Zondag Derde Divisie: Quick laat zich ‘kaas van het brood eten’

||||||||||

Op een aangenaam, maar winderig, Nieuw Hanenburg werd een wedstrijd in de staart van de Derde Divisie gespeeld tussen Quick en Hoogland. Dat het een kelderduel betrof was op het veld terug te zien, want het was niet best van beide kanten. Het zal de bezoekers een zorg zijn geweest, want die gaven de Haantjes een masterclass efficiëntie en namen de volle buit mee terug de bus in.

Tekst & foto’s: Marcel de Kler

De bezoekers lieten al snel zien wat hun strijdplan zou zijn deze middag; leunen op een hechte defensie en middels lange ballen de aanval zoeken. Het leverde ze ook de eerste speldenprik op, maar Donny van der Pol liep zich vast op de verdedigende Kai van Hese en Jaap Fischer. Met Frank van der Heiden weer terug in de basis, na een blessure, hoopte Quick weer een angel voorin te hebben. Het leverde in ieder geval wel dreiging op, maar nog geen grote kansen. Het voetbal was technisch ook weer verzorgd bij de Haantjes, maar de befaamde eindpass dan weer net niet. Ook had het pech dat een doelpunt, na een schitterend schot van afstand van Nabil Haddadi, afgekeurd werd vanwege een vermeende overtreding van een medespeler.

Pas halverwege de eerste helft was de eerste echte kans voor Quick te noteren. Lennart Massar ging goed door, maar zijn schot op doel was niet zuiver genoeg en ging naast. Hetzelfde resultaat had een schot van Frank van der Heiden even later. Toch zou er een doelpunt vallen na krap een half uur spelen, al was het voor de Haagse aanhang aan de verkeerde kant. Een spaarzame aanval over de flank was fraai te noemen en de voorzet werd vervolgens binnengetikt door Oskar van Logtestijn: 0-1. Zo kregen de Haantjes weer een domper te verwerken en dat gevoel werd enkele minuten later verstevigd. Lennart Massar werd binnen de beruchte lijnen onderuitgehaald door Frank Voorwald, maar arbiter Bouw weigerde de bal op de stip te leggen.

Enkele minuten daarop was de grootste kans in het eerste bedrijf te noteren. Rachid Bouyaouzan draaide zichzelf prima vrij en wilde de bal met veel gevoel in de verre hoek krullen. Helaas werkte de wind niet in zijn voordeel en vloog de bal nipt naast. Tot het rustsignaal drong de Haagse ploeg nadrukkelijk aan, maar verder dan enkele dreigende momenten kwamen de Haantjes niet. Tijd dus voor Paul van der Zwaan om zijn team in de rust op het juiste spoor te zetten en dat leek ook te lukken. Quick kwam sterk uit de kleedkamer en drong zich nog nadrukkelijker op om de gelijkmaker te forceren.

Spelend richting de eigen aanhang geeft normaal al extra energie, maar ditmaal bleek het allemaal net niet te zijn. Een bal die net van de voet springt, een voorzet die net te scherp is of een schot dat nipt voorlangs gaat. Het was allemaal van dichtbij te aanschouwen door de aanhang, maar de gewenste treffer bleef uit. Achterin had de Quick-defensie weinig te duchten van Hoogland, dat met name achteruitliep. En als de witte muur dan eindelijk geslecht leek te zijn, ging de bal er maar steeds net niet in. Halverwege de tweede helft kreeg Lennart Massar nog de grootste kans, maar zijn kopbal van dichtbij vloog voor het doel langs, waar de Hoogland doelman de bal al telde.

Geheel typerend voor de fase waar Quick zich nu in bevindt, liet Hoogland een kwartier voor tijd andermaal zien hoe scoren wel moest. Uit een snelle omschakeling werd Donny van der Pol op avontuur gestuurd en liet de uitgedunde Quick-defensie zijn hielen zien. Alleen voor doelman Jari Puister stiftte hij de bal handig langs de kansloze doelman en was het uit het niets 0-2. Buitengewoon effectief dus van de bezoekers, die ook hun tweede kans van de wedstrijd meteen wisten te benutten. Met ook nog enkele wissels na deze treffer wilde het nog steeds niet helemaal lukken en bleven de echte kansen uit. In de slotfase kwam weer een dreun om te verwerken, toen Pepijn van Zwieten de Blom ongelukkig botste op de doorgebroken Hoogland spits, met een wel terechte rode kaart als gevolg.

Zo moge het duidelijk zijn dat Quick hard zoekende is om de negatieve spiraal te doorbreken en zich los te wrikken uit het moeras van de degradatiezone, waar het nu in terecht is gekomen. Nu hebben de Haantjes wel vaker een slechte fase weten om te draaien en is het vertoonde spel ook niet kansloos. Toch zal een overwinning volgende week meer dan welkom zijn, wanneer Quick op bezoek mag bij hekkensluiter DEM in Beverwijk.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder