Op de plek waar tegenwoordig de voetbalclubs SEV en RKAVV spelen (sportpark Kastelenring), werd voetbalgeschiedenis geschreven, want hier werd voor het eerst in Nederland gevoetbald. Op zaterdag 18 september jl. werd ter herinnering op de Noortheylaan een informatiepaneel onthuld.
Tekst: Pieter Donath
Het was een feestelijk moment waar onder meer Tjaard de Vries en Willem van Dijk vele jaren naar hebben uitgekeken. Zij zorgden er mede voor dat het informatiepaneel geplaatst kon worden. Het initiatief werd ondersteund door de gemeente Leidschendam, vandaar dat wethouder Van Eekelen bij de onthulling aanwezig was.
Tjaard de Vries, ook bekend als scheidsrechter en KNVB-ambassadeur, woont vlakbij de Noorthey-locatie en werd via het voetbalmagazine Hard Gras attent gemaakt op dit historische feit. Hij betrok Willem van Dijk, oud-voorzitter van SEV en nu voorzitter van de SSK (Stichting Sportpark Kastelenring), bij zijn streven om via een informatiepaneel bekendheid te geven van dit historische feit.
Bakermat
De kostschool was bakermat van het Nederlandse voetbal. Door een onderzoek naar de introductie van voetbal, lawntennis en cricket in Nederland is Jan Luitzen gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Centraal in zijn proefschrift staat de voormalige kostschool Noorthey die ooit in Veur stond.
Dat in Veur – tegenwoordig gemeente Leidschendam – in 1854 de eerste voetbal op Nederlands grondgebied rolde, is een fraaie, maar eigenlijk ook triviale bijvangst. In het promotieonderzoek ging het vooral over de weg naar dat moment toe en wat er daarna gebeurde.
Instituut Noorthey was een Franse middelbare school. In 1820, toen het instituut werd opgericht, was het onderwijssysteem anders dan nu. Het was toen nog wat diffuus gereguleerd. Je had de Latijnse school, waar kinderen op zaten die zouden gaan doorstuderen aan de universiteit. Daarnaast had je allerlei privé-initiatieven. Dat ging van kleine particuliere scholen die best prijzig waren, tot waanzinnig dure instituten. Bij die laatste groep hoorde Noorthey. De ouders betaalden collegegeld van 1200 gulden per jaar. Dat was een fortuin in die tijd. Jongens uit de elite die later vooral als handelslieden, bankiers of bestuurders zouden gaan werken, werden door hun ouders op het prestigieuze Noorthey geplaatst: een ideale plek voor toekomstige netwerken.
In die jaren werd na de lesuren vooral cricket gespeeld. De ouders speelden vaak wat saaie sporten, waardoor de scholieren zich afzetten en tegen een primitieve bal gingen trappen. Het onderzoek van de sporthistorici Jan Luitzen en Wim Zonneveld toonde aan dat deze gebeurtenis het eerst plaatsvond op Noorthey.
Het informatiepaneel staat op de Noortheylaan, ter hoogte van de camping vlakbij sportpark Kastelenring waar SEV en RKAVV voetballen.
© Haaglanden Voetbal