Martijn de Weerd (SVH): ,,Verbaasd dat KNVB verrast was over horizontale overstap”

De KNVB kondigde vorig jaar bij aanvang van het seizoen aan, dat clubs uit de zondag competitie met ingang van komend seizoen horizontaal konden overstappen naar de zaterdag. De KNVB was blijkbaar verbaasd dat veel clubs van die mogelijkheid gebruik hebben gemaakt en heeft maandenlang voor de blijvers op zondag geen plan gemaakt.

Tekst: Ton Beije

Dat blijkt eens te meer uit het relaas van Martijn de Weerd, voorzitter van SVH, dat er – voorlopig – voor koos om moverende redenen op de zondag te blijven spelen. Maar tegenstanders uit de regio zijn er nauwelijks meer op het niveau van de derde klasse.

Intern

Martijn de Weerd: ,,Toen de KNVB aankondigde dat de mogelijkheid kwam om horizontaal over te stappen van het zondag- naar het zaterdagvoetbal, hebben wij hier bij SVH intern uiteraard over gesproken. We zijn destijds tot de conclusie gekomen dat we voorlopig door zouden gaan als zondagclub. Twee belangrijke redenen: een aanzienlijk deel van onze selectie bestaat uit spelers die om diverse redenen op zondag willen voetballen; en onze interne organisatie is niet klaar voor een overstap. Daarbij speelde een rol dat de reglementen aangeven dat deze mogelijkheid tot horizontaal overstappen niet een eenmalige optie is, maar ook in de nabije toekomst tot de mogelijkheden behoort.”

KNVB

,,We hebben steeds de verwachting gehad dat de KNVB op adequate wijze rekening zou houden met clubs die op zondag zouden blijven”, gaat De Weerd verder. ,,Op 2 mei jl is er een bijeenkomst geweest met clubs en de KNVB. Daar bleek dat de KNVB verrast was (!) door de hoeveelheid clubs die de overstap gaat maken. En dat er feitelijk voor de resterende zondagclubs niet veel anders opzit dan elders aan te sluiten en te gaan reizen.”

Verbazingwekkend

,,Verbazingwekkend dat de KNVB verrast is door de eigen reglementswijziging. Met een deadline van 1 oktober, zou je bij wijze van spreken op 2 oktober al kunnen zien wat de impact ervan is op de verschillende zondagklassen”, stelt De Weerd terecht vast. ,,En daarop doorredenerend zou je vanaf 2 oktober ook oplossingen kunnen bedenken voor de competities die op zondag dan ingevuld moeten c.q. kunnen worden. Bij SVH overheerst het gevoel dat de KNVB vooral oog heeft voor de zaterdag. Met deze beslissing lijkt er voor het zondagvoetbal nauwelijks nog toekomst.”

Bijeenkomsten

De Weerd gaat verder: ,,Enkele jaren geleden zijn er al uitgebreide bijeenkomsten geweest over het zondagvoetbal. Er zijn toen tal van ideeën aan de orde geweest. Tot op heden is daar niets mee gedaan. Het enige dat er gebeurd is, is het gemakkelijker maken om van speeldag te wisselen. Met als resultaat dat de zondag leegloopt. Als dat uitgangspunt van beleid is, dan is het beter om daar als KNVB open en transparant over te zijn. Dan weet je als club ook welke keuze je hebt.”

Komend seizoen

,,Voor komend seizoen gaat SVH op zondag voetballen. De kern van onze selectie blijft intact en wordt uitgebreid met spelers die het team versterken en verbreden. Onze nieuwe trainers Tom Hesselink en Tony Lentin zullen met deze groep wekelijks laten zien wat we waard zijn. We gaan een oplossing bedenken voor de reizen en de bijbehorende kosten, die we ongetwijfeld moeten gaan maken. En intern zullen we het gesprek voeren over welke koers we als club voor de langere termijn gaan varen.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder