Belangenorganisatie: ‘Nieuwe maatregelen amateursport onuitvoerbaar’

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen (BAV) denkt dat het bijgestelde plan van het kabinet om iedere bezoeker van een kleedkamer een coronabewijs of negatieve testuitslag te laten overleggen onuitvoerbaar is bij de meeste Nederlandse amateurverenigingen.

Volgens de BAV is het in ieder geval positief nieuws dat bezoekers van sportparken straks geen coronabewijs, negatieve testuitslag of bewijs van antistoffen hoeven te laten zien, een idee van het kabinet dat na druk van de BAV en veel sportbonden direct als onuitvoerbaar werd beschouwd.

Onuitvoerbaar

Nu moet echter iedereen die een binnenruimte op een sportpark betreedt wél aan bovengenoemde eisen voldoen. ,,Een sportpark heeft misschien twee of drie ingangen, maar soms wel twintig kleedkamers. Voor de meeste clubs is dit onuitvoerbaar”, zegt Van Olffen, die namens de BAV ongeveer 1.600 amateurclubs vertegenwoordigt. ,,Het lijkt erop dat het kabinet de sport gebruikt om ongevaccineerden zich alsnog te laten vaccineren.”

Brug te ver

Als voorbeeld geeft Van Olffen de situatie van bezoekende elftallen. ,,Ze verzamelen samen op de parkeerplaats, rijden gezamenlijk met de bus naar de wedstrijd, komen samen aan bij het sportpark van de tegenstander, maar mogen dan niet samen in een kleedkamer zitten. Soms zijn gasten vijf uur op pad, en dan kunnen ongevaccineerden dus niet naar een toilet.”

Van Olffen stelt dat de belangenorganisatie zich kan vinden in een verplichte check voor de kantine en het terras. ,,Maar controle voor kleedkamers is een brug te ver voor verenigingen die draaien op goedwillende vrijwilligers”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder