NSC komt met unieke biografie: HBS- en Oranje-genie Harry Dénis

|

Er zijn in het voetbal meer verhalen die worden vergeten dan die worden onthouden. En in de meeste gevallen is dat helemaal niet erg. Maar in het geval van HBS-icoon Henri Léonard Barthélémi, roepnaam Harry, Dénis (1896-1971) is het dat wel. Of dan ten minste toch erg zonde. Dus snijdt het hout om Harry Dénis een halve eeuw na zijn overlijden nog eens onder de aandacht te brengen.

Zou de Meester op de Vierkante Meter vandaag de dag ook een topper zijn? De vraag stellen is hem beantwoorden. Uiteraard zou Harry vandaag ook excelleren. Met zijn uitgekiende en op technische leest geschoeide spel voorzag de Hagenaar de positie van rechtsback van een nieuwe dimensie. Van 1919 tot en met 1930 speelde hij 56 interlands en was daarmee tot 1937 recordinternational. Van die 56 keer was hij 37 maal aanvoerder. Hiermee vinden we hem nog altijd terug op de vierde plaats van de eeuwige ranglijst van Oranje-captains, na Frank de Boer, Ruud Krol en Ruud Gullit.

Verstand

Harry Dénis, zelfs wie hem niet met eigen ogen zag spelen, vergeet hem nooit meer: die unieke beschaefde Haegsche heer van stand. Die niet alleen voetbalde met passie en toewijding, maar voor en boven alles met z’n verstand.

Met dit boek voltooit Martin van Zaanen zijn ‘Houtrust-trilogie’, nadat al eerder van zijn hand verschenen: Je had erbij moeten zijn (over Holland Sport) en Hoe vaak maak je dat nou mee? (over Het Wonder Van Houtrust, de ongelooflijke interland tegen Engeland van 1913).

Titel: Meester op de Vierkante Meter / Auteur: Martin van Zaanen (Pagina’s: ca. 180 / Verkoopprijs: 20,00).

© Haaglanden Voetbal

Lees verder