Ron Kleijn, voorzitter Scheveningen: ,,Starten na 4 weken trainen is een lachertje”

Coronaserie (deel 2)

De Coronacrisis duurt nu al maanden. Ook de voetbalclubs worden hard getroffen. Voetballers die geen wedstrijden kunnen afwerken, kantine dicht, financiën zwaar onder druk. Hoe komen de clubs door deze zware periode heen? In deze serie laten wij clubvoorzitters aan het woord. In deel 2 Ron Kleijn (foto), voorzitter van Scheveningen.

Tekst: Ton Beije

,,Het lijkt al weer heel lang geleden dat wij diverse maatregelen opgelegd kregen in verband met de Corona-pandemie. Kantines en kleedkamers dicht, competities werden stilgelegd, beperkingen voor trainingen enz. Net als bij veel andere verenigingen overkwam het ons gewoon, niemand had hier rekening mee gehouden”, begint Ron Kleijn zijn betoog.

Flexibiliteit

Kleijn is ook vol lof over ouders, trainers en vrijwilligers binnen de club. ,,Hoe mooi is het om de flexibiliteit van een vereniging dan te zien. Het aanpassingsvermogen van trainers om de oefenstof om te bouwen, de bereidheid van ouders om coronacoördinator te worden en bij de poort van het complex te gaan staan, het schakelen van de kantinemedewerkers om de voorraden op te nemen en allerlei zaken af te bestellen, de onderhoudsploeg die de tijd benutte om kleine klusjes op te pakken (grote zaken werden om financiële redenen on hold gezet).”

Regelingen

Ook voor de bestuursleden brak er een andere periode aan. Ron Kleijn daarover: ,,Het bestuur moest heel anders gaan besturen, niet meer gericht op wekelijks voetballen maar op overleven. De uitgave van elke cent wordt tegen het licht gehouden. Met behulp van De Hoornwijck Groep, een sponsor, werden er financiële regelingen aangevraagd en gekregen. Diverse vrijwilligers en medewerkers hebben afgezien van het gehele of een groot gedeelte van hun vergoeding. Gelukkig hebben wij nog geen opzeggingen van het lidmaatschap gehad, maar het duurt nog even voordat het seizoen 2021-2022 gaat beginnen. Er komen wel wat opzeggingen van aflopende sponsorcontracten binnen, allemaal zeer begrijpelijk.”

Toekomst

Maar ook Scheveningen kan niet in de toekomst kijken en moet afwachten. Kleijn weer: ,,Wat er verder gaat gebeuren is nog zeer onzeker. De berichtgeving van de KNVB dat uiterlijk 10 april de competities in de A-categorie moeten beginnen en dat dit best kan wanneer er vier weken getraind kan worden is een lachertje. Binnen vier weken krijg je een speler die maanden niet gevoetbald heeft, slechts maximaal zes uur per week kan trainen, niet op niveau en werk je blessures in de hand. Werkgevers zitten daar toch niet op te wachten. Maak duidelijk dat er een streep door dit seizoen gaat. Amateurvoetbal is op het niveau van ons eerste (Tweede Divisie – red.) uiteraard meer dan recreatie, maar kan toch niet zonder publiek en sponsoren. Ik weet zeker dat voetballend Nederland met regionale oplossingen komt om in het voorjaar en de zomer weer lekker, met alle teams, te gaan voetballen. Het initiatief van Haaglanden Voetbal voor een mooi toernooi voor de standaardteams is daar een goed voorbeeld van.”

Gemis

Natuurlijk laat ook Ron Kleijn als voorzitter van Scheveningen zijn gevoel spreken: ,,Wat ik het meeste mis is het verenigen, het samenbrengen en komen van diverse personen, dat zo bij een vereniging hoort. Of het nu gaat over op of om het veld, over de bridgeclub, de naschoolse activiteiten, het seniorenfit en de maaltijden of het walking football. Nu het er niet meer is, kom je er pas achter wat er allemaal binnen onze club gebeurde. Dat maakt ook duidelijk dat de club wel blijft bestaan. Vraag me nu niet hoe, want in de loop van de tijd heb ik wel geleerd dat onder druk alles vloeibaar wordt en dat er altijd weer mensen zijn die er keihard voor gaan.”

© Haaglanden Voetbal

In deel 3 van deze serie komt Frank van Mil, voorzitter van sv Den Hoorn, aan het woord.

Lees verder