Zondag Hoofdklasse: TOGB ook baas over Purmersteijn en behoudt koppositie

Purmersteijn en TOGB trakteerden het publiek deze Moederdag op een attractieve wedstrijd. Beide ploegen speelden om te winnen en creëerden veel mogelijkheden, die bij meer rust in de afronding, wellicht meer goals hadden opgeleverd. In de eerste helft waren beide teams eenmaal trefzeker. Na rust liep TOGB in korte tijd weg naar 1-4 en wist Purmersteijn vanaf elf meter de 2-4 eindstand te scoren.

Tekst: Ron Fruining

De wedstrijd startte met een minuut stilte. Op 6 mei werd TOGB opgeschrikt door het overlijden van haar vrijwilliger Patrick van den Bulk (47). Met een minuut stilte werd zijn overlijden herdacht.

De wedstrijd was een paar minuten onderweg toen Merick Heintjes door Finn Amerling aangespeeld werd in de zestien van Purmersteijn. Heintjes zag zijn schot echter gekraakt worden, waarna doelman Van Santen de bal op kon rapen. Hierna was het Purmersteijn, dat gevaarlijk opdook in de TOGB-zestien. Na een duel tussen haar aanvaller en het centrale blok van de TOGB-verdediging, meende de gastheren recht te hebben op een strafschop. Scheidsrechter Pals vond het niet en wuifde de claim weg.

Druk

TOGB speelde met veel druk naar voren. Hierdoor was de bal veelvuldig in het bezit van de geel-zwarten. Kort na elkaar waren er mogelijkheden voor Leroy Zwarteveld, schot vanaf rand zestien en Sitor Sla uit een corner. De inzet van Zwarteveld was een makkelijke prooi voor de Purmerendse sluitpost. De corner variant vanaf rechts van Sitor Sla verdween net over het Purmersteijn-doel heen, waardoor het 0-0 bleef.

Openingstreffer

Sla had in de dertiende minuut de 0-1 op zijn schoen. De flegmatieke aanvaller leverde een te zachte inzet af die eenvoudig door doelman Nick van Santen kon worden opgeraapt. Uit de tegenstoot was het wel raak voor de gastheren. Zwak ingrijpen van de TOGB-verdediging leverde een 100% kans op voor Mylan Polman. Met een droge knal liet Polman Moreno Zwarteveld kansloos en verdween de bal in het TOGB-doel: 1-0.

Op en neer

De open wedstrijd golfde op en neer. Na een tuimeling van Max Le Fevre claimde de TOGB-aanhang een penalty. Ook nu vond scheidsrechter Pals het te weinig voor een strafschop. Le Fevre was in de eerste helft goed op dreef. De aanvaller stond goed opgesteld om de afvallende bal op het Purmesteijnse middenveld op te pikken. De rechter aanvaller dribbelde naar binnen en drukte vervolgens af. Hij mikte net te hoog, waardoor er weer een mogelijkheid verloren ging voor de Berkelse formatie.

Gelijkmaker

Een goed oplettende Kjell Scheers (foto) onderschepte halverwege de Purmerendse helft de bal. Met een snelle dieptepass stuurde Scheers Le Fevre vervolgens diep. Vanaf de achterlijn wist Le Fevre de bal in de doelmond te leggen waar Sla klaar stond om de gelijkmaker binnen te tikken: 1-1.

Kansen

Voor de helftwissel waren er voor beide doelen meerdere mogelijkheden om te scoren. Zo was Purmersteijn linkerverdediger Marlon Amankwah twee TOGB’ers te slim af. De voorzet van de linksachter was echter net te scherp voor Luke Abelskamp om doeltreffend af te kunnen afronden. Op de andere speelhelft produceerde TOGB een prima aanval over meerdere schijven. De voorzet van Sla die aan het eind van de aanval stond, kon vervolgens door Le Fevre niet binnen gewerkt worden. Spelmaker Thomas Schaap van Purmersteijn probeerde het daarna vanuit de tweede lijn. De inzet van Schaap werd gekraakt door de hechte TOGB-defensie. Gelegenheids linksachter Jordan Weegman, die na zijn blessure in de basis bij TOGB kon beginnen, kwam op de linkerflank vaak als winnaar uit zijn duel met zijn directe tegenspeler. Na een rush speelde Weegman bij één van die momenten Le Fevre aan, die tussen drie man in af probeerde te ronden, maar niet kon scoren door de overmacht. In de andere zestien bleef het opletten geblazen. Mylan Polman probeerde voor Purmersteijn in twee pogingen Moreno Zwarteveld te verschalken, waarbij de TOGB-doelman als winnaar uit de tweestrijd kwam.

Overrompelen

De soevereine spelende Kjell Scheers stond vroeg in de tweede helft bij een hoekschop op de juiste plek om de 1-2 binnen te knikken. De cornervariant werd door de centrale verdediger hard binnengekopt. Kort na de 1-2 slaagden drie TOGB’ers er niet in de bal achter Nick van Santen te krijgen. De sluitpost bleek de winnaar op de inzetten van Le Fevre, Steerneman en Heintjes.

Na een uur spelen werd de bal door Guus Steerneman aan de linker kant afgemeten teruggelegd op Finn Ameling. Met een fantastisch schot wist de verdediger doelman Van Santen namens TOGB voor een derde maal te kloppen: 1-3. TOGB speelde deze fase van de tweede helft heel dominant en vergrootte met een fantastische aanval vervolgens de marge naar 1-4. De naar rechts uitgeweken Steerneman leverde een voorzet af die door Le Fevre afgerond had kunnen worden. Le Fevre stapte echter bewust over de bal heen, omdat hij zag dat Sla er beter voor stond. Sla faalde niet en leverde met een geplaatst schot de 1-4 af.

Strafschop

De gastheren zagen TOGB gedurende de tweede helft meerdere kansen op de 1-5 missen en brachten de spanning tien minuten voor tijd een beetje terug in de wedstrijd. Na een handsbal in de TOGB-zestien legde scheidsrechter Pals de bal op de stip. Polman gaf doelman Zwarteveld vanaf elf meter geen kans: 2-4. Na een rush van de ingevallen Genairo Promes namens Purmersteijn over de linkerflank, belandde de inzet van de technicus op de lat, waardoor het verschil twee bleef.

Debuut

Schuur liet vijf minuten voor tijd Anthony Slierendrecht zijn debuut maken voor TOGB. De aanvaller van TOGB onder 23 had al snel de mogelijkheid om zijn debuut op te luisteren met een treffer. Helaas voor de debutant wilde Nick van Santen hieraan niet meewerken.

TOGB won het treffen bij Purmersteijn met 2-4 en wist dat door de zege deze speelronde de koppositie in Berkel en Rodenrijs blijft. Hoogeveen won het treffen op bezoek bij nummer drie SJC met 2-6 en blijft hierdoor op drie punten volgen. Nummer drie SJC staat inmiddels op zes punten net als HBS, dat op eigen veld met 4-1 te sterk was voor De Zouaven. Nummer vijf Be Quick speelde vandaag op bezoek bij RKAVV met 0-0 gelijk en staat ook op zes punten van koploper TOGB. De Groningers hebben één wedstrijd meer gespeeld dan de vier teams die zij boven zich zien.

Komende zondag 15 mei komt VOC naar het Hoge Land. Hoogeveen ontvangt op eigen terrein Alcides, SJC gaat op bezoek bij TAC’90 en HBS is te gast bij Emmen. Be Quick 1887 heeft geen wedstrijd de komende speelronde vanwege het oneven aantal teams in de Hoofdklasse A.