Hoofdklasse: Scherpenzeel troeft FC ’s-Gravenzande af

||||||||||||||

Vorig seizoen stonden beide ploegen voor de eerste keer in de geschiedenis tegenover elkaar, nu bijna een jaar geleden in een thuiswedstrijd van FC ’s-Gravenzande. Het werd toen een klinkende 5-0 overwinning. Maar resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst is een bekende uitspraak. Maar die competitie werd vanwege corona al in oktober stilgezet. Scherpenzeel is na drie wedstrijden op een elfde plaats terug te vinden met drie punten en FC ’s-Gravenzande op een negende plaats met één puntje meer.

Tekst: Jan Hoogenraad      |    Foto’s: Pieter Vermeer

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden had FC ’s-Gravenzande maar bitter weinig in te brengen tegen vooral de voorhoede van Scherpenzeel, die blijkt te bestaan uit een aantal zaalvoetballers die ook deel uitmaken van het Nederlands elftal. De verdediging van FC ’s-Gravenzande werd regelmatig helemaal zoek gespeeld en had geen antwoord op de behendigheid van de aanvallers. Al na vijf minuten stond de 1-0 voorsprong voor Scherpenzeel op het scorebord. Na een foutenfestival in de achterhoede deelde doelman Jurrian Jouvenaar in de malaise door over de bal heen te duiken op een inzet van Tefvik Ceyar.

Hierna probeerde de gastploeg de draad weer op te pakken. Zo kon Frank Broos goed voorgeven, maar Yuri Westhoff kon er net niet bij. Na bijna een kwartier spelen was er nog een kansje voor Daan van Unen op aangeven van Frank Broos, maar hij schoot over. Hierna was Tefvik Ceyar weer tweemaal gevaarlijk; zijn eerste poging werd door Roy Vermolen tot hoekschop verwerkt en de tweede werd door de ’s-Gravenzandse verdediging goed geblokt. Waar Jouvenaar bij de eerste treffer niet geheel vrijuit ging, behoedde hij FC ’s-Gravenzande voor een nog grotere achterstand. Eerst tikte hij de bal met een fraaie reflex over de lat op een inzet van Ismail Ouaddouh en even later tikte hij de bal uit de bovenhoek na een vrije trap van weer Ouaddouh.

Na ruim een half uur spelen probeerde Twan van Meerten iets terug te doen met een afstandsschot, maar zag dat gepakt worden door doelman Coen Uyterwaal. Negen minuten voor rust liep FC ’s-Gravenzande meer schade op toen een voorzet vanaf de linkerkant door Arwin van Soest werd binnengeschoten: 2-0. Op slag van rust was er nog een mogelijkheid wat terug te doen, maar een vrije trap van Sander Koeleman werd tot hoekschop verwerkt.

Met twee wissels in de rust, Patrick Triep en Yordi Klepke voor Bram Sommeling en Stefan Bruijn, probeerde FC ’s-Gravenzande het tij te keren en waren er ook kansjes. Een inzet van Sander Koeleman werd door de Scherpenzeel-doelman gepakt en na een snelle uitbraak was het Patrick Triep die met een fraai schot de lat raakte. Maar ook de tegenstander zocht naar een ruimere marge. Een schot van Soufiana Laghmouchi werd door Daan van Unen van de lijn gekopt. Na een goed genomen vrije schop van Sander Koeleman kon zowel Frank Broos als Yordi Klepke net niet dat laatste tikje geven toen de bal op de lijn rolde en eindigde die aanval uiteindelijk naast het doel. In de 65e minuut kon FC ’s-Gravenzande wat terugdoen. Na een makkelijk gegeven penalty, na een overtreding op Patrick Triep, mocht Frank Broos de elfmetertrap nemen en schoot onberispelijk binnen: 2-1. Dus was er weer wat hoop voor FC ’s-Gravenzande.

Maar die hoop was weer snel voorbij toen Scherpenzeel even orde op zaken stelde. Twee minuten later schoot Arwin van Soest raak (3-1) en een minuut later was het Soufiana Laghmouchi die voor de 4-1 stand zorgde. De verdediging was niet bij machte de snelle en behendige voorhoedespelers van de thuisploeg af te stoppen. Tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van Roy Vermolen, zijn vervanger was Daan Struckman. Toch bleef FC ’s-Gravenzande het wel proberen. Zo moest doelman Coen Uyterwaal gestrekt naar de bovenhoek op een inzet van Twan van Meerten, maar voorkwam Jurrian Jouvenaar een nog grotere achterstand toen hij een schot van Soufiana Laghmouchi tegen de lat tikte. Toch kwam FC ’s-Gravenzande nog terug. Via Yordi Klepke en Yuri Westhoff kwam de bal bij Twan van Meerten die het goed afmaakte: 4-2. Nadat een voorzet van Patrick Triep tot hoekschop was verwerkt, was er in de blessuretijd een vrije trap van Sander Koeleman, die Scherpenzeel zelf in eigen doel werkte. Eindstand dus 4-3 en daar valt weinig tegenin te brengen.