Beker Groep 1 poule 16: HVC’10 bereikt tweede ronde na moeizame zege

Op een voor het zaterdagvoetbal vreemd tijdstip begon HVC’10 aan haar laatste voorbereidingswedstrijd voor de competitie. De zondagploeg van HMSH had de twee vorige bekerwedstrijden verloren en kon daardoor de tweede ronde niet meer bereiken. HVC’10 zou aan een gelijkspel genoeg hebben om door te gaan.

Tekst: Cees van der Pol

Het werd vanaf het begin een open wedstrijd, waarbij de eerste kans voor de thuisclub was. In de derde minuut schoot Daniël Storm (nu weer op het middenveld opererend, omdat Badr ben Mohammed na twee gele bekerkaarten was geschorst) keihard in, maar de ook verder uitstekend keepende Romario Calvin Rafael redde toen al. Het waren aan beide kanten de doelverdedigers die de aandacht op zich vestigden, want schoten van Baris Dögrusöz en Eren Yilmaz enkele minuten later maakten het Rowdy Janssen ook erg moeilijk.

Hamza Chikhi

Ook de sympathieke linkerspits Hamza Chikhi (foto) (35) vond het een open partij. De speler die drie jaar geleden even met HVC’10 (toen nog onder Henk de Zeeuw) flirtte, vond het een leuke wedstrijd. ,,Beide ploegen wilden lekker voetballen, met respect voor elkaar. Lekkere omstandigheden. We waren best wel gevaarlijk voor rust en we hadden goede kansen op een doelpunt.”

Waar het in het begin niet lukte, gebeurde toch. De voor zijn leeftijd rappe Chikhi glipte in de 37e minuut weer eens langs Dylan Boogaards en zijn scherpe voorzet werd door spits Rodensao Frederik in één keer knap langs Janssen gevolleerd: 0-1. Het was de rekening die de thuisclub kreeg gepresenteerd voor het slordige balverlies én het missen van goede mogelijkheden door Sil van Ooijen, Mitchell Bouwhuis en Michael van den Bos. Steeds was de snel uitlopende Rafael hen de baas. Eén keer redde de assistent van HMSH zijn club, waardoor de treffer van Sil van Ooijen niet doorging.

Gelijkmaker

Waar HMSH gehoopt had om de 0-1 voorsprong tot de thee vast te houden, dacht aanvoerder Michael van den Bos (weer centrumverdediger) er anders over. Uit een hoekschop van Jorno Reurink kopte Van den Bos boven iedereen uit de bal achter de Haagse doelman: 1-1. Gezien de vele van beide kanten gemiste mogelijkheden een verdiende stand.

Kansen en keepers

Het missen van kansen bleef direct na rust aanhouden. Al na twee minuten testte Baris Dögrusöz de knuisten van Janssen en Kay van den Bos deed dat bij Rafael. Weer een paar minuten later rende Reurink alleen op het Haagse doel af, maar zijn schot met zijn chocoladebeen vloog net over. Reurink heeft in de voorbereiding nog niet gescoord, maar zijn verhaal na afloop was: ,,Voetbal is een spel van kansen creëren, missen en maken. Ik maak de eerste goal van het seizoen meestal moeizaam, maar als ik er één maak, dan ben ik wel los. In de competitie moet het dan maar gebeuren, dat beloof ik.”

Gele kaarten thuis

Hoewel de wedstrijd over het geheel genomen sportief was, raakte de sfeer na een incidentje tussen keeper Rafael en spits Sil van Ooijen even geïrriteerd. Dat leidde tot enkele forse overtredingen van Haagse zijde, maar scheidsrechter Ivar Gielis leek zijn kaarten thuis achter gelaten te hebben. Toch kreeg Baris Dögrusöz later een gele kaart, na niet eens zo’n erge overtreding. HVC’10 stond op dat moment al op 2-1, omdat Bouwhuis op Kyrill Slutskyy passte en zijn voorzet Sil van Ooijen bereikte. Het lukte de spits niet in twee keer Rafel te passeren, maar in de rebound maakte Jorn Groothuizen snoeihard zijn eerste officiële doelpunt voor HVC’10 en hij liet dat ook goed merken.

Conditie

Daarna leek conditiegebrek de Haagse ploeg op te breken. Chikhi na afloop: ,,Ja. De conditie speelde ons parten, waardoor we slordiger werden en daar maakte HVC’10 goed gebruik van.” HMSH wisselde enkele vermoeide spelers: Emre Kapiran en Ferdi Celik mochten het ook eens proberen. Daardoor kreeg HMSH toch ook nog kleine kansen, maar de mogelijkheden voor HVC’10 waren talrijker en gemakkelijker. Tien minuten voor tijd kreeg Sil van Ooijen (hij weer!) zijn verdiende treffer. Na een snelle ingooi op links en een prima voorzet van Slutskyy knalde de Hoekse spits zijn derde bekertreffer achter Rafel: 3-1.

Eigen doelpunt

Dat leek de beslissing te brengen, maar twee minuten later knalde linksback Kay van den Bos een scherpe voorzet van de alweer doorgebroken Hamza Chikhi achter zijn eigen doelman: 3-2. HVC’10-trainer Piet Boon wisselde nog drie spelers (Slutskyy , Len van Ooijen en Michael van den Bos). Leroy Smits en Jeffrey van den Bos (beiden op de terugweg van een blessure) en debutant Marlon van Minnen mochten de laatste vijf minuten volmaken. Zo trok de thuisclub de overwinning over de finish. Heel veel zelfvertrouwen voor de eerste competitiewedstrijd leverde het vertoonde spel echter niet op. Maar de neutrale toeschouwer zal de wedstrijd onder etenstijd best vermakelijk hebben gevonden.