September belangrijke maand voor toekomst zondagvoetbal

Diverse clubs uit deze regio, uitkomend in het zondagvoetbal, hebben deze maand een ingelaste Algemene Ledenvergadering of informatieavond om met de leden de voor- en nadelen van een mogelijke horizontale overstap naar het zaterdagvoetbal te bespreken. De clubs moeten uiterlijk 30 september bij de KNVB aangeven of zij de overstap willen maken.

Tekst: Roland van der Linden

De KNVB maakte eind april bekend dat het voor mannenteams uitkomende in de eerste klasse of lager van het standaardvoetbal mogelijk wordt om horizontaal over te stappen van de zondag naar de zaterdag of andersom.

Overstap

Inmiddels maakten al een beperkt aantal clubs bekend de overstap te gaan maken. Wilhelmus kondigde haar overstap al aan in mei. Daarna volgden ook tweedeklassers DONK en HVV en CVV Zwervers dat in de eerste klasse uitkomt.

Bijeenkomsten

In de eerste klasse houdt sv Den Hoorn woensdag een informatieavond over een mogelijke overstap.  Het bestuur van sv Den Hoorn zal vervolgens binnen twee weken een besluit nemen. Voor de eersteklassers is een complicerende factor in de beslissing, dat als zij promoveren naar de hoofdklasse ook in de eerste klasse zaterdag zullen instromen en de promotie dus geen waarde heeft.

Een dag later is het de beurt aan tweedeklasser Laakkwartier om een informatieavond te beleggen. De Haagse club is niet de enige tweedeklasser waar een bijeenkomst georganiseerd wordt.  ASC uit Oegstgeest heeft haar informatieavond vanavond gepland staan. Daarna volgen nog Full Speed op 20 september en Wippolder op 21 september. Bij Wippolder wordt ook gekeken naar de beslissing van de andere clubs. Zij willen niet achterblijven als iedereen overstapt. Ook bij ESTO uit Bodegraven vindt een verkenning plaats.

Standpunt

Het standpunt van Wippolder is verstandig. Het lijkt erop dat de tweede klasse voor het komend seizoen flink uitgehold kan worden als zo’n zes à zeven teams besluiten de overstap te maken. De tweede klasse bestaat dit seizoen uit 26 teams waarvan er zes uit West I afkomstig zijn. De spoeling wordt bij veel overstappers wel erg dun qua regionale duels.

Zo zullen nog veel meer clubs bezig zijn met een mogelijke overstap. Bij Olympia Gouda wordt de ALV op 20 september gehouden en gaat derdeklasser Slikkerveer op 24 september in conclaaf met de leden.

Spannend

Een spannende maand voor het zondagvoetbal. En op 1 oktober zal er veel meer duidelijkheid zijn hoe groot de gevolgen voor het zondagvoetbal zullen zijn, maar ook voor het zaterdagvoetbal met mogelijk een groot aantal horizontale instromers.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder