Zondag Derde Divisie: Hercules gelukkigste bij Quick

||||||||||||

Op een iets minder zonnige middag dan de afgelopen weken, was het ook te merken dat de toeschouwers toe zijn aan rust. Het was namelijk redelijk rustig op Nieuw Hanenburg, maar de toeschouwers zagen wel een enorm leuke wedstrijd. De onverwachte kampioenskandidaat trok uiteindelijk nipt aan het langste eind, al was een gelijkspel meer op zijn plek geweest.

Tekst & foto’s: Marcel de Kler

Door het gewonnen protest van Hercules vanwege een vermeend ongerechtigde speler bij de Brabanders bij hun 6-1 nederlaag tegen OSS’20, waren de Utrechters opeens weer een kampioenskandidaat. Bij Quick stonden geen belangen meer op het spel, anders dan de eer van het winnen. Op het veld was echter geen verschil te zien. Beide ploegen speelden open voetbal, dat niet altijd foutloos ging. Voor de toeschouwers was het echter genieten, want het spel vloog op en neer en de handrem zat er duidelijk niet op. Na enkele minuten leek de eerste grote kans voor Hercules te komen, maar terwijl Tim Pieters alleen op doelman Puister afging, had Thomas van Haaften nog een perfect verdedigende sliding in huis en ging de kans verloren.

Terwijl het zonnetje inmiddels doorbrak, had Nabil Haddadi een scherp oog op de positie van Hercules-doelman Pepijn Vonk. Iets voorbij de middenlijn schoot hij verrassend op doel en tot opluchting van de Utrechters eindigde de bal op het dak van het doel. Even later brak Thomas van Haaften goed door en legde de bal panklaar voor Marc Boshoff. Zijn bekeken inzet vloog echter nipt over en iets later schoot Frank van der Heiden net naast. Halverwege de eerste helft verzuimde Quick dus om het overwicht uit te drukken in een doelpunt.

Aan de andere kant had Quick niets te klagen na een half uur spelen, toen een inzet uit een hoekschop het doel in leek te vliegen. Steyn Wijsman kon de bal op de lijn nog keren en uit de voorzet uit de rebound kopte Shanon Carmelia net over het Quick-doel. Kort hierop was Quick weer gevaarlijk en kon Rachid Bouyaouzan uitbreken. Hij schoot uit een lastige hoek strak op doel en met veel moeite kon doelman Vonk de bal blokken. Uit de rebound leek Marc Boshoff de bal eenvoudig binnen te kunnen tikken, maar zijn inzet eindigde op de paal. Het slotakkoord voor de rust kwam weer van Hercules, waar Tyrone Fonville een spectaculaire halve omhaal in petto had uit een voorzet en doelman Puister de bal met veel moeite kon keren.

Na een enerverende eerste helft kon even een kwartier op adem gekomen worden, want het spel vloog heerlijk op en neer. En met een prima leidende scheidsrechter Lars van Leeuwen bleef het tempo ook hoog. Al vond de Hercules-aanhang hun eigen ploeg nog wat tam spelen en weten dat aan de zenuwen. Toch kwamen de Domstedelingen sterk uit de kleedkamer. De eerste kans was er al snel voor Ina eek Ghazouni, maar hij raakte de voorzet verkeerd en de bal vloog ruim naast. Tussendoor had Marc Boshoff nog een venijnig schot in huis, maar de bezoekers waren even de baas.

De Quick-defensie kraakte, maar bezweek echter niet. Een kopbal miste de juiste richting en ook een schot van afstand vloog over het Quick-doel. Na een uur spelen kregen de Haantjes wat meer controle terug en kwamen zij er juist dreigender uit. Eerst was een van de achterlijn teruggelegde bal net niet goed genoeg en kort hierop vloog een schot van Marc Boshoff in de handen van de Hercules-doelman. Diezelfde doelman ontpopte zich kort daarop tot Utrechtse held, toen hij een strak schot van andermaal Marc Boshoff op één of andere manier nog uit zijn doel wist te houden. Ook een bliksemsnelle uitbraak leek een doelpunt op te gaan leveren voor Quick, maar de laatste bal breed kon nog net worden onderschept door verdediger Niek Hoogveld.

Beide ploegen regen zodoende de kansen aaneen, maar het duurde tot een kwartier voor tijd tot er een treffer viel. Uit een hoekschop was Tyrone Fonville naar ruim voor de eerste paal gelopen en kopte de bal door. Dit deed hij zo strak, dat ook doelman Puister de bal bij de eerste paal niet meer uit zijn doel kon ranselen en zo was de 0-1 een feit. Voor Quick een dreun, maar zeker geen genadeklap. De Haantjes bleven vol op de aanval spelen voor een beter resultaat en dit leverde natuurlijk ook wat ruimte voor de bezoekers op.

Waar de Utrechters steeds meer naar achteren werden gedwongen, waren hun counters nog altijd zeer gevaarlijk. Het aluminium werd tot tweemaal toe getest en ook ging een schot rakelings over het Quick-doel. Zelf had Quick meer moeite om tot grote kansen te komen, in de drukke Hercules-verdediging. Pas in de extra tijd wist het te lukken om echt door te breken toen Emre Bilgi alleen op doelman Vonk afkwam, maar de boomlange doelman kon ternauwernood een doelpunt voorkomen. De bal wilde er simpelweg niet in voor Quick, waarmee een terecht gelijkspel uitbleef.

Hercules mag, gezien de andere uitslagen, zich voor het eerst na de winterstop terugvinden op de (in verliespunten) eerste plek en dus op pole position voor het kampioenschap. Al blijkt die plek haast besmet in de Derde Divisie zondag, waar de één na de andere kampioenskandidaat lijkt te bezwijken onder de druk. Quick zal het zorg zijn en speelt volgende week de laatste wedstrijd van het seizoen, uit bij OFC. Ook nog een club die kampioen kan worden de laatste speeldag.

Na afloop werden de stoppende (Kai van Hese, Marc Boshoff en Vincent van Dorp) en vertrekkende spelers (Sam Zeeman (studie in USA), Jari Puister (VUC), Rick Burgering (Vitesse Delft) en Yusuf Bilen (onbekend)) nog toegesproken door voetbalvoorzitter Laurens Braun en bedankt door het trouwe publiek. Hierna was nog de traditionele finale van de penaltybokaal en kon een kleine feestelijke afsluiting van het seizoen gevierd worden en kunnen de mannen van Paul van der Zwaan na pinkstermaandag gaan genieten van een welverdiende vakantie.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder