Oefenvoetbal: Ritme opdoen voor FC Rijnvogels en HBS

Na een lange tijd van stilte als gevolg van corona werd in afwachting van een vervolg op de competitie een eerste vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen twee hoofdklassers FC Rijnvogels en HBS. Twee teams, in het bijzonder FC Rijnvogels, die een goede start hebben afgesloten van de bijna afgesloten eerste seizoenshelft.

Tekst: John Carlier

Bij aanvang van de wedstrijd gaf FC Rijnvogels zeker niet de indruk om er een vriendschappelijk duel van te maken. Het begon zeer aanvallend, waarbij het in de vijfde en zesde minuut al mogelijkheden had om de score te openen. De eerste mogelijkheid kwam vanuit een prachtige voorzet van Ronaldo Lima Duarte Lopes, die door verdediger Ian Baggerman nog net tot corner kon worden verwerkt. Direct aansluitend hierop was het weer FC Rijnvogels, waarbij na een perfect genomen vrije trap de HBS-doelman de bal nog net tot hoekschop kon verwerken. Het leek erop dat HBS hiervan was geschrokken, want FC Rijnvogels bleef domineren. Wel moet gezegd worden dat HBS moest starten met het gemis van vijf basisspelers.

Druk

FC Rijnvogels bleef druk zetten op de verdediging van HBS en een score kon niet uitblijven. Wel zag het eerst nog dat een vrije trap genomen door Berend Kaster (foto) op een voortreffelijke wijze door doelman Arie van der Niet tot corner werd verwerkt. Het leek erop dat hiermee het kruid voor HBS was verschoten. FC Rijnvogels nam weer het initiatief en in de zestiende minuut leidde dit tot 1-0. Deze score kwam tot stand doordat Niels van Pelt op ruwe wijze Tom Bijen tegen de grond kwakte, waardoor scheidsrechter Dave de Jong niet anders kon beslissen dan het geven van een penalty. Deze werd door Virgil Tjin Asjoe hoog en beheerst in de touwen geknald. Op dat moment zeker een terechte 1-0 voorsprong.

Corners

Ondanks dat HBS in de 33e minuut nog een mogelijkheid kreeg door een perfect genomen vrije trap van Berend Kaster, die op sublieme wijze door Arie van der Niet werd verwerkt, was het toch hoofdzakelijk FC Rijnvogels dat aanvallend druk bleef zetten. Het forceerde tot aan de rust nog drie corners, maar hieruit kwamen geen doelpunten voort. In de 44e minuut was het wel bijna 2-0 door een schot van Roy van Leeuwen, maar doelman Silver Wartna kon de bal nog net met de uiterste vingertoppen tot hoekschop tikken.  De ruststand ging in met een verdiende voorsprong voor FC Rijnvogels.

Wissels

Bij aanvang van de tweede helft waren er flink wat wissels toegepast bij beide teams. Daardoor ontstond zeker een beter beeld bij HBS en konden de Kraaien er een gelijk opgaande wedstrijd van maken. Volgens beide trainers was toch de opzet om alle spelers weer in het wedstrijdritme te laten komen. Er kwamen aan beide kanten kleine mogelijkheden waarbij FC Rijnvogels via invaller Maarten Reyneveld de mogelijkheid had op 2-0, maar zijn schot ging volkomen buiten bereik van Silver Wartna net over de lat. In de 62e minuut had het zeker 2-0 moeten worden, want ook invaller Dennis Bakker kon alleen op de doelman afgaan en had de hoek voor het uitzoeken. Hij faalde door onbegrijpelijk hoog over te schieten.

Ritme

Na deze mogelijkheden wisselde de trainer van FC Rijnvogels weer vijf spelers, waarbij Tom Bijen na eerst gewisseld te zijn, weer in het veld kwam. Ook HBS wisselde drie spelers, maar de wissels bij beide teams hadden niet het juiste effect. Het bleef gelijk opgaan en zo werd de wedstrijd met de doelstelling wedstrijdritme opdoen uitgespeeld tot aan de negentigste minuut.

Een belangrijk gegeven bij deze wedstrijd was dat er geen waarschuwingen of gele kaarten behoefden tot worden uitgedeeld. Ondanks een mindere voorbereiding bleven de spelers bij beide teams gelukkig blessurevrij en kunnen ze alle energie tot aan de voortzetting van de competitie in de training stoppen.