KNVB start pilot extra wissel bij hersenschuddingen

De KNVB start vanaf de komende speelronde in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie met een pilot die het teams toestaat een extra wissel toe te passen als bij een speler het vermoeden bestaat dat hij een hersenschudding heeft. De pilot wordt geïnitieerd door de FIFA en is bedoeld om de gezondheid van de spelers extra te beschermen.

De extra wissel komt boven op de vijf wissels die in de huidige situatie zijn toegestaan. In de praktijk zou een team in totaal nu dus zes keer kunnen wisselen, verdeeld over vier wisselmomenten. Als het vermoeden bestaat dat een speler een hersenschudding heeft opgelopen, dan is de clubarts ervoor verantwoordelijk dat deze speler het veld verlaat.

Behoefte

KNVB-bondsarts Edwin Goedhart: ,,Iedere clubarts heeft wel eens meegemaakt dat een speler mogelijk een hersenschudding heeft opgelopen. Ter bescherming van de spelers is het noodzakelijk om hier dan heel voorzichtig mee om te gaan. Als een speler opnieuw een tik krijgt, kan hij behoorlijk ernstige schade oplopen. Alleen al daarom voorziet de pilot in een behoefte. Hoewel het oplopen van hersenschuddingen bij spelers geen schering en inslag is, is de afspraak duidelijk: als er een vermoeden bestaat van een hersenschudding, gaat de speler eraf”, aldus Goedhart, ook oud-clubarts van Ajax, AZ en Vitesse.

Het meedoen aan de pilot is gegaan in overleg met de Eredivisie CV, de CED en de VVCS. Naast de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie (inclusief play-offs voor Europees voetbal en promotie/degradatie) vindt de pilot ook plaats in het toernooi om de TOTO KNVB Beker.

Bron: KNVB

Lees verder