Belangenorganisatie (BAV): ‘Plannen kabinet onuitvoerbaar in amateurvoetbal’

De plannen van het kabinet om vanaf zaterdag een verplicht coronabewijs of een negatieve testuitslag te overleggen in de sport is in het amateurvoetbal onuitvoerbaar. Dat stelt de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV). ,,Dit is een lockdown voor de sport”, meent voorzitter Ben van Olffen (foto).

Vanaf zaterdag wil het kabinet een coronatoegangsbewijs of een negatieve testuitslag verplicht stellen bij georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar. Een voornemen dat in de praktijk onhaalbaar is, volgens de BAV. Voorzitter Ben van Olffen: ,,Voor de verenigingen is het organisatorisch niet uit te voeren en het zal voor komen dat veel elftallen onvoldoende spelers op de been kunnen brengen.”

Controleren

Volgens de Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) zal het betekenen dat verenigingen op wedstrijddagen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat iemand aan de poort moeten laten staan die gaat controleren, net als tijdens trainingsdagen. Van Olffen: ,,Dat gaat nooit lukken. Bovendien zijn sportparken van allerlei kanten toegankelijk. Sportief zullen elftallen in de knel komen door de gestelde verplichting van een coronabewijs of negatieve test en daardoor geen wedstrijden kunnen spelen of kunnen trainen. Dit idee betekent een lockdown van de complete amateursport.”

Enquete

Een eerdere enquête onder de 1.600 leden van de BAV wees al uit dat een meerderheid van de clubs niet in staat is om op een coronabewijs te controleren voor alleen de kantine. Van Olffen: ,,Dit is nog veel veelomvattender.”

Van Olffen heeft zijn hoop op de Tweede Kamer gevestigd. ,,Dit plan ziet er misschien vanaf de tekentafel aardig uit, maar in de praktijk zal het voor alleen maar meer onrust zorgen. Ik ga ervan uit dat de Tweede Kamer dat ook inziet. Wij zijn als BAV altijd voor maatregelen geweest die in het belang zijn van de bestrijding van het coronavirus, maar deze ideeën zijn én onuitvoerbaar én leveren slechts frustratie op. ,,Het kabinet lijkt de sport als breekijzer te gebruiken om de niet-gevaccineerden tot vaccinatie te dwingen.”

BAV


De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) behartigt sinds 1946 de belangen van de clubs in het amateurvoetbal. De BAV heeft ongeveer 1.600 leden.

Bron: BAV

Lees verder