KNVB en Sportradar breiden samenwerking tegen matchfixing uit

De KNVB en Sportradar Intelligence and Investigation Services hebben een nieuwe meerjarige overeenkomst gesloten. De uitbreiding van de samenwerking tussen de KNVB en Sportradar is één van de maatregelen om de integriteit van de Nederlandse voetbalcompetities te blijven beschermen. Dit komt boven op de diensten die Sportradar aan de KNVB levert door middel van haar samenwerking met de UEFA en FIFA.

De nieuwe overeenkomst is daarmee een toevoeging aan het bestaande programma van integriteitsmaatregelen van de KNVB, dat onder meer bestaat uit verschillende disciplinaire onderzoeken naar matchfixing, een meldplicht en gokverbod voor spelers, trainers, scheidsrechters en officials, een (anonieme) tiplijn, een Europees samenwerkingsverband van UEFA integrity officers en voorlichting aan scheidsrechters, staf en spelers.

Sportradar

Sportradar monitort al langer de gokmarkten op signalen van matchfixing en manipulatie bij de mannen- en vrouwenvoetbalwedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, TOTO KNVB Beker, Pure Energie Eredivisie Vrouwen en TOTO KNVB Beker Vrouwen. In de strijd tegen corruptie en criminaliteit in de sport werkt Sportradar naast nationale sportbonden al geruime tijd samen met onder meer de UEFA, FIFA en de Asian Football Confederation (AFC).

Monitoren

Door alle openbare en verborgen informatie te monitoren, kan Sportradar de KNVB continu voorzien van informatie over de bedreigingen waarmee de KNVB wordt geconfronteerd op het gebied van matchfixing en manipulatie van voetbalwedstrijden. Onderzoek naar matchfixing en corruptie, maar ook due diligence, risk en compliance-onderzoek naar reputatie of financiële risico’s van potentiële (commerciële) partners of van sociale media voor de KNVB behoren tot de services die Sportradar ter beschikking stelt.

Vertrouwen

,,We hebben er veel vertrouwen in dat Sportradar ons nog beter in staat zal stellen om de integriteit van onze competities te beschermen”, zegt Jan Peter Dogge, integriteitsmanager van de KNVB. ,,De integriteit van onze competities is ons grootste goed en de KNVB neemt de dreiging van matchfixing en andere corruptie in de sport uiterst serieus. Daarnaast weten we hoeveel ervaring en kennis Sportradar heeft van deze materie. Met deze nieuwe, uitgebreidere samenwerking geven we nog meer prioriteit aan de bescherming van de integriteit van ons voetbal.”

Corruptie

Andreas Krannich, Managing Director Integrity Services, Sportradar: ,,Corruptie in de sport gaat verder dan alleen matchfixing. Het belang van goede onderzoeksmaatregelen kan niet worden onderschat. De ontwikkelingen op het gebied van wedstrijdmanipulatie en andere sportcorruptie benadrukken de noodzaak van een constante en proactieve benadering om mogelijke integriteitskwesties aan te pakken. De KNVB heeft, in samenwerking met Sportradar, aangetoond er veel aan te willen doen om de integriteit van het Nederlandse voetbal te beschermen.”

(Bron: KNVB)

 

Lees verder