Zondag Hoofdklasse: TAC’90, Luctor et Emergo

Na het vrije weekend diende TAC’90 op een vroeg tijdstip af te reizen naar Groningen om in het plaatsje Haren op deze mooie Hemelvaartsdag een vervolg te geven aan de ingezette goede serie. De formatie van de scheidende trainer Mario Koswal was zich doordrongen van het belang van deze wedstrijd. Immers bij het neerzetten van een goed resultaat en met de hoop dat de concurrentie weleens punten zou kunnen gaan morsen, zou de wereld er opeens totaal anders uit kunnen zien.

Tekst: Eugène Hercules

TAC’90 kwam dan ook voortvarend uit de startblokken. TAC’90-captain Randell Labordus ontdeed zich van rechtsachter Djarni Leidelmeijer en legde een prima voorzet neer. Met zijn linker (dus verkeerde) been schoot Albelhak Bojaada de bal echter net langs de voor TAC’90 verkeerde kant van de paal. Leidelmeijer bleek al spoedig aanvallend meer in zijn mars te hebben dan verdedigend, want Be Quick zocht regelmatig via deze speler de aanval en werd daarmee ook gevaarlijk. Uit twee van zijn voorzetten stuitte de opgekomen centrale verdediger Joit Postma echter evenzoveel keer op TAC’90-doelman Jhudamier Marchena.

Tegenvaller

Na circa twintig minuten kregen de bezoekers een tegenvaller te verwerken. Mo El Ousrouti moest na een blessure de strijd verlaten en hij werd vervangen door Djameiro Rigters. Deze gaf direct zijn visitekaartje af. Na een snelle counter speelde Rigters zich vrij, maar helaas voor alles wat Haags was, belandde zijn inzet in het zijnet. De rappe Rigters had er echt zin in en met een haarscherpe voorzet bracht hij Yassin Irzi (foto) in stelling, die zijn schot echter geblokkeerd zag worden door de rug van Yoran Cats. Maar het werd nu wel duidelijk dat de eerste treffer eraan zat te komen. Opnieuw stond Rigters aan de basis van het Haagse gevaar. Na weer een snelle actie legde hij de bal terug op Labordus en vanaf vijfendertig meter liet de laatstgenoemde de bal in het kruis ploffen: 0-1.

Overtreding

Vlak na de openingstreffer ontstond het meest discutabele moment van deze wedstrijd. Een lange bal van doelman Marchena viel zo’n tien meter voor het strafschopgebied van de gasten neer. Be Quick-doelman Robert Smit kwam zijn doelgebied uit om de bal weg te werken, maar ontdekte tot zijn schrik dat TAC’90-spits Irzi eerder bij de bal was dan hij. Smit torpedeerde daarna Irzi en zijn overtreding alleen al leek qua kwade opzet goed voor een rode kaart. Scheidsrechter Pascal Smeenk hield het echter bij geel, omdat er geen sprake zou zijn van een doorgebroken speler (er stond inderdaad nog een verdediger achter Smit) en Irzi volgens hem toch niet meer bij de bal zou kunnen komen. Hiervan kun je denken wat je wilt, maar de uiteindelijk beslist toch alleen de scheidsrechter.

Sportieve gram

TAC’90 liet zich door deze tweede tegenslag echter niet van de wijs brengen. Labordus ontpopte zich opnieuw ouderwets tot de leider van zijn ploeg. Hij mikte een vrije trap in de voeten van de weer opgelapte Irzi, die met de tweede treffer van de wedstrijd zijn sportieve gram haalde. De 0-2 was tevens de ruststand.

Na de wissel moest Be Quick natuurlijk alles uit de kast halen om de achterstand in te lopen. Het ontwikkelde een stormloop op het Haagse doel en vooral met hoge ballen trachtte de ploeg een resultaat te forceren. Het had al vrij snel succes toen na een scrimmage de bal voor de voeten van de Groningse centrale verdediger Postma belandde, die de aansluitingstreffer wist te noteren: 1-2.

Wanhoop

Daarna wisten zowel rechtsback Alois Da Luz en de naar de linksachterplaats verhuisde Randell Labordus de meeste Harense pogingen via de flanken in de kiem te smoren. Ballen door het centrum werden een eenvoudige prooi van Haafid Laari en de Man of the match Jahir Valerius. Hierdoor had Be Quick wel een optisch overwicht in de tweede helft, maar liep het stuk op de rood/blauwe muur van de gasten. Trainer Mario Koswal besloot zijn ploeg te helpen om zich aan de druk te ontworstelen. Hij bracht met Kishen Kanhai en de weer herstelde Jabrane el Youssoufi niet alleen twee verse krachten in het veld, maar ook nog eens twee zeer snelle spelers. Net zoals eerder in deze competitie voorkwam Koswal met deze zet dat Be Quick achterin één-op-één kon gaan spelen. Terwijl de Harense hoop langzaam omsloeg in wanhoop, profiteerde TAC’90 van de nieuwe situatie. De weer opgerukte Be Quick-verdediger Postma verspeelde op kinderlijke wijze de bal aan Labordus, die gelijk aanzette voor een rush van de rand van het eigen strafschopgebied naar het andere en rondde zijn goede spel af met een beheerste schuiver: 1-3. Daarmee was de strijd beslist en maakte referee Smeenk vervolgens een einde aan een duel met daarin weinig hoogtepunten en waarin de voetballend betere ploeg aan de haal ging met de drie punten.

Lijfsbehoud

Na afloop werd de Haagse vreugde vergroot, toen bleek dat de concurrentie in de onderste regionen van de Hoofdklasse A had verloren. Hierdoor is TAC’90 opgeklommen naar een elfde plaats en heeft het zich in vier weken tijd terug geworsteld naar een plek die lijfsbehoud in de Hoofdklasse A kan betekenen. Aanstaande zondag komt het op een veilige plaats staande RKAVV op bezoek op sportpark De Verlichting. Dat belooft een bijzonder duel te worden!

© Haaglanden Voetbal

Lees verder