Zondag Hoofdklasse: Mourits schiet TOGB naar zege op Purmersteijn

TOGB heeft aan het thuisduel tegen Purmersteijn drie punten overgehouden, waarmee het in oktober toch een competitiewedstrijd wist te winnen. In de 85ste minuut hielp Bas Mourits van dichtbij met het enige doelpunt van de wedstrijd TOGB aan de drie punten.

Tekst: Ron Fruining

In de stromende regen viel er in de eerste helft niet veel te beleven voor de toeschouwers. Purmersteijn probeerde vanuit de gesloten verdediging TOGB te verrassen, maar slaagde niet in haar opzet. TOGB had in de eerste vijfenveertig minuten kansen via Leroy Zwarteveld, die zijn schot naast zag gaan. Ook Bas Mourits, Guus Steerneman en Max le Fevre probeerden Purmersteijn-doelman Van Santen te verrassen, maar hadden geen succes. De ploeg uit Noord-Holland beperkte zich in de eerste helft met het uit de tweede lijn onder vuur nemen van het TOGB-doel, zonder succes overigens.

Gretig

De tweede helft was voor de toeschouwers veel leuker om te bekijken. TOGB begon gretig aan het tweede deel van de wedstrijd. De ploeg van Mark Schuur kwam over links een aantal keren gevaarlijk door. Dit leverde doelpogingen op van Sven Paternot, kopbal naast en een schot uit de draai van Bas Mourits, dat gekraakt werd.

Purmersteijn hanteerde ook in de tweede helft het schot uit de tweede lijn, omdat het er niet in slaagde door de TOGB-verdediging heen te voetballen. Toen dit halverwege het tweede bedrijf wel lukte na een geslaagde combinatie over links, waren de Noord-Hollanders via Luke Abelskamp dicht bij een treffer. De inzet van de lange aanvaller verdween – gelukkig voor TOGB – voorlangs en kwam uiteindelijk naast het doel terecht.

Noodrem

De gasten hadden in de loop van de tweede helft vaker een overtreding nodig om de drang van TOGB richting de zestien te stuiten. Alles binnen de normen van scheidsrechter Van Leeuwen, die de kaarten hierdoor op zak kon houden. Na een combinatie tussen Max le Fevre en Merick Heintjes die met een hakje Bas Mourits vrijzette, slaagde de spits er net niet in af te drukken. Purmersteijn kwam er in de tegenstoot gevaarlijk uit. De TOGB-verdediging was goed bij de les en kon de snelle counter van de gasten stuiten.

Wissels

Beide trainers wisselden in de tweede helft aanvallend en dus voor de volle winst. TOGB kreeg in de laatste tien minuten een aantal vrije trappen te nemen die door Younes Assaih werden getrapt, maar nog niet tot problemen voor de Noord-Hollandse opponent leidde. TOGB stroopte de mouwen op om in de slotfase de winst naar zich toe te trekken. Na een uitgelokte vrije trap door Leroy Zwarteveld, mocht Younes Assaih aan de rechterkant van het Purmersteijnse strafschopgebied gaan aanleggen. De linkspoot leverde een gevaarlijke inzet af, die doelman Van Santen ternauwernood kon stoppen. De terugspringende bal belandde bij Bas Mourits (foto) die niet faalde en de bal beheerst binnen kon tikken: 1-0.

Spannend

Purmersteijn probeerde in de resterende minuten de gelijkmaker te forceren. Met opportuun spel kregen de gasten in blessuretijd een hoekschop te nemen.  Alle 22 spelers waren in het strafschopgebied van TOGB geposteerd en zagen de bal uit die hoekschop uiteindelijk naast het TOGB-doel verdwijnen. Kort hierna floot scheidsrechter Van Leeuwen voor het eindsignaal. De vreugde bij TOGB was groot, waar tegenstander Purmersteijn baalde van de nipte 1-0 nederlaag. Komende speelronde speelt TOGB wederom op zaterdagavond. Om 18.00 uur staat de derby tegen VOC gepland op sportpark VOC aan de Hazelaarweg 7 in Rotterdam.