Ton van der Starre, voorzitter Die Haghe: ,,Clubs verdienen meer ondersteuning”

Coronaserie (deel 1)

De Coronacrisis duurt nu al maanden. Ook de voetbalclubs worden hard getroffen. Voetballers die geen wedstrijden kunnen afwerken, kantine dicht, financiën zwaar onder druk. Hoe komen de clubs door deze zware periode heen? In deze serie laten wij clubvoorzitters aan het woord. In deel 1 Ton van der Starre (foto), voorzitter van Die Haghe.

Tekst: Ton Beije

Ton van Starre mist heel veel. ,,Ja wat mis je eigenlijk niet. Ik mis het clubleven. Het samen met elkaar iets doen, het toeleven naar de zaterdagen, het face-to-face ontmoeten van mensen. Het regelen en organiseren, het genieten van de resultaten daarvan. Het plezier wat ruim 1000 spelers elke week beleven aan het voetbalspelletje. Het oeverloos ouwehoeren over van alles en nog wat op clubavonden. Het in alle rust genieten van het laatste biertje als weer een mooie zaterdag hebben beleefd. Ja wat mis je eigenlijk niet?”

Gelukkig houden alle ouders zich aan de regels en loopt alles erg soepel. Die Haghe heeft een sterk jeugdbestuur en een uitgebreid jeugdkader, daardoor krijgt elk team de aandacht die het verdient.

Gelukkig zijn er nog wel activiteiten met de jeugd. ,,Alle jeugdteams trainen en spelen onderling wedstrijden”, prijst Van der Starre zich gelukkig. ,,Dat vergt behoorlijk wat organisatie omdat je zestig  teams een plekje moet geven. Op de zaterdagen is het dan ook erg druk met spelers. Zonder toeschouwers helaas. Gelukkig houden alle ouders zich aan de regels en loopt alles erg soepel. Die Haghe heeft een sterk jeugdbestuur en een uitgebreid jeugdkader, daardoor krijgt elk team de aandacht die het verdient. Voor de senioren ligt het helaas iets anders. Met viertallen trainen ging nog wel, met tweetallen is het bijna onmogelijk om iets ordentelijks te organiseren. Daar is voor een individuele aanpak gekozen met persoonlijke trainingsprogramma’s.”

Clubgebouw

Diverse clubs benutten de voetballoze periode voor het opknappen van de accommodatie (voor zover daar financiën voor zijn), een nieuwe verflaag aanbrengen, etc. Bij Die Haghe is dat niet van toepassing. Van der Starre: ,,Wij hebben net een nieuw clubgebouw. Daar hoeft gelukkig niet veel aan gedaan te worden. Natuurlijk vindt er wel onderhoud plaats, maar echt grote projecten zijn niet aan de orde.”

Financiën

Er wordt vaak geroepen, dat straks clubs het loodje moeten leggen. Van der Starre is daar voor Die Haghe absoluut niet bang voor. ,,Die Haghe is een sterke vereniging met een uitstekende bestuurslaag, zeer goed technisch en organisatorisch kader en een ruim aantal vrijwilligers. Die zorgen er samen voor dat alles blijft draaien. Natuurlijk is het qua financiën een hele uitdaging, maar door scherp aan de wind te varen beperken we daar de risico’s.”

De regelingen die vanuit de Rijksoverheid komen zijn helaas niet gemaakt met in het achterhoofd een vereniging.

,,Doordat het clubgebouw dicht is, verliezen we daar een hoop inkomsten”, gaat de Die Haghe-voorzitter verder. ,,Daar kun je niet van wegkijken. Uiteindelijk moet je dat als vereniging samen oplossen. Dat doen we dan ook. Iedereen draagt dan zijn steentje bij. Neem bijvoorbeeld de grote clubactie, die was een doorslaand succes en bracht een mooi bedrag op. Dan zie je dat je echt een vereniging bent. De regelingen die vanuit de Rijksoverheid komen zijn helaas niet gemaakt met in het achterhoofd een vereniging. De voorwaarden waaraan je moet voldoen om subsidies te krijgen zijn vaak niet haalbaar of niet van toepassing omdat de vereniging de accommodatie niet in eigendom heeft. Dat is wel een misser van formaat vind ik. Verenigingen hebben een groot maatschappelijk belang en verdienen wel iets meer ondersteuning.”

Plannen

Ook Die Haghe kijkt uit naar het moment, dat er straks weer ‘meer mogelijk is’. Van der Starre: ,,Plannen zat, het staat of valt met wat er echt mag. Zo staat er nog een aantal heel grote evenementen bij ons in de planning, de Special Olympics en de Aad Mansveld Cup. Die vergen een grote inspanning van ons als vereniging, maar kunnen alleen plaatsvinden als het echt veilig georganiseerd kan worden. Maar als er weer publiek toegestaan zal worden, dan zullen daar waarschijnlijk voorwaarden aan vast zitten. Heel begrijpelijk maar wel iets om goed naar te kijken.”

Leden

Financieel is het al een uitdaging voor clubs. Straks ledenverlies ligt wellicht ook op de loer. ,,Dat is eigenlijk lastig in te schatten”, meent Van der Starre. ,,Bij de jeugdafdeling lopen de aanmeldingen met tientallen binnen op dit moment. Maar daar wordt ook volle bak gevoetbald, daar kun je als vereniging wel een verschil maken. Voor het recreatieve seniorenvoetbal ligt dat misschien anders, hoewel er nog geen opzeggingen zijn binnengekomen. Als er in het voorjaar daar ook weer activiteiten voor kunnen worden georganiseerd, dan hoop ik dat de clubbinding sterk genoeg is.”

Zomeractiviteiten

Mocht in een later stadium meer mogelijk zijn, dan hopen clubs wellicht schade in te kunnen halen en leden alsnog iets te bieden tijdens de zomerperiode. Ook bij Die Haghe wordt daar aan gedacht. Van der Starre: ,,Natuurlijk wordt aan gedacht. Het realiseren ervan is alleen wat lastig. In de zomermaanden worden de velden onderhouden (80% is gras) en zijn dan niet bruikbaar. Wat dat betreft zou een kunstgrasveld erbij welkom zijn. Effectief hebben we er twee waarvan één oud en die moeten gedeeld worden met de twee andere verenigingen op het sportpark. De wil is er absoluut, maar het moet ook kunnen.

In de zomermaanden worden de velden onderhouden (80% is gras) en zijn dan niet bruikbaar. Wat dat betreft zou een kunstgrasveld erbij welkom zijn.

KNVB

Is Die Haghe tevreden met de informatie en het meedenken van de KNVB? Van der Starre: ,,Ik vind het lastig. Het zal voor de KNVB vast moeilijk zijn, maar het is allemaal erg reactief. We worden wel geïnformeerd, maar echt geholpen word je niet. Er is nu een subsidieloket geopend, dat is een stap in de goede richting. Dat had alleen tien maanden eerder gemoeten. Er worden wel toezeggingen gedaan door de KNVB op het financiële vlak (het niet innen van de KNVB-contributie), maar daar zou ik graag wat meer zekerheid over willen hebben. Er werken prima mensen bij de KNVB, daar ligt het niet aan.”

Competitie

Mocht de competitie toch nog worden hervat, dan heeft Van der Starre één belangrijk punt: ,,Ik vind dat dit alleen kan als je de promotie / degradatie dan schrapt. De consequenties voor een vereniging zijn te groot in verhouding tot het aantal wedstrijden dat je nog te spelen hebt. Nu hebben wij een redelijke start gehad, maar je had ook de eerste vier wedstrijden kunnen verliezen, dan heb je bijna een degradatie aan je broek hangen. Dus wedstrijden spelen prima in welk verband dan ook, maar zonder consequenties. Maar daarnaast is het zo dat teams wel een normale voorbereiding moeten kunnen afwerken. Het is voor iedereen een hobby en die moet wel verantwoord kunnen worden beoefend.”

,,Ik vind dat weer opstarten competitie alleen kan als je de promotie / degradatie dan schrapt”

Een initiatief als het Haaglanden Voetbal Toernooi, als weer gevoetbald mag worden en de KNVB de competitie niet herstart? ,,Het, in welk verband dan ook, spelen van wedstrijden juich ik toe. Het moet wel verantwoord zijn. Je moet als team weer kunnen trainen en je moet een redelijke voorbereidingstijd hebben. Een Haaglanden Voetbal Toernooi zou dan prima kunnen.”

Tenslotte

Van der Starre: ,,Het zijn voor iedereen zware tijden en het is soms lastig om je aan alle regels te houden. Toch is het op dit moment de enige manier om door deze periode heen te komen. Dan is het mooi dat er in Nederland een rijk verenigingsleven is, dat is een lichtpuntje in alle beperkingen die we hebben. Ik zie elke dag honderden leden op de club aan het sporten, mooi om te zien, maar ook heel erg nodig. Ik hoop van ganser harte dat iedereen gezond blijft en dat we elkaar snel weer mogen ontmoeten.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder