Versterkte degradatie tweede klasse: de mening van Bert de Best (2)

Die versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 zestien tweede klassen in Nederland. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

In die tweede klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus, omdat in beide seizoenen drie teams extra de gang naar een lagere klasse maken.

Rondje

Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die tweede klasse. Ditmaal de mening van Bert de Best (foto), hoofdtrainer van zaterdag tweedeklasser DSO, die afgelopen weekend heeft bijgetekend.

Een versterkte degradatie, dat wordt voor een trainer, werkzaam in de tweede klasse, twee seizoenen een zware klus. ,,Dat wordt inderdaad een zware klus om er dan in te blijven”, vindt ook De Best. ,,Ik vind wel dat de focus moet blijven op het promoveren en dan bedoel ik, dat een versterkte degradatie ook een versterkte promotie moet inhouden. Alleen spelen om niet te degraderen is een verkeerde mindset. Laten ze kiezen voor een geleidelijke degradatie over meer jaren, waardoor in de komende seizoenen niet vier ploegen rechtstreeks degraderen. Te snel is vaak heel slecht.”

Jammer

Het spel zal er zeker ook niet beter op worden, om vooral te knokken tegen degradatie. De Best: ,,Dat gaf ik al aan. Het zal vaak heel slecht gaan en ondoordacht. Natuurlijk is meer spanning leuk en aantrekkelijk, maar laat het dan van beide kanten komen, promoveren en degraderen. Het zal direct een bepaalde spanning meegeven in de competitie, wat niet altijd positief zal uitpakken. Er zullen ploegen zijn die hun speelwijze gaan aanpassen op deze regel. Echt heel jammer en waarom deze regel doordrukken in een korte tijd?”

Trainersdiploma

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – zal het weer een stap terug zijn. Is zo’n nieuwe piramide een goede zaak voor het amateurvoetbal? ,,Ik vind het zeker geen goede zaak”, klinkt Bert de Best resoluut. ,,Het is de zoveelste verandering in het amateurvoetbal en niet iedere verandering is een goede. Afgelopen jaren hebben we er al een aantal gehad. Hoofdklasse, toen een paar jaar topklasse en toen kwam heel snel de 2e en 3e divisie. Met UEFA-A ben je bevoegd deze niveaus te trainen. UEFA-B is al jaren het diploma dat hetzelfde niveau mag trainen en nooit een update heeft gehad. UEFA-A en UEFA-C zijn geüpdatet, waarom UEFA-B niet? Het zijn ook onbegrijpelijke zaken van de KNVB, net als deze nieuwe stap.”

© Haaglanden Voetbal

 

 

 

Lees verder