Tweede Divisie: Scheveningen kansloos tegen beter HHC Hardenberg

|||||||||||||||||||||||||||||||

Op sportpark Houtrust werd de tweede wedstrijd van de competitie gespeeld tussen Scheveningen en HHC Hardenberg. Gezien de eindstand van de vorige competitie van beide teams toch een topper in de eerste thuiswedstrijd van de ploeg van John Blok. Uiteindelijk werd het een verdiende 0-2 overwinning voor de ploeg uit Hardenberg.

Tekst: John Carlier     |      Foto’s: Aad van der Knaap

In de vorige competitie was de openingswedstrijd van HHC Hardenberg ook tegen Scheveningen, maar dan wel op het veld van Hardenberg. Deze wedstrijd werd door Scheveningen met 0-1 gewonnen. Ondanks het verlies van HHC Hardenberg toen was de verwachting, dat het niet gemakkelijk zou worden voor de Scheveningers. Voor onderschatting was dus geen plaats.

Al in het begin van de wedstrijd bleek die verwachting uit te komen. De ploeg uit Hardenberg combineerde goed, waarbij Scheveningen bijna de gehele wedstrijd in de verdediging werd gedwongen. Overigens riep de thuisploeg dat wel over zichzelf af door de bal niet vooruit te spelen, maar in de verdediging elkaar de bal toe of terug te spelen.

Toch was het Scheveningen, dat in de derde minuut al een corner forceerde, maar zonder het gewenste resultaat. Het bleef bij deze ene corner tot aan de rust. Wel moet gezegd worden dat bij de spaarzame aanvallen van Scheveningen verdediger Serginho Fatima als een rots in de branding stond.

Al snel bleek dat HHC Hardenberg de score zou openen. Het was Matthijs Hardijk die in de zevende en tiende minuut een schot losliet, waarbij de eerste net naast en de tweede net over ging. Het enige dat Scheveningen daar tegenover kon stellen was een te zacht ingeschoten bal van Maarten Rieder.

Hoewel HHC Hardenberg toch de meest aanvallende ploeg was in die eerste helft, kwam het toch niet tot scoren. Wel probeerde Matias Jones Mourigan keeper Sven van der Maaten nog te testen, maar ook zijn schot ging hoog over. Het was uitstel van executie, want nadat HHC Hardenberg na een half uur nog een corner zonder resultaat forceerde, was het in de 35e minuut wel raak. Na een listig passje op Mathijs Hardijk, waarbij de verdediging van Scheveningen zwak optrad, kon hij alleen op de keeper afgaan. Zijn schuiver in de korte hoek was voldoende om de 0-1 score op het bord te zetten. Hierna volgden tot aan de rust nog twee corners voor HHC Hardenberg, maar er kwam geen wijziging in de stand.

Bij aanvang van de tweede helft was Mehmet Aldogan voor Freek van Eijk in de ploeg gekomen. Dit bracht op rechts zeker meer gevaar, maar zoals eerder gezegd, de verdediging van de bezoekers bleef goed functioneren en kwam geen enkel moment in gevaar. Ook HHC Hardenberg bracht de boomlange Mike Veenstra in het veld voor Mike Reuvers.

Heel even mocht Scheveningen in de 65e minuut aan de gelijkmaker denken toen het een vrije trap kreeg op de rand van het strafschopgebied. Jari de Jong nam deze vrije trap voor zijn rekening en deed dat perfect. De bal ging over de muur en met een uiterste krachtsinspanning kon keeper Nick Borgman de bal nog net tot corner tikken.

Na deze actie was het kruit verschoten bij Scheveningen. Er werd weer gewisseld, Julian Markvoort Beke kwam in het veld voor good-old Tim Peters. Ook HHC Hardenberg wisselde twee spelers. De wisseling bij Scheveningen veroorzaakte geen schokeffect, wel aan de kant bij HHC Hardenberg. Het probeerde de score op te voeren door middel van een hard schot van Ashwin Manuhutu, maar doelman Sven van der Maaten kon dit voorkomen.

Hierna wisselde John Blok weer, maar zowel Ricardo de Vlugt als Dario van Breukelen konden het tij niet keren. Waarschijnlijk uit frustratie kreeg invaller Ricardo de Vlugt nog een gele kaart.

De beloning voor het betere spel kwam voor HHC Hardenberg in de 86e minuut. Een vrije trap vanaf de zijlijn werd formidabel ingekopt, volkomen buiten bereik van Sven van der Maaten, door invaller Mike Veenstra. Met deze 0-2 stand was de wedstrijd beslist. Wel ontstond er na dit doelpunt nog een opstootje aan de zijlijn waarbij Mitchell de Vlugt van Scheveningen en de doelpuntenmaker Mike Veenstra van HHC Hardenberg nog een gele kaart kregen uitgereikt door de goed leidende vrouwelijke scheidsrechter Shukrula. Aan het slot van de extra tijd kon Sven van der Maaten nog even zijn klasse tonen door de 0-3 van het scorebord te houden.

HHC Hardenberg kon tevreden met de drie punten huiswaarts keren nadat de aanhang was bedankt.  Scheveningen mag evalueren wat er misging, zodat er volgende week tegen het sterke Katwijk weer een gemotiveerd team staat.