Ruben Schaken: ,,Ronald Koeman tactisch een meesterbrein”

||

Ruben Schaken (foto), oud-speler van onder meer Feyenoord en ADO Den Haag, die zijn laatste duels afwerkte bij het Haagse HBS, heeft in zijn lange loopbaan diverse trainers meegemaakt. Eén daarvan springt er ruim bovenuit volgens de aanvaller.

Trainers die Ruben Schaken in zijn carrière meemaakte zijn onder meer Jan van Dijk, Mario Been, Fred Rutten, Henk Fraser, Louis van Gaal, Ronald Koeman en Zeljko Petrovic. Over de beste hoeft hij niet lang na te denken. ,,Dat is Ronald Koeman. Aan hem heb ik enorm veel te danken. Hij is tactisch een meesterbrein en bleef altijd in mijn geloven”, laar Ruben weten in een interview met ELF Voetbal.

,,Zelfs als ik niet goed had gespeeld, stelde hij me een week later bij Feyenoord gewoon in de basis op. Ik heb drie jaar (van 2011 tot 2014) onder hem getraind en kende toen mijn beste periode. Tactisch was hij niet normaal goed. Hij wist altijd vooraf precies hoe we het beste tegen de bewuste tegenstander moesten spelen. En telkens bleek hij gelijk te hebben.”

Maar er was ook een minder moment tussen Koeman en Schaken. Schaken vergeet namelijk ook nooit meer dat hij na zijn debuut in Oranje (5 oktober 2012 tegen Andorra) plotseling gepasseerd werd door Koeman. ,,Na de wedstrijd kreeg ik last van een dikke knie. Er zat vocht in. Die woensdag zouden we met Oranje in en tegen Roemenië spelen. Louis van Gaal stuurde me naar huis. Hij wilde alleen fitte spelers meenemen. Natuurlijk baalde ik. Maar ik had er ook vrede mee. Ik had negentig minuten voor Oranje gespeeld, gescoord en die zondag wachtte De Klassieker tegen Ajax.”

Kraker

Een dag voor de kraker in De Kuip sprak Schaken met Koeman. Schaken tegen ELF: ,,Normaal maakte hij voor de laatste training de opstelling bekend. Nu had hij niets prijsgegeven. Hij riep me bij zich. ‘Ruben, jij speelt niet. Boëtius speelt’. Ik reageerde vol onbegrip. We kenden Jean-Paul Boëtius niet. Hij had die maandag pas voor het eerst meegetraind. Hij was klein, heel sterk, speelde onbevangen en liet zien schijt aan alles te hebben. Net zoals altijd viel de keuze van Koeman goed uit. Jean-Paul scoorde en werd door de supporters in de armen gesloten.” Schaken kwam nog wel als invaller in het veld. ,,Na afloop dacht ik rustiger over de situatie na. Ik begreep het, ik had er vrede mee. Een week later stond ik weer in de basis. Maar op dat moment voelde dat niet zo. Het bewees weer het gelijk van Koeman.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder