OranjeLeeuwinnen winnen met groot gemak van Cyprus

|

Over Cyprus sprak bijna niemand. Het kleine voetballand zou geen enkele belemmering moeten vormen voor de OranjeLeeuwinnen op weg naar het WK in Asutralië en Nieuw-Zeeland. Het enige dat van belang zou kunnen zijn, was het aantal doelpunten. In de wetenschap dat concurrent Tsjechië met acht verschil van Cyprus had gewonnen, wachtte Nederland toch een mooie uitdaging.

Foto’s: Orange Pictures

Coach Parsons koos voor dezelfde namen als vorige maand tegen IJsland (0-2 winst). De enige wijziging die hij doorvoerde, was dat Roord een linie naar voren schoof in plaats van Daniëlle van de Donk. De speelster, de laatste weken op schot bij VfL Wolfsburg, moest voor meer gevaar in het strafschopgebied zorgen. Dit bleek een goede zet.

Al snel was duidelijk dat het krachtsverschil enorm was. De kansen volgden elkaar in rap tempo op en de doelpunten ook. De eerste mogelijkheid was direct raak. De pass van Dominique Janssen kwam voor de voeten van Van de Donk die Miedema een niet te missen kans bood: 0-1. Daniëlle van de Donk zorgde met een geplaatste bal voor de 0-2. Daarna waren er nog kansen genoeg, maar het bleef bij die 0-2 bij rust.

Scoren

Na rust voerde Nederland de score weer snel op. Binnen vier minuten vond Miedema Roord die de bal vallend langs Eleni Ttakka wipte: 0-4. Direct daarna viel ook de vijfde treffer. De voorzet van Martens belandde ongelukkig via de rug van Chara Charalambous achter de misgraaiende keepster. De 0-6 kwam op naam van opnieuw Roord na goed voorbereidend werk van Martens.

Net als in de eerste helft ging de doelpuntenproductie na drie snelle treffers wat liggen. Met Merel van Dongen, Shanice van de Sanden en debutant Jill Baijings bracht Parsons voor de laatste 25 minuten verse krachten in het veld om daar verandering in te brengen.

Dinsdag

Even later kwam ook Joëlle Smits in het veld. De aanvaller tekende tien minuten voor tijd voor haar eerste interlandtreffer, nadat Van de Donk de bal op maat voor haar had klaargelegd. In de slotminuten maakte ook Kerstin Casparij haar debuut en schoot Van Dongen met een harde pegel van afstand de 0-8 op het scorebord.

ADO Den Haag-keepster Barbara Lorsheyd was mee met Oranje naar Cyprus, maar moest genoegen nemen met een plaats op de bank. De plek onder de lat was zoals gebruikelijk ingeruimd voor Sari van Veendaal.

Dinsdag speelt de ploeg de vierde WK-kwalificatiewedstrijd. In Minsk is Wit-Rusland de tegenstander. De aftrap is om 20.00 uur.

(Bron: KNVB Media)