Jan Dirk van der Zee (KNVB): ,,Openingsplan nog niet op alle onderdelen helder”

Dinsdagavond heeft het kabinet de verlenging van de meeste coronamaatregelen bekendgemaakt. Dit heeft grote gevolgen voor het amateurvoetbal in Nederland en met name ook onsKNVB Haaglanden Voetbal Regio Toernooi.

De komende weken wordt definitief de knoop doorgehakt. Voor het zaalvoetbal is wel al bepaald dat de KNVB Regio Cup komt te vervallen.

Volgens het ‘openingsplan’ van het kabinet mogen volwassenen van 27 jaar en ouder pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Competities mogen vanaf 7 juli worden hervat maar die vinden niet in de zomer plaats. De KNVB is met de Rijksoverheid in gesprek of lokale wedstrijden al eerder mogen worden gespeeld. Bovendien werd dinsdagavond aangegeven dat versoepelingen van de maatregelen ook eerder kunnen worden doorgevoerd als de coronacijfers dit toelaten. Dat is niet ondenkbaar, vorig jaar volgden de versoepelingen voor jeugd en daarna volwassenen elkaar snel op vanaf april.

Veilig en verantwoord

De KNVB wil uiteraard dat de wedstrijden veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Daarvoor is het ook nodig dat alle deelnemers (weer) wedstrijdfit zijn. Jeugd (t/m 26 jaar) mag momenteel al in teams trainen, zodat er geen extra tijd nodig is om op te trainen. Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen pas vanaf 11 mei weer in teams trainen. Zij hebben wel voldoende voorbereidingstijd nodig voordat ze weer wedstrijden kunnen spelen.

Deze onzekerheden maken het nemen van een definitieve beslissing over het Regio Toernooi op dit moment niet mogelijk. De visie van de KNVB – en Haaglanden Voetbal – is altijd om alle opties open te houden en niet zelf onnodig of voorbarig de kans op het spelen van wedstrijden uit te sluiten.

Zaalvoetbal

De zaalvoetbalcompetitie loopt normaal tot eind april of half mei, maar ligt al maandenlang stil. Als men vanaf 11 mei weer mag trainen met 1,5 meter afstand, dan is voor de KNVB Regiocup eerst nog de tussenstap nodig waarin men weer normaal in teams mag sporten. In dat geval schuift het spelen van wedstrijden richting de zomervakantie op. Het zaalvoetbal heeft sowieso al een langere voorbereidingstijd omdat sporthallen tijdig moeten worden ingehuurd. Daarom is voor het zaalvoetbal wel al besloten dat de KNVB Regio Cup komt te vervallen.

Veldvoetbal

Voor de overige (veld)voetbalvormen zoals de jeugdteams, het standaardvoetbal en de overige teams wordt afhankelijk van de specifieke timing en mogelijkheden de komende weken per geval een besluit genomen. Afhankelijk van de mogelijkheden om al dan niet te kunnen beginnen, kan ook de planning worden aangepast (d.w.z. een toernooivorm met minder wedstrijden). Wij wachten echter de ontwikkelingen af.

‘Noodzaak’

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal op de KNVB-site: ,,Voor ons en onze achterban is het ‘openingsplan’ nog niet op alle onderdelen helder. Dat wordt nu nader onderzocht. Terrassen en detailhandel gaan in elk geval met de eerste versoepelingen mee, de sport moet dan nog twee weken wachten. Terwijl sporten juist bijdraagt aan de gezondheid en weerstand. Bovendien vinden besmettingen niet of nauwelijks in de buitenlucht plaats, wat nog meer pleit voor de buitensport en het voetbal. Toch mogen honderdduizenden amateurvoetballers al een halfjaar (!) geen partijtje spelen. Het verenigingsleven staat stil, de helft van alle kinderen is minder gaan bewegen en volwassen zijn kilo’s aangekomen, een duidelijk signaal dat ze minder gezond zijn gaan leven.”

Wedstrijden

,,Laat daarom alle voetballers weer zo snel mogelijk normaal trainen en geef ze vervolgens ook sneller weer wedstrijden om naartoe te werken”, gaat Van der Zee verder. ,,Vooral de jeugd, zij spelen al maandenlang oefenpotjes op de eigen club, dus gooi hen nu niet op één hoop met de rest. Zij kunnen per direct en met veel plezier wedstrijden spelen tegen clubs in de buurt, volkomen veilig als ze op de fiets daar naartoe reizen. Waarom wachten tot de zomer? Schuif de versoepelingen voor de sport dus naar voren, bewegen is geen luxe maar noodzaak.”

Bron: KNVB / Haaglanden Voetbal

Lees verder