Zondag Hoofdklasseclubs kunnen in 2023-2024 stap naar zaterdag maken

Een eventuele rechtszaak tussen enerzijds de hoofdklassers Alphense Boys, RKAVV, SJC en TOGB en aan de andere kant de KNVB lijkt nu van de baan. De vier clubs nemen genoegen met de mondelinge toezegging van de federatie, die aankomende juni nog wel formeel bekrachtigd moet worden door de KNVB, dat de voetbalverenigingen in het seizoen 2023-2024 alsnog de overstap kunnen maken naar het zaterdagvoetbal.

,,Wij worden een zaterdagclub als alle andere zaterdagclubs”, kondigt Gerard Haverkamp (foto), secretaris van Alphense Boys, aan bij Studio Alphen. De vier clubs hadden bij aanvang van het seizoen stelling genomen tegen de KNVB, omdat zij zich benadeeld voelden. Op alle niveaus mogen voetbalclubs vanaf komend seizoen de overstappen van het zondag- naar het zaterdagvoetbal. Behalve de clubs in de hoofdklassen en Derde Divisie zondag, die waren uitgesloten. Zelfs een stap terug maken vanuit de zondag Hoofdklasse naar de zaterdag eerste klasse was verboden.

Ageren

De vier clubs hebben maandag in een overleg besloten niet langer te ageren tegen de KNVB,  omdat de zaterdag- en zondaghoofdklassers gemixt gaan worden in een nieuw op te zetten Vierde Divisie. Haverkamp weer voor de microfoon van Studio Alphen: ,,De basis voor een rechtszaak was dat wij niet naar het zaterdagvoetbal mochten. Toen was het plan voor de Vierde Divisie er nog niet. Wij zijn blij dat er beweging in komt.”

Gesprek

Een kleine maand geleden was er een gesprek tussen KNVB-directeur Jan-Dirk van der Zee en delegaties van de vier clubs. Vlak daarvoor was het aanvankelijke vierde divisie-besluit door de KNVB uitgesteld van december 2021 tot juni 2022. ,,Het plan was nog niet rijp voor besluit. De KNVB had de eigen vertegenwoordigers van de ledenraad onvoldoende geraadpleegd”, geeft Haverkamp als uitleg. Alphense Boys, RKAVV, SJC en TOGB hebben afgesproken volgend seizoen (2022-2023), vooruitlopend op de definitieve overstap per 2023-2024, hun onderlinge wedstrijden op zaterdag te gaan spelen. Ook het Haagse HBS heeft toegezegd hieraan mee te willen werken.

Besluit

Het officiële besluit van de KNVB volgt in juni. Al houdt Haverkamp nog een slag om de arm: ,,Je mag er meer van uit gaan dan ooit te voren. Maar de KNVB weet ook dat er geen andere optie meer is voor het zondagvoetbal. Wij hadden liever deze zomer al naar ‘de zaterdag’ gegaan, maar moeten nog een jaar doorspelen op zondag.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder