Zaalarbiter Nico de Jong: ,,Gestopt omdat ik raadslid ben geworden”

||||||||||

Afgelopen vrijdag nam zaalscheidsrechter Nico de Jong na de vrouwenwedstrijd van zvv Den Haag en Zeemacht afscheid als arbiter van het zaalvoetbal

Tekst & foto’s: Alex Pronk

Na afloop sprak Haaglanden Voetbal kort met Nico de Jong.

Wanneer ben je begonnen als scheidsrechter? 

,,Ik ben in 2007 begonnen. Mijn gedachten die ik bij zaalvoetbal had waren goed omdat ik voor die tijd zelf als speler actief was in de zaal. In die tijd was de zaalvoetbalafdeling erg groot en zat er veel publiek in de zaal.”

Hoe herinner jij je het eerste duel?

,,Die eerste wedstrijd was erg leuk, het was even wennen dat je nu als scheidrechter op het veld stond en niet als speler. Plezierig dat ik samen op pad was met mijn coach. Ik had een erg goed gevoel na de wedstrijd en kreeg een mooi verslag van mijn coach.”

Zijn er ook hoogtepunten te noemen in je loopbaan?   

,,Hoogtepunten waren de promoties keer op keer en hierdoor heb ik een aantal bekerfinales mogen leiden. Een bekerfinale in de Margriethal samen met Ron Karremans was een geweldige happening, waarbij we elkaar uitstekend aanvoelden en hierdoor echt een team waren.”

Nu heb je afscheid genomen als scheidsrechter, wat is de belangrijkste reden, want je ziet er nog als een gezonde persoon uit?

,,De reden dat ik stop is hoofdzakelijk omdat ik gekozen ben als raadslid van onze gemeente Alphen aan den Rijn. Dat neemt enorm veel tijd in beslag. Tevens heb ik een drukke baan en vanwege de Brexit in het Verenigde Koninkrijk ben ik niet van acht tot vijf aan het werk. Mede door deze redenen heb ik besloten te stoppen met deze fantastische hobby. Ik vind dat je deze hobby alleen goed uit kunt oefenen als je er ook alles voor geeft. Ik vind het enerzijds erg jammer, maar aan de andere kant zijn er ook nieuwe uitdagingen in de politiek.”

Voordat je begon aan je wedstrijd tussen de vrouwen van tegen Zeemacht, waren er ook andere scheidsrechters, zoals Marcel Wandel, Alex Pronk, Mukesh Bhondoekhan, John Duiker en Holland Dijksman aanwezig om afscheid van je te nemen als scheidsrechter. Hoe kwam dat op je over?

,,Ik was ontroerd door alle geweldige reacties die ik mocht ontvangen nadat ik had aangegeven te stoppen in de zaal. Het feit dat collega-scheidsrechters de moeite hadden genomen om naar mijn laatste optreden te komen, vond ik erg bijzonder en geeft aan welke dierbare vriendschappen je hebt opgebouwd door de jaren heen met collega’s en de teams.”

© Haaglanden Voetbal

 

 

Lees verder