Warming-up zondag Hoofdklasse: TOGB kan periodetitel binnenhalen

|

Vandaag, op Hemelvaartsdag, reist TOGB naar Meppel om daar met Alcides te strijden om de punten. Alcides vecht voor lijfsbehoud en TOGB kan bij winst de eerste prijs in de Hoofdklasse pakken. Bij winst van TOGB of het morsen van punten door concurrent HBS is TOGB-winnaar van de periodetitel.

Tekst: Ron Fruining

In de laatste wedstrijd werd ook bijna buurman VOC aan de zegekar van TOGB gebonden. Hoogeveen was gastheer voor Alcides en stond na twintig minuten met 0-2 achter. Een stand die de ploeg van trainer Nico Haak nog wist om te buigen naar 2-2. Het betekende voor TOGB dat de marge met de runner-up Hoogeveen tot vijf punten is gegroeid.

Waar de concurrenten van TOGB de titel al toebedelen aan TOGB, is de technische staf en de spelersgroep van TOGB maar met één ding bezig. De volgende wedstrijd. Natuurlijk is de titel en het bereiken van de Derde Divisie met een gat van vijf punten op concurrent Hoogeveen dichtbij, maar er is nog niets gewonnen.

De heenwedstrijd op sportpark Het Hoge Land werd een prooi voor de geel zwarten. De 3-2 overwinning was de eerste in de reeks van twaalf overwinningen op rij die volgde voor de selectie van Mark Schuur (foto).

Wanneer de dertiende overwinning geboekt kan worden in Meppel, doet TOGB goede zaken in de titelrace, ongeacht de resultaten op de andere velden. Alcides strijdt voor lijfsbehoud. De Meppelse formatie wist Hoogeveen in de vorige speelronde knap op 2-2 te houden. TOGB weet dus dat er volle bak gas gegeven zal moeten worden op sportpark Ezinge in Meppel.

Trainer Mark Schuur en aanvoerder Jay Zandbergen blikken vooruit op de wedstrijd tegen Alcides.

Mark, komende tegenstander Alcides is een lepe ploeg die loert op de omschakeling om zo toe te slaan. Wat heb je geleerd uit de videobeelden van Hoogeveen – Alcides om je ploeg voor te bereiden op de uitbeurt in Meppel?

Schuur: ,,Alcides vonden wij als staf in de heenwedstrijd een goed voetballend elftal. Wij hebben de wedstrijdbeelden bekeken van Hoogeveen – Alcides. In deze wedstrijd scoorde Alcides twee keer uit een omschakelmoment. Als ze daar op loeren moeten wij ervoor zorgen, dat de restverdediging goed staat en er direct druk op de bal moet komen bij balverlies. Daarnaast moeten wij het geduld op kunnen brengen om op het juiste moment de diepte te zoeken.”

Nog drie finales voor het seizoen voorbij is. Bij winst op sportpark Ezinge pakken jullie de tweede periode. De eerste prijs voor je persoonlijk als hoofdtrainer en voor de gehele selectie de eerste prijs op dit niveau. Belangrijk of bijzaak?

Schuur: ,,Het winnen van de tweede periode geeft het recht op deelname aan de nacompetitie. Dat moet je interpreteren als een prijs. Wel een prijs waarbij je overigens nog niks hebt.”

Aan het begin van het seizoen gaven jullie als technische staf aan dat er veel potentie in de groep zat. De laatste twaalf wedstrijden werden gewonnen met soms een zakelijke overwinning en vaak met goed voetbal. Hoe blijven jullie de groep stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen?

Schuur: ,,De groep traint erg scherp en goed. Als staf hoeven wij de groep niet te stimuleren om het maximale uit zichzelf te halen. Dat heeft ook te maken dat iedereen fit is en wij als staf keuzes moeten maken. De spelers weten ook dat er de komende wedstrijden spelers niet bij de wedstrijdselectie zitten, omdat er maar achttien spelers op het wedstrijdformulier mogen staan.”

Jay, afgelopen wedstrijd tegen VOC bracht jij het gif terug in het team. Je nam het voortouw, scoorde de 2-1 uit een onmogelijke hoek, waarmee jullie uiteindelijk de controle terugpakten en wonnen. Hoe bepaal je als speler wat er nodig is om te winnen?

Zandbergen: ,,Ik denk dat je het goed zegt. Uiteindelijk breng ik het gif niet terug dat doet iedereen zelf, maar ik ben wel een speler die voorop in de strijd gaat als het wat minder loopt voetballend.”

Tegen Alcides op eigen veld hadden jullie veel moeite met de tegenstander, maar wonnen jullie met 3-2. Het was de eerste van twaalf overwinningen op rij. Hoe zorgen jullie dat jullie er op Hemelvaartsdag staan voor overwinning dertien?

Zandbergen: ,,Er wordt scherp en fel getraind. De titel kunnen behalen in eigen handen hebben, zorgt voor extra motivatie. Dat het overwinning dertien kan worden is een leuke statistiek, maar we willen puur winnen om kampioen te kunnen worden.”

Als groep zijn jullie naar elkaar gegroeid en gaan jullie voor de titel. De spanning zal er ook deze wedstrijd weer zijn om te kunnen pieken. Verwacht jij dat Alcides haar tactiek af zal stemmen op jullie wedstrijdopvatting?

Zandbergen: “Ik verwacht dat elke tegenstander de wedstrijdopvatting aanpast aan haar tegenstander. Alcides zal uitgaan van hun eigen kracht, maar zullen ongetwijfeld kijken naar onze spelopvatting. Het is een wedstrijd waarin voor hen ook veel op het spel staat.”

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder