Versterkte degradatie tweede klasse: de mening van Piet Boon (4)

Die versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 zestien tweede klassen in Nederland. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

In die tweede klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus, omdat in beide seizoenen drie teams extra de gang naar een lagere klasse maken.

Rondje

Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die tweede klasse. Ditmaal de mening van Piet Boon (foto), hoofdtrainer van zaterdag tweedeklasser HVC’10.

Een versterkte degradatie, dat wordt voor een trainer, werkzaam in de tweede klasse, twee seizoenen een zware klus. ,,Ik zou meer zien in een geleidelijke degradatieregeling, verspreid over vier, vijf of zes seizoenen”, zegt Piet Boon. ,,Dit voorkomt, dat als je een iets minder jaar hebt en vijfde van onderen eindigt, je gelijk degradeert, terwijl je het jaar erop ruim veilig bent. Gewoon meer spreiden, meer tijd voor uittrekken, dat geeft ook meer rust en begrip bij spelers, trainers en clubs.”

Plezier

Versterkte degradatie, het zal het voetbalspel niet altijd ten goede komen. Piet Boon is daar niet zo bang voor. ,,Het resultaat is natuurlijk belangrijk, maar ik denk dat vooral plezier en de spelopvatting belangrijk zijn, dan komt het resultaat vanzelf. Bij ons zal er dus niet veel veranderen.”

Gewaagd

Over de herziening van de voetbalpiramide is Boon wel enthousiast, ook al loop je als trainer, speler en club het risico sneller te moeten afdalen. Boon: ,,Ik vind het een goede zaak. Belangrijk is, dat er in zoveel mogelijk klassen (competities) de clubs zoveel mogelijk aan elkaar gewaagd zijn om te voorkomen dat je al na tien wedstrijden een duidelijk linker en rechter rijtje hebt. Daar word je niet veel wijzer van. Hoe meer wedstrijden spelers kunnen spelen tegen gelijkwaardige spelers, teams, des te beter kunnen spelers zich door ontwikkelen naar een beter en hoger niveau.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder