COAL-trainer Ali Rziki over gestaakte wedstrijd tegen HVV

|

Afgelopen zondag haalde de wedstrijd COAL-HVV het einde niet. De doelman van de thuisclub ging door het lint toen hij een tweede gele kaart ontving en het veld moest verlaten. Hij bedreigde een speler van de bezoekers. Verder spelen was niet meer mogelijk vond arbiter Remko Lochtenberg en hij staakte de wedstrijd. Het verhaal van COAL-trainer Ali Rziki (foto).

Tekst: Jan Schoonen

Er waren nog geen 45 minuten gevoetbald. De gemoederen waren na het voortijdig einde van de wedstrijd nog niet bedaard, want diezelfde speler van HVV werd door de COAL-keeper nogmaals lastiggevallen.

Een paar uur later werd COAL-trainer Ali Rziki gebeld door een verslaggever met de vraag tekst en uitleg te geven en de volgende ochtend stond het voorval breed uitgemeten in de krant, zowel in Rotterdam als in Den Haag. Teneur van alle verhalen: de HVV-speler was met de dood bedreigd.

Meewerken

Hoe trainer Ali Rziki dit alles ervaren heeft, wat het met hem en de club doet en hoe hij dit soort onverkwikkelijke zaken in de toekomst wil voorkomen en ook welke actie er richting de doelman is ondernomen en wat er nadien gebeurd is, dat willen we graag van hem weten. De trainer wil dolgraag meewerken. ,,Maar dan wel aan een genuanceerd verhaal, want van nuance is in alle tot nu toe verschenen verhalen weinig sprake”, zegt hij.

In het AD stond maandag een verhaal waar je je keeper een gek noemt, een jongen die niet goed bij zijn hoofd is. In dat verhaal stond ook dat hij ook de aanstichter was van een knokpartij in de eerder dit seizoen gestaakte wedstrijd tegen HMSH. Uit jouw woorden spreekt weinig nuance.

Ali: ,,Ik heb zondagavond een bellende journalist te woord gestaan. Ik had daar niet veel zin in, maar heb hem toch een tiental minuten gesproken. Hij heeft mij het verhaal van tevoren laten lezen, maar toen ik een paar aanpassingen in zijn verhaal wilde doen, was dat niet meer mogelijk omdat de krant al bij de drukker was. Iedereen die mij kent weet dat ik zulke woorden niet gebruik. De woorden in de krant zijn mijn woorden niet. Natuurlijk keur ik niet goed wat onze keeper gedaan heeft, maar zoals het nu breed uitgemeten in de pers verschenen is, wil ik daar toch enige nuance in aanbrengen.”

Wat is er gebeurd en wat vind je van het gedrag van je doelman?

Ali: ,,Laat ik eerst even terug gaan naar de wedstrijd uit bij HMSH van zondag 17 oktober. Bij een 1-0 tussenstand in ons voordeel kregen we een strafschop tegen en die werd door onze keeper gestopt. Maar de scheidsrechter vond dat hij te vroeg had bewogen en besliste dat de strafschop overgenomen moest worden. Onze spelers protesteerden allemaal verbaal, ook de keeper. Er gebeurde niet zoveel, gevochten werd er zeker niet, dus van een knokpartij was geen sprake. Maar de scheidsrechter besloot de wedstrijd toch te staken. De KNVB heeft er geen zaak van gemaakt, het is geseponeerd zoals dat zo mooi heet. Twee weken geleden is het restant van die gestaakte wedstrijd in goede orde uitgespeeld, met een 2-2 eindstand tot gevolg. Afgelopen zondag stond de thuiswedstrijd tegen koploper HVV op het programma. Toen mijn keeper na een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, sloegen de stoppen bij hem door. Ik keur zijn gedrag niet goed, wat gebeurd is, kan echt niet, maar alle ophef nadien is toch wel overtrokken, vind ik.”

Als je met de dood bedreigd wordt, is dat toch niet overtrokken?

