Excelsior Maassluis krijgt ontheffing om ’s avonds door te trainen

|

De clubs die nog in actie komen in de landelijke KNVB-beker, zoals Barendrecht en Excelsior Maassluis, krijgen een ontheffing om in de avond te trainen. Excelsior Maassluis moet voor de TOTO KNVB-beker spelen tegen FC Emmen uit de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior Maassluis speelt komende zaterdag ook het inhaalduel tegen HHC Hardenberg uit.

Het kabinet bepaalde afgelopen vrijdag, dat alle sportaccommodaties na 17.00 uur gesloten moeten zijn, trainen is dan ok niet meer toegestaan. Wedstrijden zouden in het weekend wel doorgang mogen vinden. Maar het is niet logisch dat clubs – zeker standaardteams – niet mogen trainen en wel competitiewedstrijden zouden spelen. De KNVB heeft besloten het programma voor de A-categorie komend weekeinde te schrappen. Clubs kunnen wel – in onderling overleg – achterstallige wedstrijden wegwerken.

Competitievervalsing

De vraagt komt straks bovendrijven hoe eerlijk het is als enkele clubs op het niveau van de tweede of derde divisie wel door mogen trainen (zolang zij in de TOTO KNVB-beker actief zijn) en de andere niet. De clubs die door mogen trainen hebben dan – zodra er weer begonnen kan worden – een duidelijke (conditionele) voorsprong. Is er dan geen sprake van een vorm van competitievervalsing?

NOC*NSF

Wellicht is er vandaag meer bekend, als er in de Tweede Kamer wordt gesproken over de coronamaatregelen. NOS*NSF hebben zich inmiddels ook tot ‘Den Haag’ gewend. Op haar website zegt NOC*NSF: ,,Bij het instellen van de avondlockdown heeft het kabinet voor een generieke sluitingstijd van 17.00 uur gekozen, omdat dit het meest helder zou zijn. Aan de uitzondering die is gemaakt voor essentiële winkels en dienstverleners zou ook de sportsector moeten worden toegevoegd. Sporten en bewegen is essentieel voor een gezonde en vitale samenleving en daarom zou het kabinet dezelfde uitzondering moeten maken als voor de andere essentiële sectoren en de sport open houden tot 20.00 uur.”

Diederik Gommers

NOC*NSF, de sportbonden, de VSG en de POS roepen nogmaals op sport als onderdeel van de oplossing te zien. Ook intensivist en OMT-lid Diederik Gommers gaf al aan dat de focus van het kabinet minder op thuisblijven en meer op het stimuleren van sporten en bewegen had moeten liggen. Er is voor deze opvatting ook steun uit nog een andere hoek. Wetenschapper Erik Scherder is het daar namelijk mee eens: ,,Uit meerdere onderzoeken blijkt dat door inactiviteit je afweersysteem verzwakt.”

Van den Tweel van NOC*NSF wijst daarnaast ook op de uitlaatklep die sport de jeugd biedt, in de gestructureerde setting van een sportaccommodatie.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder