Marcel Lucassen nieuwe directeur voetbalontwikkeling bij KNVB

Marcel Lucassen (foto) is de nieuwe directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB. De 58-jarige Venlonaar wordt in Zeist verantwoordelijk voor de nationale jeugdteams, de KNVB Academie, het jeugdtopvoetbal en het breedtevoetbal. Lucassen volgt Art Langeler op, die hoofdtrainer wordt bij PEC Zwolle.

,,We hebben meerdere goede kandidaten gesproken, waarbij onze keuze nadrukkelijk is gevallen op Marcel”, aldus Eric Gudde, directeur betaald voetbal en samen met Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal, verantwoordelijk voor de aanstelling van Lucassen. ,,In onze gesprekken toonde hij aan dat hij op de pijlers die wij het belangrijkst vinden de meeste ervaring, bagage en prestaties heeft. Marcel presenteerde een duidelijke visie op de pijlers nationale teams, de KNVB Academie en het breedtevoetbal. Bij de pijler jeugdtopvoetbal was het verrassend om te horen hoeveel hij wist van onze organisatie en verbinding met de clubs voor iemand die nu niet bij de KNVB werkt. Door zijn competenties als visionair, inspirator en verbinder had hij ons al eerder overtuigd dat hij de komende jaren de juiste man op deze plek is.”

Duitsland

Lucassen bekleedde diverse functies in de voetballerij, voornamelijk in het buitenland. Van 2008 tot 2015 werkte hij bij de Duitse voetbalbond (DFB), waar hij de basis legde voor een uniforme speelwijze van de nationale teams. Daarnaast was Lucassen in die periode instructeur van de coaches Onder-15, -17 en -19 van de clubs in de Bundesliga en docent van de cursus UEFA Pro License. Voordat hij aan de slag ging bij de DFB, was Lucassen assistent-trainer bij het eerste elftal van TSG 1899 Hoffenheim en mentor van de coaches van de Academie. Na zijn periode bij de DFB koos hij voor de rol van technisch directeur op de voetbalacademie van Al-Nasr. Van 2018 tot 2020 bekleedde Lucassen de functie Head of Coach and Player Development bij Arsenal, waar hij verantwoordelijk was voor alle jeugdelftallen en het implementeren van een spelfilosofie. Door de jaren heen is Lucassen adviseur geweest van diverse nationale bonden.

Uitdaging

,,Ik vind het een zeer interessante uitdaging om bij de KNVB aan de slag te gaan”, aldus Lucassen. ,,Na zoveel jaren vooral in het buitenland te hebben gewerkt, ben ik blij naar Nederland te kunnen terugkeren. De gesprekken met de KNVB-directie waren van begin af aan dusdanig verhelderend dat de keuze, ondanks serieuze buitenlandse interesse, van beide kanten geen twijfel gaf. Volgens mij is de functie van directeur voetbalontwikkeling bij deze professionele organisatie mij op het lijf geschreven. Art heeft de weg geplaveid, goede stappen gezet bij onder andere de nationale teams, de topjeugdcompetities en de KNVB Academie. Met mijn visie en ideeën kan ik hier een mooi vervolg aan geven. Ik kijk er naar uit om op de KNVB Campus aan de slag te gaan.” Marcel Lucassen gaat medio juli van start met zijn werkzaamheden, laat de voetbalbond nog weten.

Bron: KNVB

Lees verder