KNVB komt wellicht met alternatief plan over uitspelen competitie in A-categorie

Donderdagavond was er een ‘call’ tussen de KNVB en de clubs uitkomend in de Tweede en Derde Divisies. In deze call is aangegeven dat de KNVB zich ernstig zorgen maakt of het haalbaar is om de hele competitie uit te spelen.

Zeker met de huidige coronagolf en mogelijk nog afgelastingen vanwege het weer, wordt nog uitval verwacht en dat gaat tot nog meer doordeweekse wedstrijden leiden.

Er is een alternatief gepresenteerd in lijn met wat eerder ook ASWH opperde. Dit hebben wij eerder verwoord in een interview met Scheveningen-trainer John Blok. Dit zou kort gezegd betekenen, dat eerst de eerste seizoenshelft wordt uitgespeeld. Hierna wordt de competitie in twee poules opgedeeld; een promotie- en een degradatiepoule. De clubs nemen daarin 50% van de punten uit de eerste seizoenshelft (afgerond naar boven) mee naar de tweede fase.

Promotiepoule

In die tweede fase spelen de clubs nog eenmaal tegen elkaar, waarbij dit dus de return (qua uit en thuis) is van de al gespeelde wedstrijd. Op het einde van de tweede fase zal dan nacompetitie gespeeld worden om promotie door drie clubs; de eventueel al aanwezige periodekampioen en de nummers 2 en 3 van de promotiepoule. Indien de periodekampioen ook de uiteindelijke kampioen wordt, dan schuift de nacompetitie plek door naar nummer vier van de promotiepoule.

Degradatiepoule

In de degradatiepoule degradeert de nummer laatste rechtstreeks en de twee clubs erboven spelen nacompetitie voor handhaving, met de promotie-nacompetitie van een niveau lager om totaal één plek.

Enige uitzondering lijkt de Hoofdklasse te zijn, zowel omhoog als omlaag. Bij de degradatiepoule van de Derde Divisie degraderen nummer 8+9 rechtstreeks en nummers 6+7 spelen nacompetitie, maar dan om twee plekken.

Tussen de Hoofdklasse en eerste klasse is het sowieso altijd al lastiger vanwege de aantallen. Precies ook de reden waarom de KNVB de piramide wil aanpassen.

Weerstand

Tijdens de ‘call’ was er nog wel weerstand in het alternatief tegen de zware degradatiedruk, maar de KNVB wil na twee verloren seizoenen toch de clubs maximaal de kans geven te promoveren.

Dit zou gaan spelen voor alle A-categorie senioren, dus van de Tweede Divisie tot en met de vijfde klasse (in district West II dus vierde klasse) en tevens de reserve hoofdklasse tot en met de reserve derde klasse.

Vrijdag

Uit een eerdere communicatie van de KNVB was al duidelijk dat de voetbalbond vrijdag bekend zou maken hoe de competities in de A-categorie senioren hervat gaan worden. Dit was namelijk omdat eerst nog de ‘call’ – donderdagavond – met clubs uit de Tweede en Derde Divisies gedaan moest worden. Die hadden in een inventarisatie namelijk aangegeven dat ze het liefst de hele competitie willen uitspelen. Tijdens de ‘call’ is ongeveer de helft overtuigd geraakt door de KNVB, dat dit niet realistisch is en zij akkoord zouden gaan met het alternatief.

Update

De KNVB komt dus vrijdag met haar voorstel. Dan zal er dus definitief meer bekend worden over de hervatting en afloop van de huidige competities. Gelet op de weerstand tijdens de call, kan het ook zijn, dat de KNVB toch kiest voor het uitspelen van de competitie. Het is afwachten wat het definitieve besluit wordt.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder