Dick Advocaat gaat toch door als trainer: bondscoach van Irak

|

Wie dacht dat Dick Advocaat (foto) thuis zou gaan zitten, heeft het volledig mis! Na Feyenoord is zijn volgende klus om te proberen het nationale team van Irak naar het WK in Qatar te loodsen. Inmiddels is de 73-jarige Hagenaar aangesteld als coach van dat land.

Bij zijn vertrek bij Feyenoord, liet Advocaat al in het midden of hij ooit nog voor een groep zou staan. In ieder geval niet meer als clubtrainer, maar mogelijk nog wel ‘ergens’ als bondscoach. En dat is Irak geworden, het land, dat wat graag naar het WK in Qatar wil in de winter van 2022.

Succesvol

De voetbalbond van Irak liet al doorschemeren, dat de gesprekken met Advocaat in Madrid succesvol waren afgerond. Advocaat begint met Irak over ruim een maand aan de derde ronde van de WK-kwalificatie van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC). Op 2 september is Zuid-Korea in Seoul de eerste tegenstander. In poule A treft Irak verder Iran, Libanon, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. Advocaat zal dit jaar ook bij de Arab Cup in Qatar en de Gulf Cup in eigen land de coach zijn van het nationale team.

Irak is het zesde land, dat Advocaat als bondscoach gaat dienen. Als clubtrainer was Advocaat actief bij PSV en AZ (tweemaal) en bij Haarlem, SVV, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit Sint-Petersburg, Sunderland, Fenerbahçe, Sparta, FC Utrecht en Feyenoord.

Advocaat, verslaafd aan voetbal, gaat niet alleen naar Irak. Hij neemt Cor Pot en Zeljko Petrovic als assistenten mee. Advocaat gaat ‘pendelen’ tussen Nederland en Irak.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder