Oranje O19 verliest van Italië O19, winst Onder 18

|

Onder een Italiaanse zon in Katwijk werd het Nederlands elftal voor spelers onder 19 met 0-3 verslagen door de Italiaanse leeftijdsgenoten. In ’s-Gravenzande won Oranje Onder 18 juist met 5-0 van de leeftijdgenoten uit Italië.

Tekst: Glenn Duijzer

In het team van coach Bert Konterman (foto) waren drie spelers opgeroepen die een connectie met ADO Den Haag hebben. Doelman Kilian Niekima was derde doelman en bleef daardoor op de tribune. De twee ex-jeugdspelers van ADO Den Haag, Youri Regeer en doelman Dani van den Heuvel kwamen na rust in het veld.

Youri Regeer speelde eerder dit seizoen nog in de openingswedstrijd van de Keuken Kampioen Divisie met Jong Ajax tegen ADO Den Haag. Doelman Dani van den Heuvel verdedigt momenteel het doel van de jeugd van Leeds United, waar hij via Ajax is beland. Ook Van Den Heuvel kreeg op De Aftrap een deel van zijn opleiding.

Openingstreffer

Binnen tien minuten was het al duidelijk dat Oranje een zware wedstrijd zou gaan beleven, nadat de eerste hoekschop van Italiaanse zijde direct de openingstreffer opleverde. Egharevba kopte bij de eerste paal ongedekt de bal binnen uit de perfecte hoekschop van Miretti. Het team van Bert Konterman wist niet te ontsnappen aan de sluwe Italianen, die het tempo netjes uit de wedstrijd hielden. In de omschakeling waren de Azzurri direct gevaarlijk, zoals na een half uur spelen. Egharevba schoot de bal net over uit een voorzet van Gnonto. Enkele minuten later leek Oranje op 1-1 te komen toen Lagsir een voorzet van De Regt uit de lucht ineens in het net schoot. De assistent-scheidsrechter had echter buitenspel geconstateerd. Vlak voor rust zag de Hollandse verdediging er weer niet goed uit bij een hoekschop van Miretti. Was het eerst Ghilardi die de bal op lat schoot, in de rebound kopte Casdei de bal tussen twee verdedigers alsnog over de lijn: 0-2.

Invallers

In de rust werd er aan beide kanten flink gewisseld en kwamen Regeer en Van den Heuvel aan Nederlandse zijde in het veld. Na bijna een uur spelen werd de bal uit een hoekschop van Regeer door Lagsir in het Italiaanse doel werd gewerkt. Om onbekende redenen werd de treffer op advies van de assistent-scheidsrechter door arbiter Luuk Timmer afgekeurd, waardoor er geen sprake meer kwam van een Hollands offensief. Doelman Van den Heuvel wist diverse malen een grotere nederlaag te voorkomen, maar werd na 78 minuten toch verslagen toen Coppola uit een vrije trap de 0-3 binnenkopte.

Toernooi

Voor Oranje O19 staat er in oktober een toernooi op het programma in Slowakije met als tegenstanders Duitsland, Portugal en Slowakije. Dit toernooi is de laatste voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi in Israël met als tegenstanders het thuisland, Cyprus en Moldavië. Hiervan plaatsen de nummers 1 en 2 zich voor de volgende ronde.

Onder 18

Op het Juliana sportpark in ’s-Gravenzande oefende Oranje O18 tegen Italië O18. Hier wist het team van coach Martijn Reuser wel een duidelijk 5-0 zege te behalen. ADO Den Haag-speler Finn Dicke stond op de standby-lijst, maar werd niet opgeroepen. De Oranje-treffers in deze wedstrijd kwamen op naam van Livano Comenencia (1-0), Iggy Houben (2-0), Devin Haen (3-0), Ernest Poku (4-0) en in blessuretijd Ro-Angelo Daal (5-0).

(Foto: Orange Pictures)