Problemen verenigingen rond NOW 3.0-regeling onder aandacht Tweede Kamer

Het probleem rond de NOW 3.0 regeling is onder de aandacht van de betrokken ministers Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Van Ark (Medische Zorg) gebracht. Honderden amateurverenigingen zouden volgens de huidige voorwaarden geen aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling, terwijl ze daar wel recht op hebben. Zij komen daardoor financieel klem te zitten.

De gedupeerde verenigingen komen normaal gesproken in aanmerking voor loonsteun via de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) 3.0. Deze compensatie wordt echter afgewezen door een bureaucratische regel. Als referentiemaand heeft de overheid juni 2020 gekozen, uitgerekend de maand waarin veel amateurclubs vanwege de zomerstop (juni/juli) geen trainers op de loonlijst hebben staan. Zij doen in hun belastingopgave een zogenoemde nihilaangifte, met als gevolg dat zij ten onrechte geen NOW-compensatie krijgen toegewezen.

Nadat de KNVB hierover aan de bel trok, hebben SP-Kamerleden Michiel van Nispen en Bart van Kent hierover maandag 8 februari Kamervragen ingediend bij de betrokken ministers. Een wijziging van de peilmaand (bijvoorbeeld april 2020) zou voor de gedupeerde verenigingen een oplossing zijn.

Bron: KNVB

Lees verder