Oefenvoetbal: HVC’10 wint in laatste duel dit jaar van Quick O23

Voor de laatste wedstrijd van het voetbaljaar had HVC’10 een tegenstander gevonden in het Haagse Quick 023. Maar dat team bleek op het veld een mengeling te zijn van O23 en 019, aldus coach Stephan van der Kruk. Ook HVC’10 kon niet over al zijn selectiespelers beschikken.

Tekst: Cees van der Pol

Zo was bij HVC’10 de gehele voorhoede Reurink (in Dubai bij Max), Smits (vakantie), Slutskyy en Van Ooijen (geblesseerd) afwezig. Dus stond er een jonge voorhoede aan de aftrap klaar: Dave Kram, Mitchell Bouwhuis en Badr ben Mohammed. De wedstrijd werd geleid door de Vlaardingse arbiter Willem Roozenboom en die deed dat rustig en bekwaam. Het was ook geen lastige partij, maar toen de conditie afnam, groeiden hier en daar wat irritaties in het veld. De beide coaches speelden daar goed op in.

Strafschop

Het werd best een aantrekkelijke partij voetbal, waarbij Quick de eerste twintig minuten het speelveld te groot maakte, waardoor HVC’10 te veel ruimte kreeg en mooie kansen creëerde. Badr ben Mohammed schoot al na één minuut in vrije positie naast, Dave Kram scoorde een buitenspeldoelpunt (achtste minuut), maar een paar minuten later mocht dezelfde Kram aanleggen vanaf de strafschopstip, toen Dylan Boogaards na weer een doorbraak werd neergelegd. Kram stuurde doelman Oosterveer (019) de verkeerde kant op. HVC’10 was in deze fase keer op keer gevaarlijk, omdat de middenvelders met lange passen de beide snelle buitenspelers Bouwhuis en Kram konden lanceren.  Tot het moment dat Van der Hurk zijn maatregelen nam. Hij ging op het middenveld compacter spelen, waardoor het Hoekse middenveld veel minder gelegenheid kreeg om de spitsen aan te spelen. In de twintigste minuut kwam Quick naast HVC’10 toen een van de linkerkant gegeven scherpe voorzet door linksachter Len van Ooijen in eigen doel werd getikt: 1-1.

Revanche

Van Ooijen nam meteen revanche, want na de aftrap stoomde hij op, gaf een voorzet op Dave Kram die Badr ben Mohammed de 2-1 liet scoren; de bekroning van een snelle goed uitgevoerde counter. Toch kwam Quick steeds beter in de wedstrijd en via de snelle Isaac Dijfhuizen werden snelle aanvallen opgezet. Het resulteerde in de gelijkmaker. Terwijl de Hoekse verdediging dacht dat een bal over de zijlijn was (dat was niet het geval) ging spits Delano Costella onverdroten door en verraste doelman Rowdy Janssen met een schuiver in de verre hoek: 2-2. Waar de spelers van HVC’10 nog mopperden, gaf coach Piet Boon (foto) het goede voorbeeld door aan te geven dat de bal niet in zijn geheel over de lijn was geweest. Tot aan de rust bleef het verschil dat HVC’10 wat fysieker was en Quick technisch vaardig bleek.

Spektakel

Ook in de tweede helft was er vanaf het begin spektakel te zien. Na dertig seconden miste Badr ben Mohammed voor HVC’10 een enorme kans, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Quick in de eerste vijf minuten ook twee keer dicht bij een doelpunt kwam. In de rust had Boon Janssen vervangen door reservedoelman Tom van der Spek. Bram Leerdam kwam voor Dylan Boogaards.  Vijf minuten na rust knalde Dave Kram verschrikkelijk hard de 3-2 binnen na een assist van Badr ben Mohammed. In het kwartier daarna verzuimden hij (twee keer) en zijn Marokkaanse spitsgenoot de score te verhogen.

Verlies

Tegenover de mogelijke winst stond een groot verlies voor HVC’10. Aanvoerder Michael van den Bos verdraaide bij een scrimmage zijn knie en moest zich laten vervangen. De komende dagen zal pas blijken hoe groot de schade voor hem (en dus voor HVC’10) is. Romano van Wieren kwam hem vervangen en die stond even later al na een snelle uitval aan de basis van de 4-2. Na zijn opmars op de rechterflank knalde middenvelder Daniël Storm de bal snoeihard langs Overveen, een doelman die verder een voortreffelijke indruk maakte. Hij kon de 5-2 echter niet voorkomen, toen invaller Tom Plooij met een spijtende pass Mitchell Bouwhuis op hem afstuurde. Overveen redde later nog bekwaam toen hij de bal van de schoen van de ook al doorgebroken Jorn Groothuizen plukte.

Gevaar

Aan de andere kant was het steeds Isaac Duifhuizen die met zijn maatje Delano Costella voor gevaar zorgde. Bij één van de snelle counters werd hij neergelegd, maar scheidsrechter Roozenboom zag er geen overtreding in. Daarop werd de sfeer in het veld even wat grimmiger, maar verstandig optreden van de coaches voorkwam problemen. Curieus was dat HVC’10 door de vele wissels in het laatste kwartier in feite ook met een elftal O23 speelde. Alleen Kay van den Bos en doelman Tom van der Spek waren ouder. Gescoord werd er echter niet meer.

Nuttig

Zo was het voor beide trainers een nuttige partij voetbal in deze trainingsloze coronaperiode. Stephan van der Kruk was tevreden over het spel van zijn jonge ploeg. ,,Na de omzetting op het middenveld ging het een stuk beter. We werden voor de rust gelijkwaardiger, maar in de tweede helft ging de conditie ook een rol spelen. HVC’10 heeft een goede en fysiek sterke ploeg en dat was later in de wedstrijd doorslaggevend. Maar fijn dat we hier konden spelen tegen een ploeg die ook vooruitdenkt en dat allemaal onder prettige weersomstandigheden.”

Laatste wedstrijd

HVC’10 had haar laatste activiteit voor de selectieteams en gaat even in de winsterstand. Op 4 januari wordt (hopelijk) de training hervat en op 15 januari speelt Piet Boon c.s. tegen het Vlaardingse VFC (za), de huidige koploper in 3C. Wim Roozenboom vertelde na afloop dat hij deze week met pensioen ging, maar dat gold alleen voor zijn baan. Als scheidsrechter wil hij nog wel een tijdje doorgaan en de KNVB zal dat niet erg vinden. Wat zijn conditie betreft, kon hij het allemaal gemakkelijk bijbenen.