Ali: ,,Als welzijnswerker weet ik echt wel wat goed is en wat fout. En dit was fout. Nogmaals, ik keur het gedrag van onze keeper en zijn uitlatingen niet goed, maar je moet dit ook zien in het vuur van het spel. Ik krijg op mijn werk op straat ook wel eens wat naar mijn hoofd geslingerd. Zulke dingen gebeuren, het is ook een afspiegeling van de maatschappij. Natuurlijk moet je dit niet normaal gaan vinden en moet er altijd opgetreden worden tegen dit soort uitspattingen. Dat hebben we als club ook gedaan. Ik begrijp ook wel dat dit allemaal in de pers breed uitgemeten wordt. Maar van de andere kant begrijp ik het ook niet. In het eerste half uur tegen HVV waren wij de bovenliggende partij en spelers van die club vroegen aan hun trainer André Wetzel hoe ze ons aan moesten pakken. Dat beschouwde ik toen als een groot compliment. ‘Dan doen we het dus zo verkeerd niet’, vond ik toen ik dat zag. Eerder in de competitie waren we in de laatste zes minuten van de wedstrijd tegen toenmalig koploper Antibarbari van 1-4 teruggekomen tot 4-4 en bij de nummer twee Wippolder wonnen we een week later uit met 1-0, maar daar lees je in de krant weinig tot niets van. Maar als zoiets gebeurt wat afgelopen zondag gebeurd is, staat het wel uitgebreid in de krant.”

Maar dat is toch nieuws?

Ali: ,,Ja, dat snap ik ook wel, maar daarom kan ik wel vinden dat er wel erg veel ophef gemaakt is. In de dagen na het voorval heeft onze keeper contact opgenomen met de desbetreffende speler van HVV. Hij heeft spijt betuigd en zijn excuses aangeboden. De HVV-speler heeft die excuses aanvaard. Samen hebben ze besloten het daarbij te laten. Er wordt geen aangifte gedaan. Dat probleem is gelukkig de wereld uit, maar daar informeert niemand naar en daar lees je nergens iets over.”

Wat is er met de keeper gebeurd?

Ali: ,,De jongen is door de club geroyeerd. Ik sta daar achter, want het was ontoelaatbaar wat hij gedaan heeft. Maar toch leef ik ook wel met hem mee, want nu kan hij niet meer voetballen, iets wat hij heel graag doet. Ik hoop dat hij er iets van leert, want hij zal toch ook verder moeten. Wij trouwens ook. Ik realiseer me dat wij met COAL voorlopig onder een vergrootglas liggen. Alles en iedereen zal ons nauwlettend in de gaten houden. Daarom hebben we de regels op de club aangedraaid. Wie zich op het veld niet gedraagt wordt gewisseld of teruggezet naar het tweede elftal. Wat we met de spelersgroep wilden bereiken, waar we samen aan bezig zijn, dat is nu wel in een stroomversnelling gekomen. Sinds ik hier anderhalf jaar geleden als trainer begon is het proces waar ik met de spelersgroep in zit gebaseerd op goed gedrag, op sociale omgangsvormen en op juiste reacties op het veld. Dat is de basis. Pas daarna komen de verrichtingen op het veld. COAL is een club uit een volkswijk, met spelers van verschillende culturen, jongens met verschillende karakters. Het zijn allemaal verschillende mensen die zich goed willen gedragen en met elkaar op het veld willen presteren. Ik voel me daar als trainer prima bij. We waren zowel met gedrag als met prestaties op de goede weg en daarom is het zo jammer dat dit gebeurd is. Ik zeg het nog een keer: het kan echt niet wat er is gebeurd en ik baal er dan ook enorm van.”

In de krant stond ook dat je wilde stoppen als trainer van COAL.

Ali: ,,Dat is ook iets dat niet klopt. Ik heb het bij COAL enorm naar mijn zin, het is echt goed werken hier. De omgang met de spelers is geweldig, zowel op als buiten het veld zie je vooruitgang, daarom is het des te jammer wat er gebeurd is. Het werpt ons ver terug en we zullen ons allemaal nog beter moeten realiseren dat de grenzen nooit overschreden mogen worden.”

(Bron: VoetbalRotterdam)

Lees verder