Zondag 1B: DHC gestaakt na blessure speler sc ‘t Zand

Nummer twee DHC ging in Tilburg op bezoek bij koploper SC ’t Zand. De twee tegenstanders hadden voor dit weekend nog nooit tegen elkaar gespeeld en waren daarmee nog onbekenden voor elkaar. Wel was bij de groen-zwarten bekend dat ’t Zand over een aantal snelle en balvaardige voorwaartsen beschikt.

Tekst: Wicher Schreuders

Eenmaal op het (natuurgras)veld bleek de thuisclub meer gedreven en effectiever dan de groen-zwarten. Al na twee minuten werd over hun rechterkant een Tilburgse speler diep gestuurd, waarna diens voorzet bij de tweede paal door Rob Keuken eenvoudig kon worden ingeschoten: 1-0. Bijna deed DHC direct wat terug, maar de hoekschop van Frank de Lange werd door spits Jordy Brouwer net naast het Tilburgse doel gekopt.

Initiatief

Al na vier minuten trok arbiter Arjan Verhoeve (Barendrecht) vanwege een stevige overtreding een gele kaart voor ’t Zand-speler Adam Sesay. Kort daarna moest DHC-goalie Nick Hasper (foto) zich voor de voeten werpen van de op hem afkomende Sesay en de bal pakken. Na deze openingsminuten nam DHC het initiatief, wat de thuisclub graag liet gebeuren. Het was voor de gastheren dan ook een droomstart, want na die snelle voorsprong konden zij zich laten terugzakken en via de counter steeds weer gevaarlijk worden. DHC combineerde er vrolijk op los, maar werd niet echt gevaarlijk. Dat werd de rood-witte thuisclub via hun snelle en balvaardige aanvallers echter wel. Na 24 minuten zorgde Robin de Man na een snelle uitval en een breed gelegde bal voor de 2-0, terwijl slechts enkele minuten later Adam Sesay met een schijnbeweging een DHC-verdediger de verkeerde kant op stuurde waarna zijn schot in de bovenhoek belandde: 3-0. Daarmee leek de wedstrijd na een half uur al beslist te zijn. DHC kwam in de eerste helft niet verder dan nog enige kopballen van Jordy Brouwer en Jeffrey van Roon, maar dat was het wel.

Scherper

Na de doelwisseling, waarbij aan de DHC-ers door trainer Arie van der Padt duidelijk was gemaakt dat de wedstrijd nog zeker niet gespeeld was, bleek desondanks dat de Tilburgers wederom scherper aan de start waren verschenen. Al na één minuut kreeg ’t Zand-speler Robin de Man de bal van achteruit toegespeeld, ergens bij de rand van het strafschopgebied met zijn rug naar het Delftse doel toe en een verdediger in zijn rug, maar in de draai schoot hij de bal in de verre hoek en was het 4-0. DHC gaf desondanks niet op. Levi Schipper kopte na een vrije trap van Jeffrey van Roon net naast het doel. Jerone Goodett maakte na 54 minuten een actie binnen het vijandelijke strafschopgebied, waarbij tegenstander Rick Snijders hem onderuithaalde. Scheidsrechter Verhoeve wees gedecideerd naar de elfmeter stip. Joey Emmerink liet vervolgens doelman Rick van Etten kansloos: 4-1.

Hoop

De groen-zwarten hielden hiermee nog enige hoop en bleven de aanval zoeken. Na een uur spelen bereikte aanvoerder Jeffrey van Roon in de diepte Jerone Goodett, die de uitlopende doelman Rick van Etten uitspeelde en daarmee bij de linkerzijlijn belandde, maar vanuit die positie uiterst knap de bal in het verlaten doel wist te krijgen: 4-2. De Delftenaren waren hiermee duidelijk weer terug in de wedstrijd door in een paar minuten tijd terug te komen van 4-0 naar 4-2. Slechts twee minuten later speelde Ilias Kariouh op de ’t Zand-speelhelft tegenstander Robin de Man uit, die in de draai kennelijk met zijn voet vast bleef staan in de grond, waarna hij geblesseerd neerging. De wedstrijd werd door de scheidsrechter uiteraard direct afgefloten, waarna de eerste indruk die was van een ernstige blessure. Al vrij snel gingen beide ploegen naar de kleedkamers. Na een kwartier besloot scheidsrechter Verhoeve tot het definitief staken van de wedstrijd, aangezien de spelers van de thuisclub te zeer ontdaan waren van de blessure van hun medespeler De Man. Dezelfde speler trouwens, die al tweemaal gescoord had. Voor alle duidelijkheid: iedereen was het erover eens, dat bij deze blessure van schuld van DHC-zijde geen enkele sprake was, het kwam kennelijk – zoals aangegeven – doordat zijn voet tijdens de draai vast bleef staan in het veld.

Met dit voortijdige einde van de wedstrijd werd ook de door DHC ingezette ‘inhaalrace’ afgebroken. Voor de nog ruim 25 minuten resterende speeltijd zal DHC op een door de KNVB vast te stellen later moment wederom de verre reis naar Tilburg moeten gaan maken. Een kleine anderhalf uur heen in de bus en ook zoiets weer als terugreis voor ruim 25 minuten speeltijd. En dat bij een 4-2 achterstand. Dat wordt een moeilijke opgave, maar niets is onmogelijk.