Harold Tjaden (SVC’08) rondt opleiding Hoofd Opleiding A bij KNVB af

Harold Tjaden (foto) is inmiddels voor het vijfde jaar Hoofd Opleiding bij SVC ’08 en vervulde de functie eerder al eens twee jaar lang bij RKDEO. Hij heeft de opleiding HO A bijna afgerond. ,,Ik ben destijds de HO geworden omdat ik de meeste trainersdiploma’s en de meeste ervaring had, maar ik ben erachter gekomen dat het goed uitvoeren van de functie van HO ook heel andere vaardigheden vergt”, laat Tjaden weten in de ‘Nieuwsbrief Trainers’ van de KNVB.

Eén van de belangrijkste lessen die Tjaden leerde, was de bewustwording van het feit dat trainers en coaches de meeste invloed hebben op de vertaling van het technisch leerplan naar het voetbalhandelingsgedrag van de spelers. ,,Daarnaast ben ik veel beter geworden in luisteren, samenvatten en doorvragen. Ik kan nu observeren zonder oordeel en daardoor betere begeleiding bieden aan de trainers. Zij zijn er bij ons in allerlei soorten en maten, van vrijwillige ouders in spijkerbroek tot UEFA B-gediplomeerden, die niet kunnen wachten om hun UEFA A-diploma te behalen. Hen wil ik allemaal kunnen bereiken en bedienen.”

Waardering

Daarbij hanteert Tjaden nu een andere blik dan vroeger. ,,Voorheen dacht ik nog als een trainer, maar je moet leren kijken vanuit ontwikkeling in plaats van vanuit resultaat. Een gemiddelde trainer denkt wanneer de training start: nu moeten de spelers naar mij luisteren, want ik heb de voetbalkennis om ze beter te maken. Nu weet ik als HO dat daar nog een heel proces aan vooraf gaat. Als de spelers geen waardering krijgen, kan ik nog zoveel tips geven als ik wil, maar de kans dat ze er iets mee doen is een stuk kleiner dan wanneer ze mijn vertrouwen voelen. Dat geef ik onze trainers nu weer mee.”

Gestructureerd

,,Ook begeleid ik ze in hun trainingstraject”, vervolgt Tjaden. ,,Ik leer ze een doelstelling van de training te bepalen, zoals de opbouw van de tegenstander verstoren of dribbelen en dat ze zich daar thuis al op kunnen voorbereiden door toepasselijke oefenvormen te bedenken. Zo willen we een omslag maken naar een trainingstraject met een gestructureerd karakter, waarin een heel seizoen lang ontwikkeling zichtbaar is. Daar heeft de opleiding echt aan bijgedragen. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een jeugdvoetbalbeleidsplan geschreven, maar binnen de opleiding leer je dat op papier te zetten en te implementeren. Daar heb je draagvlak en betrokkenheid voor nodig, dat zijn de succesfactoren binnen een vereniging. Je moet iedereen waarderen en benoemen welke goede dingen je ziet. Dat neem ik mee uit de opleiding HO A.”

Plafond

Het ideale scenario dat Tjaden en SVC ‘08 na afronding van de HO A-opleiding voor ogen hebben, is dat iedere speler en iedere trainer in staat is om zijn of haar eigen plafond aan te tikken. Rob de Roo, Algemeen Voorzitter van de vereniging SVC’08 en praktijkbegeleider van Tjaden tijdens de opleiding, beaamt dat. ,,We willen dat ons opleidingsniveau in zowel de breedteteams als de eerste elftallen omhooggaat. Met de HO-opleiding zijn we voor iedereen goed op weg. De trainersbegeleiding is nu nog beter dan vóór Harold de opleiding volgde. De manier waarop hij de trainers meeneemt en zijn aanwijzingen onderbouwt, zorgt er echt voor dat hij hen makkelijker meekrijgt in zijn verhaal en dat zij meer begrip tonen voor de feedback die hij geeft.”

Kwaliteit

Een ander groot voordeel van de opleiding die Tjaden volgde, is volgens De Roo dat hij nu de cursus Jeugd Voetbal Trainer Coach (JVTC) mag verzorgen op de vereniging. ,,Daar is hij op dit moment mee bezig voor twaalf tot veertien jeugdtrainers van de lagere teams. We willen langzaamaan naar een iets hoger niveau toegroeien én een wat groter ledenaantal krijgen, maar hier in de regio Den Haag zijn veel andere, nog grotere verenigingen. Om je leden te behouden en nieuwe leden te werven, moet je kwaliteit bieden. Dat begint bij de trainers en daar zetten we met een opgeleide HO een volgende stap in.”

(Bron: KNVB)

Lees verder