Jack’s League: Scheveningen pakt in blessuretijd volle winst

|||||

Het was voor Scheveningen van cruciaal belang om tegen IJsselmeervogels op het sportpark Houtrust de drie punten binnen te halen. Geen gemakkelijke opgaaf tegen een gerenommeerd IJsselmeervogels. Maar door als team voor elkaar te werken werd toch op de valreep de volle winst binnengehaald.

Tekst: John Carlier           |      Foto’s: Orange Pictures

De laatste overwinning van de Houtrust-bewoners ligt alweer een tijd terug en werd het ook 2-1 in de thuiswedstrijd tegen Spakenburg met het gevolg dat de stand op de ranglijst verplichtte om het eveneens uit Spakenburg afkomstige IJsselmeervogels met een nederlaag naar huis te sturen. Op basis van het doelsaldo deden beide teams niet voor elkaar onder. Allebei achttien treffers tegen, alleen had IJsselmeervogels iets beter gescoord.

In de beginfase was al direct zichtbaar dat beide teams redelijk tegen elkaar waren opgewassen. IJsselmeervogels begon wel met een plaagstootje in de derde minuut door een schot van Rydell Poepon, maar het schot van deze oud-Ajax-speler kwam recht in de handen van doelman Sven van der Maaten.

Na een gelijk opgaande wedstrijd, waarbij Scheveningen soms wat angst toonde door zich terug te laten zakken, forceerde het toch na bijna een half uur spelen een hoekschop. Hieruit kwam zelfs direct een tweede hoekschop, maar de verdediging van IJsselmeervogels kon goed standhouden. Als gevolg van deze hoekschoppen werd de druk door Scheveningen toch wat opgevoerd, waardoor de bezoekers een aantal keren aan de noodrem moesten trekken. Scheidsrechter Winkel riep wel Rydell Poepon ter verantwoording en liet het nog bij een mondelinge vermaning.

In de 33e minuut moest IJsselmeervogels toch toezien dat Michael de Niet op een perfecte voorzet van Barry Rog, op een wijze zoals Bep Bakhuis dat in het jaar 1934 deed tegen België, snoeihard inkopte. Op dat moment toch wel een verdiende 1-0 voorsprong voor de gastheren.

IJsselmeervogels probeerde hierna nog wel het tij te keren met steeds lange ballen naar voren, maar dit leidde alleen maar tot twee hoekschoppen, die geen gevaar opleverden voor de verdediging van Scheveningen. Sterker nog, IJsselmeervogels zag zelfs geen kans om ook maar één schot op doel te geven. Er kwamen wel twee extra minuten bij, maar Scheveningen kon de stand van 1-0 tot aan de rust vasthouden.

De tweede helft begon IJsselmeervogels met Danny van den Meiracker voor Marciano van Leijenhorst. Scheveningen begon na rust vrij opportunistisch en forceerde direct binnen een minuut een hoekschop. Het was van korte duur, want IJsselmeervogels sloeg in de 49e minuut met ook een juweel van een doelpunt toe. Een perfecte voorzet van Daniël van Son werd snoeihard in de touwen geschoten door Khalid Tadmine.

Funest

Deze 1-1 stand was mogelijk funest voor Scheveningen, want het liet zich na dit doelpunt onmiddellijk in de verdediging drukken. De bezoekers hadden de speelwijze van de eerste helft overboord gegooid, waardoor Scheveningen meer overging tot verdedigen met als gevolg dat Tim Peters volkomen onnodig op het middenveld tegen de eerste gele kaart van de wedstrijd opliep.

Blijkbaar wilde trainer John Blok toch iets forceren, want hij bracht Mehmet Aldogan in het veld voor Rowdy van der Putten. Wel kreeg Tyrone Owusu nog de mogelijkheid om aan te leggen, maar zijn schot ging net naast. Het leek op de laatste actie van Scheveningen, want IJsselmeervogels probeerde hierna toch voor de volle winst te gaan. Het kreeg twee hoekschoppen, maar wist hier niet het gewenste resultaat uit te halen met tot gevolg dat ook trainer Gert Peter de Gunst twee spelers tegelijk wisselde. Miguel Ramdas en Steven Sanchez Angulo kwamen in het veld voor Jeffrey Buitenhuis en Khalid Tadmine.

Uitglijder

Na deze wissels leek de winst te gaan naar IJsselmeervogels. Na een uitglijder van Ruben Koorndijk kreeg Rydell Poepon de kans om de 1-2 op het scorebord te zetten, maar zijn schot ging via de paal over de achterlijn. Nog twee hoekschoppen voor IJsselmeervogels en nog een wissel brachten niet het gewenste effect.

Scheveningen wisselde nog in de vlak voor tijd en Blok bracht Björn Wagenaar in het veld voor Barry Rog. In de slotfase gebeurde wat alle fans van Scheveningen wensten. In de negentigste minuut forceerden de gastheren nog een hoekschop en in de extra speeltijd gaf Michael de Niet IJsselmeervogels de genadeklap. Uit een voorzet van invaller Björn Wagenaar nam hij de bal in één keer op de slof en gaf doelman Jaimy Schaap het nakijken: 2-1. Michel de Niet, hardwerkend en man van de match, werd bedolven door zijn medespelers.

Een overwinning van 2-1 was misschien iets te veel van het goede, maar door als team voor elkaar te werken werd deze overwinning uit het vuur gesleept en verdiend.