Geoffrey van Loenen: ,,Promoveren is voor WIK dit seizoen de doelstelling”

|

Een vaak gehoorde opmerking langs de lijnen in Den Haag is toch wel: ‘Vroegâh was alles betâh!’ Deze opmerking zullen we op 28 augustus op het terrein van VUC weer diverse malen horen tijdens het Haags Voetbal Historie Toernooi met verdwenen clubs.

Tekst: Glenn Duijzer

In de meeste gevallen is dat ook zo, maar er zijn in het Haagse voetbal nog wel een paar originele ‘volksclubs’ te vinden. Wat dacht je van Quick Steps, WIK, ODB en Laakkwartier. Deze clubs hebben bijna allemaal één ding gemeen: het terrein ligt midden in een woonwijk. Alleen WIK is daar de uitzondering op. Haar terrein ligt in het Haagse Zuiderpark. Waaraan herken je een ‘volksclub’?

Zomaar een dinsdagavond tijdens de afgelopen maanden in het Zuiderpark bij WIK. De kantine is open en de voorzitter staat achter de bar. Op het kunstgras traint een vader zijn zoon en aan de andere kant van het veld loopt de lokale jeugd te voetballen. Op het grasveld zet de jeugdvoorzitter een klein veldje uit voor een groep ADO Den Haag-supporters die iedere dinsdag een balletje komen trappen. Verderop op het grasveld is een groep vrouwen fanatiek aan het trainen onder begeleiding van drie mannen. Het blijkt een vrouwenteam te zijn dat aan American Football doet. Dit allemaal onder het toeziend oog van de trainer van WIK, Geoffrey van Loenen. Die onder het genot van een sigaartje wacht op zijn selectiespelers voor de training. Bedrijvigheid genoeg op een normale dinsdagavond. Tijd voor Haaglanden Voetbal om met trainer Van Loenen bij te praten.

Wat is de doelstelling van WIK voor het seizoen 2021-2022?

,,Wij willen voor de prijzen gaan spelen. Ik vind ook dat een club als WIK altijd voor de prijzen moet gaan en ik ben ook een trainer die wil winnen. We gaan voor de promotie en of dat nou via het kampioenschap is of via de nacompetitie, dat maakt mij niet uit. Promoveren is de doelstelling.”

Maar heeft WIK daar dan ook de selectie voor?

,,Daar hebben we zeker de selectie voor. De groep blijft ook nagenoeg bij elkaar. Ik denk dat het tijdens de coronaperiode ook wel netjes is van spelers dat ze bij hun club blijven en bij WIK zit dat zeker wel goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij mee gaan doen voor de promotie.”

De overschrijvingstermijn is gesloten, zijn jullie er sterker uitgekomen?

,,We hebben een aantal versterkingen erbij gekregen. Devlin Sloof van Laakkwartier is voor WIK een super aanwinst. Dat is een aanwinst waar het team sterker van wordt.”

Hoe zijn jullie de lock-down doorgekomen? Er mocht toen heel weinig van het RIVM, alleen met tweetallen.

,,Ondanks die maatregelen zijn we toch tweemaal in de week door blijven trainen. Volgens de RIVM-regels natuurlijk. Begin mei sloeg het noodlot, corona, bij mij toe en ben ik door het oog van de naald gegaan. Ik heb wekenlang gestrekt gelegen en sinds begin juni ben ik weer aan het aansterken. WIK heeft straks een superfitte selectie, maar geen fitte trainer. Maar daarentegen, dat zal ik ook niet meer worden.”

Gelukkig was het mogelijk om tijdens de coronaperiode door te trainen, maar het gemis aan wedstrijdritme komt straks ook om de hoek kijken. Hoe ga je daarmee om?

,,Trainen zonder uitzicht op wedstrijden is toch heel anders dan normaal trainen. Het is meer doelloos trainen, maar je probeert het contact met de groep en de club te houden. Het is meer bezigheidstherapie, een samenkomen, zeg maar een langere teambuilding dan in een normaal seizoen. Dat is ook precies wat wij hebben gedaan. Ik heb het gevoel dat dit wel de juiste oplossing was.”

Maar als ik dan jullie oefenschema bekijk, dan hebben jullie maar drie oefenwedstrijden?

,,Daar komt op 8 augustus nog een vierde bij. Daar zijn we nu mee bezig om te zoeken.”

Je begint het seizoen met drie bekerwedstrijden. Zie jij die dan ook als oefenwedstrijden of neem je ze serieus?

,,De bekerwedstrijden zie ik in het begin van het seizoen als oefenwedstrijden. Voor mijn gevoel zijn dit oefenwedstrijden tegen leuke clubs waar wel iets op het spel staat, maar waar het inslepen van systemen voorop staat. Eigenlijk regelt de KNVB gewoon drie serieuze tegenstanders voor je en na die wedstrijden weet je een beetje waar je staat voor het seizoen. Ik geef de beker geen prioriteit, de competitie is belangrijker. Als we de poulefase doorkomen, zijn de bekerwedstrijden altijd handig voor schorsingen en kaarten. Maar dan nog is de competitie voor mij het belangrijkste.”

Hoe groot is je selectie voor komend seizoen?

,,We zitten op ongeveer dertig man, maar hoe dichter we bij het seizoen komen, gaat daar wel een splitsing in komen. Dan trainen we op dinsdag met de gehele groep en op donderdag trainen we alleen het eerste team.”

Je gaat dus gebruik maken van een grote selectie over twee elftallen. In een recent verleden speelde het tweede van WIK op een hoger niveau dan het eerste. In dat team speelde onder andere Michel Adam en Bas Koolmees.

,,Dat team bestaat niet meer. Sommige spelers zijn gestopt en andere zijn naar een andere vereniging vertrokken. Het zou niet mijn keuze zijn, maar het team is destijds ook niet als tweede elftal begonnen. Door te promoveren is het uiteindelijk als tweede team geëindigd. Komend seizoen hebben we weer een normale situatie waarbij het tweede team een onderdeel is van de selectie. Het tweede team zal komend seizoen in de reserve tweede klasse gaan spelen. Dat hebben we aangevraagd, want we behoorden in de derde klasse te spelen.”

Hoe zit het met de doorstroming vanuit de jeugd naar de selectie?

,,Vorig seizoen, voordat de lock-down begon, hadden we vijf spelers laten doorstromen vanuit de jeugd naar de selectie. Tot verbazing van iedereen, stonden ze de eerste paar wedstrijden ook nog in de basis. Als we een goede jeugd hebben, ben ik de eerste die wil dat ze doorstromen. Voor komend seizoen weet ik nog niet hoeveel spelers er doorkomen vanuit de jeugd. Door corona heeft de jeugd ook niet kunnen spelen. Ik zal dat met de jeugdvoorzitter opnemen om te kijken welke spelers die potentie hebben.”

Tot hoelang loopt je contract nog door?

,,Ik heb nog één jaar, tot de komende zomer. Dat is overigens gebruikelijk voor WIK, die eenjarige contracten. Als het niet loopt, dan ben je binnen een jaar van elkaar af. Dat is wel zo netjes. Ik heb het hier overigens super naar mijn zin.”

WIK behoort bij mij tot een select groepje echte Haagse ‘volksclubs’. Net zoals Quick Steps, ODB en Laakkwartier. Ben je dat met mij eens?

,,Dat klopt, er zullen ongetwijfeld meer clubs zijn, maar deze zijn zeker op de zondag de clubs in de regio. Als je straks ziet hoeveel mensen er naar een wedstrijd tussen ODB en WIK komt, destijds vlak voor de lock-down, dan denk ik dat menig club daarop jaloers is.”

Het terrein van WIK ligt in een kinderrijke buurt. De meeste kinderen zijn van buitenlandse afkomst, is dat de toekomst voor amateurverenigingen in de grote steden?

,,Om als vereniging gezond te blijven en toekomst te hebben, moet je die verhoudingen op 50/50 houden. Dan pluk je de vruchten van beide kanten en zal er geen tweestrijd ontstaan. Ik denk dat we dit bij WIK goed onder controle houden.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder