Toon Valkenhoff, oud-speler Holland Sport, op 83-jarige leeftijd overleden

Op vrijdag 6 augustus is Toon Valkenhoff overleden. Hij maakte furore bij Holland Sport, maar was afkomstig van het toenmalige GDS. In zijn GDS-tijd vervulde hij een prominente rol. Net als zijn broer Theo, was hij destijds een begenadigd voetballer.

Bestuurslid Hans van Vliet brengt Toon Valkenhoff op de clubsite nog even in herinnering. Al op jonge leeftijd acteerde hij in het eerste elftal. GDS was net gepromoveerd naar de vierde klasse van de KNVB toen Holland Sport zich voor de broers meldde. Voor beide spelers was Holland Sport bereid om drieduizend gulden (!) te betalen.

Bouwmaterialen

Nu wilde het toeval dat even eerder tijdens een storm het dak van het clubgebouw was afgewaaid. Voor het bestuur van GDS was dit aanleiding om naast een bedrag in contanten de rest in bouwmaterialen te vragen. Daarmee werd ingestemd en kreeg GDS weer een dak boven het hoofd.

Clubman

Na zijn periode in het betaald voetbal keerde Toon Valkenhoff terug bij GDS. Hij speelde nog geruime tijd in het eerste elftal om vervolgens wat lager te gaan voetballen. Maar tegelijkertijd ontpopte hij zich als vrijwilliger. Hij werd voor langere tijd penningmeester van het bestuur. Daarnaast was hij actief als lid van de elftalcommissie, assistent-trainer, scheidsrechter en grensrechter. Toon Valkenhoff was dus – ook na zijn periode in het betaalde voetbal – bij GDS een echte clubman.

Foto (Haagse Voetbal Historie): Seizoen 1963-1964 Staand vlnr : Henk de Visser, Jan Fransz, Ger Hup, Maarten Trommel, Hans Pothof, W Onderstal, Jan Teske en Toon Valkenhoff. Zittend vlnr : Theo Valkenhoff, Leen de Visser, Dennis Neville (trainer), Wim Anderiesen, Mick Clavan en Pim van der Maas.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder