Zondag Hoofdklasse: Inhaalduel TOGB – Alcides prooi voor thuisploeg

Het inhaalduel tussen TOGB en Alcides is woensdagavond geëindigd in een 3-2 overwinning voor de gastheren. Bij rust stond het 1-1. Het hardwerkende TOGB boekte een verdiende overwinning op het eigen sportpark Het Hoge Land, maar zonder slag of stoot ging het zeker niet.

Tekst: Ron Fruining

TOGB zocht vanaf het eerste fluitsignaal de helft van Alcides op. De equipe van trainer Mark Schuur had de bal, speelde sterk en wist via de zijkanten de Meppelse verdediging met regelmaat te doorbreken. In de tiende minuut had Sitor Sla de 1-0 op zijn voet. De inzet van de jonge aanvaller eindigde op de sluitpost van Alcides. TOGB bleef aandringen, maar zag de gasten brutaal de 0-1 binnenschieten. Nadat centrale verdediger Jordan Weegman de bal ongelukkig uitverdedigde kon Sil Kuurman de bal langs TOGB-doelman Colin Kraaijbeek binnenschieten.

Rommelig

Na de achterstand was het spel van beide kanten rommelig. TOGB drong aan, maar zag dat haar aanvallers te gehaast en te geforceerd afrondden. Zo was het eerst Guus Steerneman die vanaf rand zestien de bal hoog over schoot. Daarna stond Sitor Sla in kansrijke positie, maar hij drukte te zacht af om de Meppelse goalie te verrassen. Vleugelaanvaller Max le Fevre (foto) drukte na een combinatie met Leroy Zwarteveld en Jay Zandbergen doelgericht af, maar zag de Alcides-doelman redden.

Strafschop

Na een overtreding op Steerneman, was het aanvoerder Jay Zandbergen die dichtbij succes was voor TOGB. De vrije trap van Zandbergen ging echter via de lat over het Alcides-doel. Vlak voor rust was er dan de verdiende gelijkmaker voor TOGB. Na een overtreding op centrumaanvaller Sven Paternot wees scheidsrechter Broekhuizen gedecideerd naar de strafschopstip. Guus Steerneman schoot de penalty vervolgens feilloos binnen: 1-1.

Na de 1-1 werd Alcides nog tweemaal gevaarlijk. Over rechts braken de Meppelaren uit. De vanaf de achterlijn teruggelegde bal werd door TOGB-doelman Colin Kraaijbeek prima onschadelijk gemaakt. Kort daarna was het weer oppassen voor TOGB, nadat Alcides vanuit een hoekschop gevaarlijk werd bij de eerste paal. De inzet van Jager verdween, gelukkig voor TOGB, voorlangs.

Spelhervatting

In de tweede helft ging TOGB energiek van start. Alcides had regelmatig een overtreding nodig om de snelheid uit het spel van de Hoge Land-bewoners te halen. TOGB zette Alcides vast, maar vergat zichzelf te belonen voor het getoonde spel.

Alcides loerde op de counter. De ploeg voerde het counteren in de 51e minuut via Niek Kuiper perfect uit, waarmee de 1-2 een feit was. Een minuut later ging Guus Steerneman goed door op links, maar zag de Alcides-doelman de inzet keren ten koste van een hoekschop.

Wissels

Na een klein uur voetballen bracht Mark Schuur Merick Heintjes voor Sitor Sla. Heintjes leek onderweg naar de 2-2, maar werd afgevlagd voor buitenspel. Ook Van der Elst werd vervangen door Schuur. Younes Assaih nam zijn plek op linksachter over. Met de twee lopende spelers in de ploeg, kon TOGB nog hoger druk zetten De geel zwarten wisten ook dat daarmee ruimte wordt weggeven. Alcides technische staf bracht vervolgens Koen Romme voor Rick Assen om de balans op het veld te herstellen. TOGB kreeg na een harde tackle op Steerneman rand zestien een vrijetrap te nemen. Uit deze vrije trap van de voet van Jordan Weegman, was TOGB dicht bij de gelijkmaker. De inzet van Weegman ging via de paal uiteindelijk in het zijnet.

TOGB hield, naast het beste van het spel, de druk op Alcides. Max le Fevre ging op avontuur, maar werd door de Meppelse verdediging naar buitengedreven, waardoor hij de bal niet bij een medespeler kreeg. Na een overtreding binnen de zestien op Steerneman, weigerde scheidsrechter Broekhuizen de bal andermaal op de stip te leggen. Een minuut later was de stand weer gelijk. Max le Fevre rondde doeltreffend af en zette TOGB verdiend naast Alcides: 2-2.

Initiatief

Alcides probeerde van het eigen doel af te spelen, maar zag dat TOGB vaak de afvallende bal wist te bemachtigen. Na een overtreding binnen de TOGB zestien op Alcides-aanvaller Kuiper, weigerde scheidsrechter Broekhuizen andermaal een strafschop te geven, tot ongenoegen van de gasten uit Meppel. Alcides nam het initiatief en probeerde TOGB te verrassen door een hoger tempo te gaan spelen en dieper op de TOGB-helft te storen. Het tempo in de wedstrijd ging hiermee omhoog en daardoor de attractiviteit voor de toeschouwers. Beide ploegen speelden om te winnen en maakten het elkaars verdediging moeilijk. Zo werd Heintjes diep gestuurd op links. De aanvaller drukte echter niet hard en doelgericht genoeg af om succesvol te zijn.

Spannende eindfase

Na een aanval over veel schijven belandde de bal vanaf links in de Alcides-zestien. De bal werd verlengd en kwam voor de voeten van Max le Fevre, die vervolgens snoeihard binnen wist te schieten: 3-2. Invaller Twan Verdel dacht een minuut later de 4-2 te hebben binnengeschoten, maar zag zijn treffer worden afgekeurd vanwege buitenspel.

Alcides verstopte zich niet en kreeg ruim in blessuretijd nog één hoekschop te nemen. De Meppelse aanvallers proberen de scheidsrechter te verleiden tot het geven van een elfmetertrap, maar de prima leidende Broekhuizen beloonde het acteerwerk niet en floot voor de laatste maal. TOGB poetst met de overwinning op Alcides de bittere nederlaag van afgelopen zondag tegen SJC weg. Komende zondag speelt TOGB om 14.00 uur in Den Haag tegen TAC’90.