalde Jurre Duijn de bal hoog over en in de 52e minuut was het wel raak. Beheerst scoorde hij 3-1.

Blijkbaar werd HBS wakker geschud door een op dat moment beter spelend De Zouaven. Wellicht aanleiding voor trainer Bas Steffens om Dustin van den Berg te wisselen voor Leroy Klootwijk. Direct na deze wissel leverde dit een kans op voor Sieb Verheul, die zijn hard ingeschoten bal nog net door de keeper tot corner zag worden verwerkt.

Het was heel even een opleving, want De Zouaven rook de aansluitingstreffer en Thomas Hand kreeg ook die mogelijkheid, maar dankzij een goede reactie van keeper Wesley van der Wel kon de bal nog net tot corner worden verwerkt. Daarna was het Yunus Bacaksize, die een kwartier voor tijd alleen voor de keeper kwam en de hoek voor het uitzoeken had. Hij schoot de bal recht in de handen van Wesley van der Wel.

Beslissing

In de 81e minuut viel de definitieve beslissing. Na een afgeslagen bal vanuit een corner voor De Zouaven werd de bal hard naar voren gespeeld en bereikte Tjeerd Westdijk, die in het strafschopgebied omver werd gelopen. Scheidsrechter Jurjen Kaper wees resoluut naar de penaltystip en Niels van Pelt stuurde de keeper de verkeerde kant op en daardoor was met deze 4-1 stand de wedstrijd beslist.

Trainer Bas Steffens wisselde nog wel, waarbij invaller Berend Kaster zelfs nog twee mogelijkheden kreeg om te scoren. Bij de eerste mogelijkheid ging de bal via de vingertoppen van de keeper en de paal tot corner. De tweede kans ging net naast. HBS blijft dus met deze overwinning en de derde plaats nog meedoen voor de prijzen.