Richard Wolf, voorzitter VELO: ,,We missen allemaal ‘voetbal’-dingen naast het voetbal”

Coronaserie (deel 6)

De Coronacrisis duurt nu al maanden. Ook de voetbalclubs worden hard getroffen. Voetballers die geen wedstrijden kunnen afwerken, kantine dicht, financiën zwaar onder druk. Hoe komen de clubs door deze zware periode heen? In deze serie laten wij clubvoorzitters aan het woord. In deel 6 Richard Wolf (foto), voorzitter van het Wateringse VELO.

Tekst: Ton Beije

,,Corona duurt lang, te lang”, vindt ook VELO-voorzitter Richard Wolf. ,,Niet zo zeer de pandemie an sich, maar de gevolgen voor alle mensen om ons heen. Niet alleen de jongeren, het is van alle leeftijden. Mensen hebben een uitzicht nodig, een verzetje, soms ook een uitlaatklep. Als sportverenigingen heb je niet alleen een sportieve taak, maar ook een maatschappelijke rol te vervullen. Je bent vaak ook het vangnet. Dat is allemaal weggevallen.”

Contact

,,Voor mij geldt dat net als voor ieder ander lid van een vereniging. Ik ben niet bijzonder”, gaat Wolf verder. ,,We missen allemaal de ‘voetbal’-dingen naast het voetbal. De grap en grol voor de wedstrijd, de kleedkamer, de humor, het venijn, het biertje na de wedstrijd, de dynamiek op de zaterdagochtend als er weer honderden kinderen over ons prachtige sportcomplex lopen, lachen, kattekwaad uithalen. Het contact met en tussen ouders, de kop koffie met de beheerders, de barmensen, de scheidsrechters, wie eigenlijk niet? We missen alles en we missen het allemaal net zo erg; nogmaals ik ben ook maar gewoon een lid van de leukste vereniging van Nederland (nee ik ben niet objectief).”

Financieel

En Richard Wolf gaat verder: ,We proberen de club financieel gezond te houden, maar daar ben ik geen bestuurder voor geworden. We proberen de binding met de leden te houden. Gelukkig dat de jeugd nog kan trainen en spelen. Veel senioren hebben kinderen op de club dus dat scheelt. We proberen met acties zichtbaar te blijven. We proberen langs diverse paden contact te houden, ook met sponsors. Maar het duurt lang, onze vrijwilligers zijn ook wel een beetje aan het einde van hun latijn. We kunnen ook niet zoveel. We hebben met de vijf VELO-partners een prachtig complex staan, maar daarvoor geldt nu ook: de kosten lopen door, maar de inkomsten zijn gestopt. De overheid heeft een redelijke regeling, maar het dekt natuurlijk bij lange na niet de werkelijke kosten. Investeren of het doen van extra onderhoud is op dit moment gewoon niet mogelijk. We snakken naar het einde.”

Voortbestaan

,,Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken over het voortbestaan van de vereniging”, stelt de VELO-voorzitter vast. ,,Dat scheelt al wel een stuk. De vereniging is gezond en staat stevig op haar benen. We ervaren ook veel steun, men blijft trots op de club. Het is toch leuk dat je mensen naar de Kroon ziet schaatsen in een VELO-trainingspak, dat doe je niet als je niks met de club hebt. We hebben ook niet te maken met terugloop van ledenaantallen, gelukkig maar. Gelukkig zorgen we goed voor elkaar. Sponsors blijven de club trouw en werven inmiddels zelf ook nieuwe sponsors om de club overeind te houden. Een heel bijzondere ontwikkeling. Ik ben daar echt ontzettend trots op!”

Kantine

,,We kunnen dan ook niet wachten tot de club weer open gaat. We hopen dat binnenkort de senioren ook weer kunnen gaan trainen zonder al te veel beperkingen. Wanneer de kantine weer open kan is ongewis, maar VELO zou VELO niet zijn als dat niet spetterend zou zijn. Maar laten we eerst even afwachten of en wanneer dat kan. Laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen, eerst maar weer eens aan het sporten…. Ik denk dat iedereen daar ook op zit te wachten.”

Leden

,,Voor zover we nu kunnen zien hebben we geen voortekenen van ledenverlies als gevolg van deze situatie”, stelt Wolf tevreden vast. ,,Natuurlijk hebben we ‘natuurlijk’ verloop en dat zal dit jaar ook zo zijn en dat is logisch. Als compensatie proberen we, overigens net als vorig jaar, het sportcomplex zoveel mogelijk open te houden als dat weer mag. Allerlei activiteiten ontwikkelen heeft nu nog niet zoveel zin, daarvoor is het nog te vroeg. Maar zeker voor de kids komen er weer voetbaldagen vanuit de VELO Voetbal Academy, dat is met Kerst ook ontzettend goed bevallen. We kijken wat we kunnen gaan doen en met wie. Wellicht dat we in FeVoWest-verband iets onderlings kunnen organiseren. Van de KNVB verwachten we niet veel meer dit seizoen. De deadlines voor het uitspelen van de competities liggen al vroeg en misschien is uitspelen ook niet heel verstandig.

Voor het uitspelen van de competitie moet je wedstrijdfit zijn en het nodige wedstrijdritme opgedaan hebben, anders vertekent het uiteindelijk resultaat te veel. Dan kunnen we beter na de zomer opnieuw beginnen en in de tussentijd, lokaal, leuke competities en/of toernooien organiseren. Alles lekker in de buurt, zodat er veel mensen naar de wedstrijden kunnen gaan kijken en in de kantine nog wat kunnen spenderen. Dat zou voor iedereen beter zijn. In die zin is het initiatief van het Haaglanden Voetbal Toernooi wat mij betreft een betere aansluiting.”

Tot slot

,,Ik hoop dat het afgelopen jaar aantoont hoe belangrijk sportverenigingen en voetbalclubs in het bijzonder, zijn voor de maatschappelijke cohesie. Ik hoop dat vele vrijwilligers opstaan om de clubs weer overeind te helpen, want ‘opstaan’ zal niet eenvoudig zijn voor veel verenigingen”, aldus VELO-preses Richard Wolf.

© Haaglanden Voetbal

 

 

Lees verder